loader image
Home » Articol susținut de Sanador -Chirurgia robotică, o opțiune de tratament pentru care există tot mai multe indicații

Articol susținut de Sanador -Chirurgia robotică, o opțiune de tratament pentru care există tot mai multe indicații

Evoluția tehnologiei operatorii robotice în ultimul deceniu a facilitat realizarea unei mari varietăți de operații minim invazive de mare complexitate, în diverse domenii chirurgicale, cu rezultate foarte bune. Chirurgia asistată robotic ocupă o poziție importantă, privilegiată, între metodele minim invazive, având o serie de avantaje semnificative față de alte metode: vizualizarea tridimensională a câmpului operator și mărirea acestuia de până la 10 ori, pierderea scăzută de sânge intraoperatorie, precizia mișcărilor prin eliminarea tremorului fiziologic al mâinii chirurgului, accesul în spații altminteri greu abordabile, recuperarea postoperatorie rapidă.

Beneficiind de gradul crescut de libertate intraoperatorie și dexteritatea sporită a brațelor robotice, abilitatea operatorie a chirurgului este mult îmbunătățită, permițând realizarea unor intervenții chirurgicale dificile din punct de vedere tehnic, uneori chiar imposibil de realizat prin alte tehnici minim invazive, precum laparoscopia.

Ce presupune chirurgia robotică?

Chirurgia robotică utilizează tehnologie de ultimă generație, un sistem robotic care pune la dispoziția chirurgului un set avansat de instrumente miniaturizate și un sistem optic care furnizează imagini de o calitate inegalabilă. Instrumentele sunt manevrate de brațele sistemului robotic, acesta fiind controlat de medicul chirurg prin intermediul unei console.

Instrumentele se caracterizează prin 7 grade de libertate și se pot roti nu mai puțin de 540 de grade, adică o dată și jumătate în jurul axei proprii. Instrumentele robotice perfecționează astfel mișcările posibile pentru mâna umană și îi oferă medicului acces în spații anatomice greu accesibile. Imaginea 3D oferită de camera optică garantează claritatea și poate mări câmpului operator de până la 10 ori.

Domeniul chirurgical este vast, iar prin evoluția tratamentelor chirurgicale și îmbunătățirea constantă a tehnicilor de chirurgie minim invazivă, chirurgia robotică și-a extins aplicabilitatea în mai multe ramuri chirurgicale.

Chirurgia robotică în chirurgia generală

Astfel, chirurgia generală a cunoscut un nivel superior de performanță prin intermediul tehnologiei robotice, crescând semnificativ ratele de succes prin facilitarea manevrelor chirurgicale în intervențiile din chirurgia colorectală și în cele de corectare a unor defecte parietale abdominale (hernii și eventrații).

Cu ajutorul sistemului de chirurgie robotică se pot realiza o numeroase tipuri de intervenții din sfera chirurgiei generale:

  • Tratamentul chirurgical al acalaziei;
  • Rezecții de esofag;
  • Rezecții gastrice;
  • Tratamentul herniilor hiatale și al bolii de reflux gastroesofagian;
  • Chirurgia pancreasului;
  • Chirurgia splinei;
  • Chirurgia obezității;
  • Chirurgia colonului și a rectului;
  • Chirurgia defectelor complexe ale peretelui abdominal;
  • Tratamentul herniilor inghinale și ventrale.

Chirurgia robotică în urologie

Un alt domeniu chirurgical care implică manevre de maximă finețe și în cadrul căruia asistarea robotică tinde să devină standard de aur pentru intervenții este chirurgia urologică.

Cazurile atent selecționate pentru care există indicația utilizării chirurgiei urologice robotice includ: prostatectomiile (rezecții ale prostatei) pentru cancerul de prostată, tratamentul tumorilor renale și al tumorilor de glandă suprarenală, reconstrucția joncțiunii pielo-ureterale, intervenții pentru leziuni ale ureterului și reimplantarea uretero-vezicală.

În prostatectomia radicală, chirurgia robotică oferă avantajul măririi de până la zece ori a câmpului operator și astfel gesturile operatorii sunt mai precise, iar suturile căii urinare și prezervarea sfincterului uretral sunt facilitate, asigurând o recuperare funcțională mai bună asupra continenței și a potenței.

Avantajele chirurgiei robotice în intervențiile urologice vizează intervenția țintită asupra țesutului care trebuie excizat, astfel încât trauma asupra țesuturilor sănătoase să fie minimă, iar pacienții să se bucure de un confort sporit și de o recuperare rapidă.

Chirurgia robotică în ginecologie

În chirurgia ginecologică, rezultatele obținute prin chirurgia robotică sunt impresionante, iar cele mai multe dintre afecțiunile ginecologice cu indicație chirurgicală, inclusiv patologiile oncologice ginecologice pot beneficia de avantajele chirurgiei robotice.

Studiile recente de specialitate atestă certitudinea indicației și avantajele chirurgiei robotice în ginecologie, mai ales în cazul neoplasmului de endometru. Pentru celelalte patologii oncologice ginecologice precum cancerul de col uterin sau de ovar, chirurgia robotică și-a dovedit avantajul major în facilitarea abordului chirurgical.

În privința tratamentului chirurgical al cancerului endometrial, chirurgia robotică îmbunătățește rata de succes datorită manevrelor intraoperatorii de înaltă precizie și augmentării câmpului operator. În cancerul de col uterin, prin intermediul robotului chirurgical se realizează cu precizie înaltă limfodisecția pelvină, alături de îndepărtarea chirurgicală a uterului și anexelor. Această intervenție este dificil de realizat clasic sau laparoscopic. Chirurgia robotică facilitează realizarea limfadenectomiei pelvine datorită îmbunătățirii calității acestei manevre, prin respectarea tuturor principiilor rezecțiilor oncologice.

Intervențiile chirurgicale asistate robotic și-au dovedit eficacitatea mai ales în sfera cancerelor ginecologice prin stadializarea mai precisă a cancerelor endometriale, prin realizarea histerectomiilor radicale în cancerele de col uterin și chiar prin excizia și stadializarea cancerelor de ovar la debut. Alte afecțiuni ginecologice cu indicație de tratament chirurgical minim invaziv sunt : fibromul uterin, chisturi și tumori ovariene, endometrioza etc.

Chirurgie robotică la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR pacienții beneficiază de intervenții minim invazive complexe, de mare anvergură, dar cu o recuperare postoperatorie rapidă, cu ajutorul sistemului robotic de ultimă generație da Vinci Xi. Robotul chirurgical da Vinci Xi este un sistem complex, care include cele mai avansate tehnologii medicale și informatice disponibile în lume, la momentul actual.

Cu ajutorul sistemului da Vinci Xi și a unei echipe medicale foarte experimentate, Spitalul Clinic SANADOR oferă o gamă extinsă de intervenții chirurgicale minim invazive din sfera chirurgiei generale,  chirurgiei urologice și ginecologice.

Chirurgia robotică tinde să devină alegerea preferată în intervențiile chirurgicale asupra organelor pelvine, precum prostatectomii, histerectomii, amputații și rezecții de rect. De asemenea, toate leziunile neoplazice de la nivelul tubului digestiv (cancere de colon și stomac, unele cancere de pancreas și esofag) sunt tot mai frecvent abordate robotic.

Chirurgia robotică dispune de instrumentar de ultimă generație, care sigilează perfect vase de calibru mare, astfel că riscul de sângerare în timpul operației și postoperator este redus la minimum. Din punctul de vedere al pacientului, chirurgia robotică înseamnă spitalizare redusă, mai puține complicații, recuperare rapidă, cicatrici mici și puțin vizibile și o siguranță sporită printr-o acuratețe crescută a actului chirurgical.

Articolul <div class=”supratitlu”>Articol susținut de Sanador -</div>Chirurgia robotică, o opțiune de tratament pentru care există tot mai multe indicații apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top