loader image
Home » Conf. univ. dr. Michael Schenker: Traseul pacientului cu cancer trebuie să fie unul cât mai scurt până la inițierea tratamentului specific

Conf. univ. dr. Michael Schenker: Traseul pacientului cu cancer trebuie să fie unul cât mai scurt până la inițierea tratamentului specific

Traseul pacientului diagnosticat cu cancer trebuie să fie unul cât mai scurt până la inițierea tratamentului specific, a declarat conf. univ. dr. Michael Schenker, medic oncolog, în cadrul emisiunii 360medical.ro.

Tema emisiunii a fost planul național de combatere a cancerului, lansat în acest an de către Administrația Prezidențială.

“Avem, din păcate, un număr foarte mare de pacienți care ni se adresează în stadii foarte avansate de boală, inclusiv în tipuri de cancer care pot fi depistate precoce, prin programe de screening la nivel național”, a subliniat dr. Schenker.

Grupul de lucru care a elaborat Planul Național de Combatere a Cancerului a stabilit că obiectivul principal al acestuia este realizarea unui traseu bine stabilit și standardizat al pacientului între diversele paliere de îngrijiri, pentru o abordare multidisciplinară și integrată a cancerului.

De asemenea, planul prevede realizarea unui traseu standardizat pentru pacient, elaborat de Ministerul Sănătății, în termen de 90 zile de la aprobarea Planului Național de Combatere a Cancerului și introducerea unui termen de 60 zile de la suspiciune până la inițierea tratamentului (perioadă în care se va face bilanțul pacientului, adică stadializare și evaluare status biologic).

“Traseul pacientului diagnosticat cu cancer trebuie să fie unul cât mai scurt până la inițierea unui tratament specific. Degeaba diagnosticăm rapid dacă nu avem mijloacele necesare pentru tratamentul specific”, a explicat conf. univ. dr. Michael Schenker.

Medicii din România își doresc și creșterea numărului de studii clinice derulate în țara noastră, care ar oferi pacienților acces la anumite tratamente inovative încă din faza de testare.

“Din păcate, procentul de studii clinice la care țara noastră a participat în domeniul oncologiei este undeva la 5-10% din numărul celor din Germania, Franța sau Spania”, a menționat dr. Schenker.

“La studiile clinice la care am participat în ultimii 7-8 ani de zile, un număr impresionant de pacienți – 150-200 – au participat la astfel de programe și sunt astăzi în viață, cu boală oncologică controlată”, a completat medicul.

Conf. univ. dr. Michael Schenker este implicat într-un centru de îngrijire a pacienților oncologici la Craiova.

“Atunci când investești tu, ca medic, într-un astfel de centru și nu ai niciun altfel de suport, nu poți să construiești decât de la etapă la etapă, de la un centru mic până la unul care încearcă să integreze cât mai multe dintre serviciile necesare pacientului oncologic”, a spus dr. Schenker.

“Am inaugurat recent un nou spital care are 8.000 de metri pătrați, cu 100 de paturi de oncologie medicală, două acceleratoare liniare, două buncăre. Este un centru oncologic care are deja o adresabilitate regională, sunt pacienți din județele limitrofe Doljului care ni se adresează nu doar pentru radioterapie, ci și pentru serviciile de oncologie medicală”, a mai spus medicul.

Puteți urmări înregistrarea emisiunii pe canalul de Youtube al 360medical.ro:

Articolul Conf. univ. dr. Michael Schenker: Traseul pacientului cu cancer trebuie să fie unul cât mai scurt până la inițierea tratamentului specific apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top