loader image
Home » Cabinet modern dintr-o ruina

Cabinet modern dintr-o ruina

Medicul din Secuieni nu si-a abandonat visul

Prin dispensarul din Secuieni au trecut vreo 60 de medici in ultimii 30-40 de ani. Unul singur a ramas, de peste 15 ani. A cumparat cladirea darapanata, a renovat-o si are planuri mari de viitor. Din pacate, realitatile economice si subfinantarea sistemului sanitar sunt o frana puternica. Dr. Cristina Loghina pare hotarata sa infrunte greutatile si sa aduca medicina moderna in Secuieni.

Cabinetul medical din comuna Secuieni a fost printre primele si putinele vandute de administratiile locale doctorilor. Unii au carcotit (“Medicii or sa deschida restaurante in cabinetele facute cu munca noastra”, este cel mai adesea argumentul contra vanzarii), insa au fost nevoiti sa-si inghita vorbele. Dr. Cristina Loghina a cumparat cladirea “o ruina, un grajd, veche de peste 50 de ani”, dupa cum isi aminteste asistenta Aglaia Leahu, s-a indatorat la banca pe ani buni si a transformat-o intr-un cabinet modern si primitor. “In 2007 am cumparat cladrea, ne-a declarat dr. Loghina. Nu avea nici acoperis sau tavane. Am facut credit la banca si eu, si sotul. Am achitat pretul si am inceput renovarea. Nu am crezut vreodata ca voi ajunge sef de santier.” Cabinetul s-a transformat dupa toate normele moderne de functionare. Dr. Loghina ar fi continuat investitiile, insa finantarea cabinetelor de medicina de familie a intrat in vrie anul trecut. Apar noi si noi prevederi legislative care le taie veniturile. “Gasisem si un sponsor, insa nu era favorizat de legislatie. Cabinetele medicale sunt considerate «pe profit». In acest caz, m-am gandit la alta solutie. Am facut un master de gestiune a resurselor in sanatate, pentru a accesa fonduri europene.” Nici calea aceasta nu s-a dovedit simpla. CMI-ul ar trebui sa se transforme in SRL. “Daca va merge la fel de greu finantarea, ne vom organiza in SRL.”

Nicio facilitate pentru cei care vor sa investeasca

In Secuieni, din cei peste 2000 de locuitori aflati in grija medicului de familie, multi au afectiuni cronice care necesita atentie permanenta. Cele doua asistente, Aglaia Leahu si Daniela Palade, locuiesc in comuna. Medicul vine zi de zi si chiar face vizite la domiciliu, nu le trece doar in registru. In ziua in care am pasit pragul cabinetului am asteptat-o pe dr. Loghina sa vina de la un muribund, pacient vechi. Nu putea face multe pentru batran, dar i-a mai alinat suferinta si i-a dat speranta. Normele gandite de autoritati prevad ca, dupa 20 de consultatii, doctorul ar trebui sa incuie usa. Nu poate face asa ceva. Sa le ia bani pentru consultatie? Exclus. “Din cei 1800 de asigurati, pot sa-i numar pe degete pe cei cu pensii peste 1000 de lei, ne-a spus as. Aglaia Leahu. Si asa sunt care mor fiindca nu au cu ce merge la spital.” Medicul a vrut sa vina in ajutorul acestor bolnavi. Intentiona sa imparta sala de asteptare in doua si sa amenajeze un cabinet in care, prin rotatie, sa invite colegi de diverse specialitati. Proiectul a fost pus deoparte pentru vremurile in care medicul va fi platit corect pentru munca sa. Iarna, dr. Loghina are chiar si 60 de pacienti/zi. Ar insemna sa fie platita pentru 20, iar pentru ceilalti 40 sa faca munca voluntara. De unde sa mai investeasca in cabinet? Deocamdata trebuie sa se asigure ca poate plati salariile celor doua asistente si intretinerea cabinetului. Legislatia are si alte aberatii. “Cu cat investesti mai mult, cu atat pierzi bani in contractul cu Casa de Asigurari. Am facut instalatie de apa, am pierdut la punctajul de rural. Ai calorifere, pierzi iar.” In aceste conditii, nu te poate insoti la drumul greu de navetist prin viscol sau canicula decat speranta ca vor veni si vremuri mai bune.

Sursa: Cabinet modern dintr-o ruina | Deșteptarea- Ziarul Bacăului (desteptarea.ro)

Scroll to Top