Coroane și punțile dentare în stomatologie
Ce sunt coroanele dentare?
Tipuri de proteze dentare
Deci, ce coroană să alegi?
Etapele de pregătire a coroanei dentare
Pregătirea dinților – Medicul reduce diametrul și înălțimea dintelui cu ajutorul unei freze, în funcție de tipul de coroană necesar. Scopul este de a proiecta o bază pe care coroana să poată fi montată, cu o minimă cantitate de adeziv. Medicul trebuie să îndepărteze o zonă suficientă de pe dinți pentru a face loc coroanei suficient de groase care să fie durabilă.
Mulajul – Specialistul ia forma dintelui, folosind o substanță specială și un mulaj. De obicei, medicul va folosi o substanță numită alginat sau silicon. Medicul va umple mulajul cu materialul selectat și îl va poziționa în cavitatea bucală a pacientul pentru câteva minute până când materialul se va întări. Alternativ, dintele poate fi scanat folosind un scaner intraoral. Mulajul este trimis în laborator, împreună cu instrucțiunile suplimentare privind forma, culoarea și materialul necesar coroanei. De obicei, un alt mulaj al maxilarului antagonist va fi, de asemenea, trimis, tehnicianul dentar astfel încât să poată crea coroana având în vedere și partea opusă a maxilarului.
Coroana dentară temporară – din acril. Instalată la sfârșitul vizitei, va rămâne în cavitatea bucală până la instalarea coroanei permanente. Scopul acesteia este de a acoperi dintele slefuit pentru a-și menține funcția și aspectul estetic. În plus, previne mișcarea dinților adiacenți. Coroana temporară este fixată pe dinte cu un adeziv temporar; Acest adeziv nu este deosebit de rezistent la apă și presiune și în situația în care coroana temporară va cădea, vă rugăm să reveniți la clinică cât mai curând posibil pentru refixare.
Cum se îngrijesc coroanele dentare?
Coroanele trebuie îngrijite ca restul dinților:
- Programați-vă la clinica stomatologică o dată pe an pentru controlul de rutină.
- Efectuați curățarea tartrului la fiecare șase luni.
- Igiena orală: se recomandă periajul de două ori pe zi și folosirea aței dentare.