loader image
Home » Articol susținut de Sanador -Programe complexe de medicină fizică și de reabilitare, la SANADOR

Articol susținut de Sanador -Programe complexe de medicină fizică și de reabilitare, la SANADOR

Pentru pacienții care suferă de diverse afecțiuni, adesea grave, pierderea libertății de mișcare și a autonomiei pot contribui semnificativ la scăderea calității vieții. Programele de recuperare medicală, realizate de personal medical bine pregătit, cu ajutorul echipamentelor moderne, pot menține sau restabili capacitatea de mișcare, mobilitatea și autonomia pacienților.

Principalele proceduri medicale care pot îmbunătăți starea fizică a pacienților sunt fizioterapia, kinetoterapia și masajul terapeutic. O strategie de recuperare orientată spre beneficiul maxim al pacientului implică unui întreg arsenal de proceduri medicale specializate. Efectele pozitive ale serviciilor de medicină fizică și de reabilitare se observă prin îmbunătățirea calității vieții într-un interval de timp mai lung sau mai scurt, în funcție de răspunsul fiecărui pacient.

Proceduri benefice de fizioterapie

Fizioterapia este un termen general ce înglobează toate procedurile terapeutice folosite pentru tratamentul, recuperarea și profilaxia bolilor ce cauzează incapacitate de mișcare și de mobilizare. Durerile articulare, durerile osteo-musculare, traumatismele, leziunile sportive, accidentul vascular cerebral, bolile autoimune de tipul sclerozei multiple, boala Parkinson reprezintă doar câteva dintre bolile care necesită programe de fizioterapie.


Procedurile de fizioterapie cuprind exerciții fizice specifice sau terapii fizice aplicate: masaj medical, drenaj limfatic, tracțiuni sau elongații, stimulare electrică, terapie cu laser, cu ultrasunete, cu magneți, terapie rece (crioterapie), terapie caldă, împachetări cu parafină etc.

Recomandate de medici, procedurile de fizioterapie corect efectuate au o multitudine de efecte benefice: calmează durerea, scad inflamația articulară și musculară, relaxează mușchii și elimină contracturile dureroase, scad edemul local muscular sau subcutanat, ameliorează eritemul și inflamația de la nivelul pielii.

Exerciții de kinetoterapie

Kinetoterapia sau gimnastica medicală se ocupă cu tratamentul afecțiunilor locomotorii și este una dintre cele mai importante etape de recuperare medicală. În funcție de vârsta, constituția, stilul de viață și istoricul afecțiunilor pacientului, exercițiile fizice specifice de kinetoterapie se fac pentru perioade mai lungi de timp, sub stricta supraveghere a unui kinetoterapeut.

Exercițiile de kinetoterapie, efectuate riguros, după un program individualizat, îmbunătățesc mobilitatea și flexibilitatea fizică, corectează postura, dezvoltă echilibrul, tonifiază mușchii și cresc rezistența la efort. Kinetoterapia este recomandată atât pacienților vârstnici, pentru profilaxia căderilor accidentale, cât și persoanelor tinere, pentru profilaxia afecțiunilor coloanei vertebrale precum hernia de disc sau scolioza.

Masajul terapeutic

Masajul terapeutic este o modalitate eficientă și rapidă de a relaxa musculatura corpului cu scopul de a stimula circulația locală, de a realiza decompresia nervilor și de a diminua eficient punctele intens dureroase. Tehnicile de masaj au efect antalgic dovedit deoarece stimulează eficient secreția de endorfine pentru a reduce stresul.

În funcție de particularitățile pacientului și de afecțiunile acestuia, programele de masaj terapeutic pot include masaj neuromuscular, masaj pentru drenaj limfatic sau masaj al țesuturilor din profunzime. Masajul terapeutic este indicat sportivilor de performanță, persoanelor care se supun la eforturi fizice mari, dar și persoanelor care suferă de leziuni ale oaselor, mușchilor și tendoanelor.

Masajul de drenaj limfatic este o tehnică prin care se tratează edemele limfatice ale membrelor la pacienții oncologici, după intervenția chirurgicală, la pacienții cu insuficiență venoasă cronică, scleroză sistemică, fibromialgie sau artrită reumatoidă. Procedura de drenaj limfatic nu produce durere, este sigură și neinvazivă.

Recuperare medicală la SANADOR

SANADOR asigură servicii de medicină fizică și de reabilitare personalizate, la cel mai înalt standard de calitate, într-un mediu modern și confortabil. Procedurile de fizioterapie, kinetoterapie sau masaj terapeutic se efectuează la Spitalul Clinic SANADOR, după un plan de tratament bine stabilit de medic, în funcție de stadiul bolii și de afecțiunile coexistente.

În cardul Departamentului de Recuperare Medicală SANADOR, pacienții pot beneficia de ședințe de:

  • Electroterapie – terapie TECAR (transfer energetic și rezistiv)
  • Laserterapie de frecvență înaltă
  • Terapie electromagnetică – sistemul superinductiv (SIS)
  • Terapie cu ultrasunete sau crioultrasunete
  • Masaj terapeutic – limfodrenaj mecanic
  • Împachetări – aplicări de parafină
  • Kinetoterapie – elongații pentru coloana cervicală sau lombară

La SANADOR, planul de tratament este stabilit de comun acord cu pacientul, pentru a-l ajuta să își mențină motivația pe parcursul acestuia. Medicii de medicină fizică și de reabilitare construiesc o relație pozitivă medic–pacient pentru ca pacientul să poată face față mai bine stresului și bolii, dar și pentru a-l ajuta să își formeze obiceiuri noi, sănătoase.

Pentru că procesul de recuperare medicală este unul complex și mai ales pentru că strategia de tratament poate avea nevoie de abordări multiple și adaptate nevoilor pacientului, specialiștii SANADOR recomandă, atunci când este nevoie, consulturi multidisciplinare de specialitate: ortopedie, neurologie, neurochirurgie sau recuperare medicală.

Articolul <div class=”supratitlu”>Articol susținut de Sanador -</div>Programe complexe de medicină fizică și de reabilitare, la SANADOR apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top