loader image
Home » Anumite bacterii din gură și piele ar putea avea un rol și în reglarea tensiunii arteriale

Anumite bacterii din gură și piele ar putea avea un rol și în reglarea tensiunii arteriale

Populații specifice de bacterii din gură și piele ar putea avea un rol benefic în reglarea tensiunii arteriale, arată un studiu, primul de acest gen, condus de cercetători americani.

Mai mult de jumătate din populația lumii suferă de hipertensiune arterială, un factor principal de risc în dezvoltarea bolilor de inimă. S-a constatat că reglarea tensiunii arteriale depinde de genetică, stilul de viață și microbiom, colonia de bacterii și microorganisme din corp.

Cercetări anterioare ale oamenilor de știință de la facultatea de medicină și științele vieții din cadrul universității Toledo, din Ohio, au arătat pentru prima dată, într-un studiu pe șobolani, o asociere între microbiomul intestinal și hipertensiunea arterială.

Dar și microbiomul din alte zone ale corpului ar putea juca un rol în hipertensiunea arterială, cum se întâmplă în cazul hipertensiunii arteriale sensibilă la sare, în cazul persoanelor cu o dietă bogată în sare.

Studiile au arătat un conținut de sodiu mai mare decât în mod normal în pielea persoanelor cu hipertensiune arterială.

În recentul studiu, cercetătorii au analizat pielea și microbiomul oral în modele de șobolani cu hipertensiune arterială.

Șobolanii de sex masculin și feminin au urmat inițial o dietă cu conținut scăzut de sare și apoi au fost hrăniți cu o dietă bogată în sare timp de până la patru săptămâni.

Echipa de cercetare a colectat probe din gura, pielea și fecalele șobolanilor hipertensivi tineri, și le-a monitorizat tensiunea arterială. Ei au găsit în cavitatea bucală o abundență de actinobacteria, bacterii care reduc cantitatea de nitrat convertind-o în oxid nitric.

Nitratul este un compus natural care, la niveluri ridicate, poate fi dăunător. Oxidul nitric este un gaz care ajută vasele de sânge să se dilate și să scadă tensiunea arterială.

Cercetătorii au mai observat că abundența cianobacteriilor pe piele a fost benefică șobolanilor, care și-au menținut hipertensiunea arterială în control.

Cianobacteriile sunt tolerante la sare, putând juca un rol în reglarea tensiunii arteriale prin menținerea echilibrului de sodiu din piele.

„Este primul studiu care raportează microbiomul oral și cutanat ca potențiali modulatori asociați cu tensiunea arterială“, a scris echipa de cercetare.

Oamenii de știință recomandă prioritizarea unei cercetări suplimentare pentru a studia beneficiul actinobacteriilor și cianobacteriilor în hipertensiunea arterială indusă de sodiu.

Studiul a mai constatat că:

  • Șobolanii de sex feminin au avut în piele un microbiom mai puțin divers față de omologii lor de sex masculin.
  • Diversitatea microbiomului oral și fecal nu diferă semnificativ între sexe la șobolanii tineri.

Studiul a fost publicat în Physiological Genomics.

Articolul Anumite bacterii din gură și piele ar putea avea un rol și în reglarea tensiunii arteriale apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top