Un studiu derulat de Universitatea din Missouri-Columbia a scos la iveală o relație „bidirecțională” între problemele gastrointestinale și simptomele internalizate la copiii și adolescenții cu autism. Potrivit cercetătorilor, simptomele par să se influențeze reciproc simultan. Descoperirile ar putea influența cercetările viitoare din medicina de precizie care vizează dezvoltarea unor tratamente personalizate pentru a ameliora durerile persoanelor cu autism care se confruntă cu probleme gastrointestinale.
Copiii cu tulburări de spectru autist tind să se confrunte cu probleme gastrointestinale, cum ar fi constipația și durerile de stomac mult mai des decât ceilalți copii. Unii experimentează și alte simptome de interiorizare în același timp, inclusiv stres, anxietate, depresie și retragere socială. Până acum, niciun studiu nu a examinat relația cauzală dintre simptomele gastrointestinale și simptomele de internalizare.
„Cercetările au arătat că problemele gastrointestinale sunt asociate cu un răspuns crescut la stres, precum și cu agresivitatea și iritabilitatea la unii copii cu autism. Acest lucru se întâmplă probabil pentru că unii copii cu autism nu sunt capabili să-și comunice verbal disconfortul gastrointestinal, precum și modul în care se simt în general, ceea ce poate fi extrem de frustrant. Scopul cercetării noastre este de a afla ce factori sunt asociați cu problemele gastrointestinale la indivizi. cu autism, astfel încât să putem proiecta tratamente pentru a ajuta acești indivizi să se simtă mai bine”, a declarat prof. Brad Ferguson, la Școala de Profesii din Sănătate de la Universitatea din Missouri, Centrul Thompson pentru Autism și Tulburări de Neurodezvoltare și Departamentul de Radiologie din cadrul Facultăţii de Medicină.
În cadrul studiului, Ferguson și echipa sa au analizat datele de sănătate de la peste 620 de pacienți cu autism de la Centrul MU Thompson pentru Autism și Tulburări de Neurodezvoltare al Universității din Missouri. Toți aveau vârsta sub 18 ani și sufereau de probleme gastrointestinale.
Apoi, echipa a examinat relația dintre problemele gastrointestinale și simptomele internalizate, cum ar fi stresul, anxietatea, depresia și retragerea socială. Ferguson a explicat că descoperirile oferă mai multe dovezi cu privire la importanța „axei intestin-creier”, sau a conexiunii dintre creier și tractul digestiv, în tulburările gastro-intestinale la persoanele cu autism.
„Semnalele de stres din creier pot modifica eliberarea de neurotransmițători precum serotonina și norepinefrina în intestin, care controlează motilitatea gastrointestinală. Stresul afectează, de asemenea, echilibrul bacteriilor care trăiesc în intestin, numit microbiotă și poate modifica funcționarea gastrointestinală. Apoi, intestinul trimite semnale înapoi la creier, iar asta poate duce, la rândul său, la sentimente de anxietate, depresie și retragere socială. Apoi ciclul se repetă”, a explicat Ferguson, potrivit ScienceDaily.com.
În opinia cercetătorului, este necesară o echipă interdisciplinară de specialiști pentru a ajuta la rezolvarea acestei probleme complexe și pentru a dezvolta tratamente în continuare.
Ferguson colaborează cu David Beversdorf, neurolog la Centrul Thompson pentru Autism și Tulburări de Neurodezvoltare, care studiază și problemele gastrointestinale la persoanele cu autism. Într-un studiu recent, medicul neurolog a ajutat la identificarea biomarkerilor ARN specifici legați de probleme gastrointestinale la copiii cu autism.
„În mod interesant, studiul lui Beversdorf a descoperit relații între microARN care sunt legate de comportamentul de anxietate după stres prelungit, precum și depresie și tulburări gastrointestinale, oferind unele dovezi convergente cu constatările noastre comportamentale”, a mărturisit Ferguson.
Acum, Ferguson și Beversdorf lucrează împreună pentru a vedea efectele unui medicament care reduce stresul asupra problemelor gastrointestinale într-un studiu clinic.
„Scopul nostru este să dezvoltăm în cele din urmă un test rapid care să ne spună ce tratament este probabil să funcționeze pentru ce subgrupuri de pacienți, pe baza semnăturii lor unice de biomarkeri, inclusiv markeri de stres, compoziția bacteriilor intestinale. În acest fel, putem oferi tratamentele potrivite pacienților la momentul potrivit,” a precizat prof. Ferguson.
Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Duke au creat o aplicație pentru telefoanele mobile inteligente care poate detecta cu succes simptomele autismului la copiii mici, sugerând astfel că tehnologia ar putea deveni într-o zi un instrument de screening timpuriu ieftin și ușor de folosit.
Articolul Copiii cu autism se confruntă cu mai des cu probleme gastrointestinale apare prima dată în 360medical.ro.