loader image
Home » Articol susținut de Sanador -Chirurgia oncologică – o etapă importantă în managementul pacientului oncologic

Articol susținut de Sanador -Chirurgia oncologică – o etapă importantă în managementul pacientului oncologic

Patologia oncologică reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Conform statisticilor OMS pentru anul 2020, la nivel global s-au înregistrat peste zece milioane de decese prin cancer.

Incidența patologiilor oncologice este în continuă creștere, iar rapiditatea alterării calității vieții cauzate de cancer, trebuie luată în considerare atunci când obiectivul principal este controlul cancerului și vindecarea, sau ameliorarea simptomatologiei.

În trecut, chirurgia oncologică constituia singurul tratament pentru cancer, chirurgii împingând granițele cunoștințelor de-a lungul anilor. Însă, o dată cu evoluția tehnologiilor medicale și a dezvoltării protocoalelor de tratament oncologic împotriva cancerelor, tratamentele non-chirurgicale, precum radioterapia și chimioterapia au devenit adjuvante intervenției chirurgicale sau, în unele cazuri, o alternativă la tratamentul chirurgical.

În ciuda progreselor realizate în oncologia medicală și radioterapie, chirurgia oncologică este în continuare singura modalitate de tratament cu potențial curativ pentru majoritatea cancerelor solide.

Chirurgia reprezintă o parte vitală din planul terapeutic în cazul bolnavilor oncologici. Include orice tip de intervenție chirurgicală pentru diagnosticul și tratamentul cancerului sau pentru ameliorarea unor simptome cauzate de afectarea multisistemică a bolii.

Intervențiile chirurgicale din sfera chirurgiei oncologice sunt de mare amploare și necesită o echipă anestezico-chirurgicală cu experiență vastă atât din punct de vedere al tehnicii operatorii cât și din punct de vedere al îngrijirii post-operatorii, într-o terapie intensivă dotată la standarde înalte.

Chirurgia oncologică poate fi indicată în scop diagnostic, terapeutic curativ, pentru prevenția complicațiilor sau recidivelor, dar și paliativ, pentru ameliorarea calității vieții pacienților.

Ce tipuri de cancere se tratează chirurgical?

Pentru majoritatea tipurilor de cancer, chirurgia reprezintă tratamentul de primă intenție, în special pentru stadiile inițiale. Excepțiile sunt reprezentate de neoplaziile hematologice de tipul limfoamelor sau leucemiilor, care necesită tratament sistemic chimioterapic sau radioterapic.

Cancerele de esofag, gastric, tiroidian, pulmonar, colorectal, hepatic, de pancreas, de rinichi, de prostată, de col uterin, de sân sau tumorile cerebrale pot beneficia de tratamentul chirurgical, atunci când intervenția chirurgicală este posibilă tehnic (se poate îndepărta întregul volum tumoral cu margini de siguranță) iar afecțiunile asociate ale pacientului nu constituie contraindicații.

Rolul chirurgiei oncologice în cancer

Principalul obiectiv al intervenției chirurgicale oncologice cu scop curativ este eliminarea totală a tumorii sau a țesutului canceros, atunci când acest lucru e posibil.

În ceea ce privește rolul terapeutic al intervențiilor chirurgicale oncologice, chirurgia poate fi:

  • Diagnostică – în vederea stabilirii unui diagnostic histopatologic precis; o astfel de intervenție se recomandă atunci când investigațiile medicale nu sunt suficient de concludente;
  • Curativă sau radicală – extirparea completă a tumorii și a țesutului adiacent în limite de siguranță oncologică;
  • Citoreducțională – cu scopul scăderii numărului de celule maligne din organism, atunci când extirparea completă nu este posibilă;
  • Paliativă – în vederea ameliorării unor simptome.

Chirurgia oncologică minim invazivă

Fiecare tip de neoplazie are propriile caracteristici, iar tehnicile chirurgicale abordate urmăresc un rezultat cât mai puțin traumatizant pentru pacient. Atunci când este posibil, intervențiile chirurgicale se fac prin abord minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică.

Intervențiile chirurgicale minim invazive în cancer se pot efectua în toate situațiile, atât laparoscopic cât și robotic, în special când scopul intervenției este cel curativ. Prin intermediul intervențiilor minim invazive pacientul beneficiază de o serie de avantaje: pierderi sanguine mai mici, spitalizare redusă, rate mai mici de margini pozitive și de conversie la chirurgia clasică.

Prin intermediul chirurgiei robotice, cazurile dificile tehnic, cu tumori localizate pelvin precum cancerele ginecologice, cancerele de prostată, pacienții cu obezitate sau pacienții cu tumori de rect inferior în cazul cancerelor colorectale, beneficiază de rate mai mari de succes terapeutic comparativ cu alte metode, datorită tehnologiei avansate a robotului chirurgical. Abordul robotic permite chirurgului să vizualizeze elementele anatomice ale regiunii abordate cu o claritate superioară, precum și accesul mult mai facil în locurile greu accesibile prin chirurgia clasică.

Managementul integrat al pacientului oncologic

Afecțiunile oncologice reprezintă o arie de patologie complexă din medicină și, pentru o gestionare corectă, necesită o bună colaborare între specialiștii implicați și o analiză amănunțită a datelor medicale furnizate de investigațiile efectuate.

Tratamentul oncologic integrează multiple specialități medico-chirurgicale în beneficiul pacienților, având scop curativ sau paliativ, în cazurile mai severe, iar pacientul oncologic trebuie să parcurgă mai multe etape, pentru a avea rezultate favorabile în combaterea bolii.

Atitudinea terapeutică se decide în cadrul unei comisii oncologice multidisciplinare formată din medici din diferite specialități (chirurgie, oncologie, imagistică, radioterapie, etc), în cadrul căreia se personalizează și optimizează tratamentul în raport cu pacientul analizat, în funcție de tipul cancerului, gradul de avansare tumoral și comorbiditățile asociate.

Chirurgie oncologică la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de chirurgie oncologică la cele mai înalte standarde, atât prin intervenții chirurgicale clasice, cât și minim invazive, datorită tehnologiei de ultimă generație și a echipelor anestezico-chirurgicale supraspecializate și cu experiență vastă în domeniu.

În cadrul Departamentului de Chirurgie oncologică SANADOR se efectuează toate tipurile de intervenții chirurgicale cu rol curativ și paliativ pentru tratamentul cancerului, pacienții având acces la medici supraspecializați în chirurgia oncologică avansată, care practică intervenții chirurgicale de mare anvergură, cu suportul departamentului de terapie intensivă dotat la standarde europene.

Centrul Oncologic SANADOR, parte integrantă a Spitalului Clinic SANADOR și cel mai mare centru specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punct de vedere al complexității serviciilor medicale, pune la dispoziția pacienților o gamă complexă de servicii integrate de diagnostic și tratament al cancerului, dar și de urmărire post-terapeutică. Fiecare caz este analizat de o comisie oncologică multidisciplinară, alcătuită din medici cu experiență și rezultate remarcabile, din domenii complementare: oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, radiologie-imagistică medicală și alte specialități, după caz.

Articolul <div class=”supratitlu”>Articol susținut de Sanador -</div>Chirurgia oncologică – o etapă importantă în managementul pacientului oncologic apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top