Boala parodontală – cauze, prevenție și tratament
Boala parodontală sau parodontoza
Boala parodontală sau parodontoza, cum mai este aceasta denumită popular, reprezintă o afecțiune cu care se confruntă foarte mulți pacienți. Aceasta este o boală cronică de natură infecțioasă ce afectează țesuturile de susținere a dintelui cum ar fi gingia, ligamentul parodontal sau osul alveolar. De ce este important să aflați mai multe despre cauzele, măsurile de prevenție și tratament? Deși puțină lume știe, boala parodontală este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale speciei umane, precum și principala cauză a căderii dinților în rândul adulților!
Parodontoza se manifestă inițial prin inflamarea gingiilor, iar apoi duce la distrugerea țesutului moale și al osului care susține dinții, iar în final la pierderea acestora. Când inflamația se manifestă doar la nivel gingival, boala parodontală este numită și știută și doar ca gingivită. În momentul în care inflamația afectează și celelalte țesuturi de susținere a dinților, vorbim de parodontoză (termenul a fost înlocuit în prezent cu parodontita sau periodontita.
Dacă nu este tratată la timp, boala parodontală poate avea efect și asupra altor organe, cum ar fi stomacul, rinichii sau chiar inima. De aceea este bine ca pacienții să cunoască semnele bolii și să se prezinte periodic la cabinetul stomatologic pentru a beneficia din timp de tratament de specialitate. Când vorbim de parodontoză, măsurile de prevenție joacă un rol extrem de important.
Aveți nevoie de un consult stomatologic? Pentru informații și programări la clinicile Alverna Dental Studio din Cluj, vă rugăm să ne contactați. |
Care sunt cauzele bolii parodontale?
Boala parodontală este cauzată în principal de depunerile de tartru și de placa bacteriană. Dacă nu sunt îndepărtate periodic, acestea se acumulează și duc în timp la îndepărtarea gingiei de pe suprafața dintelui și la formarea pungilor parodontale, adică a unor spații între gingie și dinte în care se acumulează bacterii.
Placa bacteriană reprezintă acea peliculă subțire, formată din particule de alimente rămase în cavitatea bucală, în care bacteriile ajung să prolifereze. Este, de obicei, incoloră sau într-o nuanță ușor gălbuie. În mod normal, în cavitatea noastră bucală se găsesc sute de tipuri de bacterii, fără ca acestea să prezinte un pericol sau să cauzeze probleme. Bacteriile pot deveni, însă, dăunătoare, dacă mediul devine de așa natură. Prin urmare, dacă placa bacteriană (stratul de particule alimentare care favorizează înmulțirea bacteriilor parodontale) nu este îndepărtată în mod consistent printr-un periaj corect, iar aceasta se acumulează, bacteriile se înmulțesc la nivelul dinților și la nivelul țesuturilor de susținere a acestora: gingie, ligament parodontal, os alveolar. Reacția organismului constă în binecunoscutul răspuns inflamator la nivelul gingiei (vorbim aici de roșeață, tumefacție sau sângerare).
Dacă nu are loc tratarea în acest stadiu, parodontoza se poate agrava. Interacționând cu saliva de la nivelul cavității bucale și cu mineralele din componența acesteia, placa bacteriană se transformă: devine mai dură, se întărește și formează tartrul dentar. Depunerile de tartru nu mai pot fi îndepărtate prin simplul periaj făcut acasă. Procedura presupune utilizarea unor instrumente specifice cabinetului stomatologic. Iar intervenția este foarte importantă în acest stadiu, căci depunerile tot mai mari de tartru favorizează, la rândul lor, depuneri tot mai mari de placă bacteriană. Neglijate, inflamațiile vor deveni, din păcate, cronice. În acest stadiu de parodontoză, gingiile se vor desprinde de pe suprafața dinților, iar bacteriile vor profita de aceste mici „portițe” pentru a pătrunde în interiorul lor, unde continuă să se înmulțească. În cele din urmă, sunt afectate țesuturile, osul maxilar și gingiile se retrag, iar dinții rămân fără susținere. Iată de ce boala parodontală este atât de problematică, deși în stadiile inițiale ale evoluției sale nu i se acordă prea multă atenție de către pacienți.
Alături de placa bacteriană și, ulterior, depunerile de tartru, există, desigur, și alte cauze care declanșează boala parodontală sau parodontoza. Medicul stomatolog poate recomanda anumite măsuri de profilaxie în funcție de cauzele depistate. Iată câteva dintre cauzele ce pot influența apariția bolii:
- Vârsta înaintată
- Fumatul
- Predispoziția genetică
- Stresul
- Dereglările hormonale care pot să apară în timpul sarcinii, în timpul menopauzei sau chiar și cele din timpul pubertății
- Anumite medicamente, cum sunt cele antidepresive sau anticoncepționale
- Bolile sistemice, precum diabetul zaharat, leucemia, poliartrita reumatoidă, anemia sau deficitul de vitamina C.
Cum se manifestă parodontoza?
Așa cum am discutat până acum, într-o fază incipientă, parodontoza presupune o inflamație la nivelul gingiei. Această inflamație, numită și gingivită, duce la modificarea consistenței țesutului, care devine mai moale. De asemenea, apar modificări inclusiv la nivelul culorii gingiilor, care se transformă din roz în roșu spre violet. Ulterior apar sângerările gingivale, iar boala începe să afecteze structurile mai profunde, moment în care apar durerile, iar gingia începe să se retragă de pe dinți.
Dacă nu se intervine, parodontoza slăbește treptat osul de susținere al dintelui, iar în final se ajunge la pierderea acestora. Deși devin vizibile, primele semne ale bolii nu cauzează durere, de aceea mulți dintre pacienții care suferă de boala parodontală nu se prezintă la stomatolog. Este foarte important, însă, să acordați atenție modificărilor care apar la nivelul danturii dvs. și să luați măsurile necesare.
Recapitulând, iată primele semnale de alarmă pentru parodontoză – pe care nicidecum nu ar trebui să le ignorați:
- Transformări la nivelul țesutului gingival, a cărui consistență devine mai moale;
- Modificarea culorii gingiilor, transformându-se dintr-un roz pal, într-un roșu aprins, spre violet;
- Modificarea volumului țesutului gingival: gingiile sau acele papile dintre dinți par să se umfle;
- Apariția sângerărilor gingivale fie în momentul efectuării periajului, dar și apariția unor sângerări gingivale aparent spontane;
- Halenă fetidă, adică acea respirație urât mirositoare;
- În cele din urmă, apariția durerilor.
Poate mai greu de sesizat, căci procesul are loc treptat, este retragerea sau scăderea volumului țesuturilor de susținere a dinților. În cele din urmă, rămânând fără sprijin, dinții vor cădea – deși unii par să fie într-o condiție bună de sănătate (căderea dinților cauzată de boala parodontală este diferită, așadar, de pierderea dinților din cauza cariilor, de exemplu, sau a altor traumatisme la nivelul cavității bucale).
Parodontoza evoluează lent, de cele mai multe ori, iar durerile fie apar târziu, fie nu sunt la o intensitate semnificativă pentru pacienți. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care mulți pacienți amână vizita la medicul stomatolog sau nici măcar nu conștientizează gravitatea semnalelor de alarmă discutate mai sus. Vizitele regulate la cabinetul stomatologic au tocmai rolul de a depista astfel de probleme într-un stadiu incipient.
Dincolo de manifestările care apar la nivelul cavității bucale, boala parodontală sau parodontoza este asociată și cu alte complicații și afecțiuni la nivelul întregului organism. Acest fenomen se explică prin migrarea bacteriilor parodontale – de la nivelul cavității bucale, la nivelul variatelor organe.
Tratamente pentru boala parodontală
Există mai multe tipuri de tratament pentru boala parodontală în funcție de evoluția acesteia. Este important să vă programați pentru un consult stomatologic, în urma căruia medicul va decide în cunoștință de cauză cea mai potrivită abordare a afecțiunii.
Tratament nechirurgical
Dacă parodontoza se află în fază incipientă, se va recurge, cel mai adesea, la un tratament nechirurgical. Acesta poate lua mai multe forme. Amintim câteva proceduri:
- Detartraj profesional – este o procedură stomatologică prin care, cu ajutorul instrumentelor de lucru specifice, se înlătură depunerile de tartru, dar și placa bacteriană, atât de pe suprafața dintelui, cât și de sub gingie. În funcție de evoluția pe care boala parodontală o prezintă în cazul dvs., dar și de factorii de risc, medicul stomatolog va stabili frecvența necesară pentru această procedură. Detartrajul este urmat și de lustruirea dinților.
- Netezirea radiculară – este o procedură prin care se nivelează rădăcinile dinților pentru a reduce depunerea ulterioară a tartrului;
- Aplicarea de substanțe antibiotic sau geluri în spațiile dintre dinți și gingii pentru a elimina bacteriile și pentru a preveni infecțiile. Este o formă de tratament cu frecvență mai redusă, în cazuri rare. O schemă de tratament antibiotic poate să faciliteze vindecarea în cazul unor focare izolate de infecție care nu au putut fi vindecate anterior, prin intermediul procedurii de curățare profesionale a dinților (detartraj și lustruire).
Tratament chirurgical
Dacă, în schimb, boala parodontală se află deja într-un stadiu avansat, se va recurge, cel mai probabil, la o serie de metode chirurgicale. Dintre acestea, putem aminti următoarele:
- Operația cu lambou – Procedura presupune efectuarea unor mici incizii în gingie, astfel încât o porțiune a gingiei să fie ridicată, iar rădăcina dintelui devine mai expusă pentru a putea fi mai bine curățată;
- Grefa de țesut moale – Dacă parodontoza se află într-un stadiu avansat, iar gingia se retrage semnificativ, este nevoie de înlocuirea țesutului distrus. Așa că se recurge la prelevarea țesutului, fie din cerul gurii, fie dintr-o altă sursă, urmând ca acesta să fie atașat în locul afectat;
- Grefa de os – Dacă boala ajunge să distrugă osul de susținere al dintelui, se va recurge la prelevarea grefelor de os. Acestea ajută la fixarea dintelui în locație prevenind astfel destabilizarea și pierderea dintelui.
În urma intervențiilor chirurgicale, dar și a altor tipuri de tratament pentru boala parodontală, medicul dentist vă poate recomanda și alte tratamente periodice, fie cu anumite produse (apă de gură cu acțiune antibacteriană, de exemplu), fie cu privire la obiceiurile dvs. de îngrijire orală. Rămâne extrem de important ca parodontoza și evoluția ei să fie atent monitorizată.
Cum prevenim sau amânăm boala parodontală?
După cum probabil ați putut deja trage concluzia, parodontoza sau boala parodontală poate fi, totuși, încetinită dacă pacientul care suferă de această afecțiune recurge la o igienă orală corespunzătoare și se prezintă în mod regulat la cabinetul stomatologic.
Periajul zilnic este extrem de important, însă acesta trebuie realizat corect. Dacă nu sunteți siguri cum, puteți oricând discuta cu medicul dvs. stomatolog și solicita câteva recomandări de la acesta. Totodată, periajul nu este suficient, căci bacteriile tind să se adune cu precădere în spații mai greu accesibile la periaj.
Folosirea aței dentare și a periuței interdentare devine astfel o necesitate, căci acestea permit tocmai accesul în aceste zone problematice. Alături de apa de gură și tratamentele de igienă profesională realizate în mod constant la cabinetul stomatologic, toate aceste măsuri pot preveni apariția bolii sau, cel puțin, pot încetini evoluția acesteia.
Alverna Dental Studio Cluj vă oferă un pachet complet de servicii stomatologice. Echipa de medici specialiști, cu o vastă experiență în domeniu, alături de cabinetele dotate cu aparatură de vârf și procedurile moderne, ne recomandă! Vă punem la dispoziție următoarele servicii: augmentare osoasă, endodontie, estetică dentară, chirurgie dentară, odontologie, ortodonție, profilaxie, protetică, urgențe stomatologice.
Vă invităm să ne urmăriți și pe pagina de Facebook Alverna Dental Studio sau pe Instagram @alvernadentalstudio, pentru a fi la curent cu activitățile și recomandările noastre.
Articolul Boala parodontală- cauze, prevenție și tratamente apare prima dată în Alverna Dental Studio.