loader image
Home » Agenția finanțată din PNRR care se va ocupa de construcția de noi spitale ar putea fi înființată săptămâna aceasta

Agenția finanțată din PNRR care se va ocupa de construcția de noi spitale ar putea fi înființată săptămâna aceasta

Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), structura finanțată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care se va ocupa de construcția sau modernizarea a 25 de spitale noi, ar putea fi înființată săptămâna aceasta sau cel târziu săptămâna viitoare de către guvern. 

Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

“Este un proiect de ordonanţă, încercăm în această săptămână, cel mai târziu săptămâna viitoare, dar cred că în această săptămână, să înfiinţăm această agenţie. Avem majoritatea avizelor luate de la celelalte ministere”, a afirmat prof. Rafila, citat de Agerpres.

“Lucrul, cred, cel mai provocator nu este înfiinţarea scriptică, ci să găsim oameni specializaţi, care să dorească să lucreze în această agenţie, care nu ştiu neapărat dacă va fi foarte stimulativă din punct de vedere al salarizării, dar încercăm şi pentru acest lucru să găsim soluţii, încât să atragem persoane cât mai competente ca să poată să lucreze”, a completat ministrul.

Unii angajați actuali ai Ministerului Sănătăţii vor fi transferați la noua agenţie, după înfiinţarea sa.

“O parte din personalul Ministerului Sănătăţii care lucrează în structura ce organizează proiectarea şi procedurile de achiziţie pentru spitale regionale trece automat în ANDIS, deci automat o să aibă deja un personal şi urmează celelalte elemente legate de scoaterea posturilor la concurs”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit calendarului de implementare a PNRR, noua agenție trebuie înființată până la finalul lunii iunie 2022. Totuși, realizarea și avizarea proiectului de ordonanță au demarat la începutul anului.

Noua agenție va fi în subordinea Ministerului Sănătății și se va ocupa, în locul direcțiilor din minister, de toate proiectele finanțate din PNRR, în condițiile în care structurile actuale nu au competența necesară pentru a gestiona astfel de proiecte de amploare.

Principala misiune a ANDIS în cadrul PNRR va fi gestionarea proiectelor de construire sau de modernizare a cel puţin 25 de spitale din România, selectate dintr-o listă de 49 de proiecte. Au fost reținute proiectele cele mai avansate, care au șanse să fie finalizate până în 2026.

O altă prioritate în sănătate prevăzută în PNRR este realizarea de reforme pentru dezvoltarea capacităţii de gestionare a fondurilor publice, dezvoltarea capacităţii de investiţii în infrastructura sanitară și s capacităţii de management al serviciilor de sănătate.

Această componentă, la care autoritățile române din domeniul sănătății au o capacitate slabă, are un buget de 180 milioane euro.

Articolul Agenția finanțată din PNRR care se va ocupa de construcția de noi spitale ar putea fi înființată săptămâna aceasta apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top