loader image
Home » Aparat care trateaza alopecia, boala care duce la caderea parului, la Spitalul CF Timisoara

Aparat care trateaza alopecia, boala care duce la caderea parului, la Spitalul CF Timisoara

Aparatul care trateaza alopecia areata, boala autoimuna care duce la caderea parului, in ambulatoriul Spitalului Clinic CF Timisoara. Potrivit unitatii medicale, pacientii beneficiaza de terapie gratuita.

Alopecia areata este o boala autoimuna neinflamatorie si poate fi intalnita atat la adulti, cat si la copii. Afectiunea este benigna si asimptomatica, iar efectele ei sunt mai mult de natura psihosociala. De multe ori este legata de alte boli autoimune, printre care vitiligo, psoriazis, dar si diabet zaharat.

Maladia poate aparea la orice varsta, dar, in majoritatea cazurilor, debutul este la persoane mai tinere de 20 de ani.

Potrivit medicilor de la Spitalul Clinic CF Timisoara, in general, alopecia areata afecteaza scalpul si se manifesta prin caderea parului pe o anumita suprafata ce nu depaseste 50 la suta din zona afectata. Nu putine sunt insa cazurile in care sunt afectate si alte parti ale corpului. De regula, exista o regenerare naturala, fara a fi nevoie de tratament, dar care se poate prelungi pe parcursul mai multor luni.

Aparatul aflat in dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timisoara ajuta la cresterea mai rapida a parului din zona afectata de boala.

“Boala este una cronica, impredictibila si nu se poate aprecia cum evolueaza. Trebuie, insa, precizat ca nu este contagioasa. Caderea parului, care in unele situatii se produce pe zone destul de intinse, poate avea drept cauza un deficit de vitamine, de fier sau proteine. Poate avea insa si cauze hormonale, dar cel mai adesea este rezultatul unei boli autoimune. Tratamentul stimuleaza cresterea parului. Aparatul pe care il avem in cabinetul de Dermatologie de la Spitalul Clinic CF Timisoara este unul de ultima generatie care da posibilitatea obtinerii unor rezultate clinice vizibile. Practic, vorbim de un tratament fara durere, fara incizii sau ablatii ori laser”, spune Dr. Claudia Tirziu – medic specialist dermatovenerologie Spitalul Clinic CF Timisoara, potrivit unui comunicat al unitatii medicalle.

Aparatul este unul portabil, cu un ecran tactil, de dimensiuni relativ mici, care genereaza o lumina monocromatica ce este indreptata spre zona afectata. Dispozitivul are o „fereastra” mare pentru realizarea tratamentului, dand posibilitatea acoperirii unei arii de 25 de centimetri patrati inspre care este trimisa unda luminoasa cu un nivel de energie prestabilit, in functie de afectiunea pacientului.

“Este o alternativa non-farmaceutica, neinvaziva, fara a avea efectele adverse alte tratamentelor clasice care au un raspuns terapeutic variat, dar si unele limitari. Terapiile clasice pot aduce cu ele o durere asociata injectiei, atrofia pielii, o sensibilizare crescuta, dar si o scadere a imunitatii. Avantajul aparatului este acela ca sedintele de fototerapie dureaza doar cateva secunde. Mai mult, tratamentul nu presupune folosirea unor injectii, a unor medicamente sau creme, ci se axeaza pe suprimarea celulelor T care sunt considerate ca fiind principala cauza a alopeciei areata. Rezultatul este cresterea unui fir de par sanatos. Alopecia nu este o boala care sa puna viata in pericol, dar are un efect major asupra calitatii acesteia, putand duce chiar la depresie”, spune dr. Claudia Tirziu – medic specialist dermatovenerologie Spitalul Clinic CF Timisoara.

Dispozitivul poate fi folosit si in cazul altor boli autoimune de piele, printre care vitiligo sau psoriazis.

Sursa foto: FB/Spital Clinic CF Timisoara

Etichete: alopecia, alopecia areata, caderea parului, spitalul CF Timisoara

The post Aparat care trateaza alopecia, boala care duce la caderea parului, la Spitalul CF Timisoara appeared first on Edumedical.

Scroll to Top