Insectele reprezinta aproximativ 40-50% din toate speciile cunoscute, fiind descrise peste un milion de specii. Cele mai multe muscaturi de insecte sunt inofensive, desi provoaca uneori disconfort. Intepaturile de insecte precum albinele sau viespile sunt dureroase, iar cele de tantari si purici provoaca prurit (mancarime). In plus, este bine cunoscut faptul ca intepatura multor insecte (tantarii, puricii, capusele, unele specii de muste) poate sa transmita o serie de boli cauzate de virusuri (West Nile, febra galbena, febra Dengue), bacterii (boala Lyme, ciuma) si paraziti (malaria, filarioza, leishmanioza, boala somnului).
- Assista RepelX Gel intepaturi insecte x 30 ml19,90 RON
Desi aceste boli cauzate de intepaturi de insecte sunt intalnite in principal in zonele tropicale, cercetatorii cred ca incalzirea globala va face ca distributia geografica a acestora sa se extinda spre nord, in Europa. Deja focare de malarie, febra West Nile, Dengue si Chikungunya au aparut in sudul si sud-estul Europei in ultimii ani, mai ales din 2010. Bolile cauzate de muscaturi de insecte sunt intalnite si in Romania, si, pe langa cresterea temperaturilor (care favorizeaza inmultirea insectelor), si turismul in tari exotice contribuie la aceasta problema.
Sfaturi care te ajuta sa tii insectele la distanta
Pentru a evita muscaturile de insecte cel mai bine este sa incercam sa evitam cu totul insectele. Asadar, in continuare va vom prezenta cateva sfaturi care va vor ajuta sa tineti insectele la distanta.
- Folositi spray-uri repelente sau bratari impotriva insectelor. Daca aveti in plan o drumetie si vreti sa evitati intepaturile de insecte, aplicati spray-ul inainte de a iesi. O alta solutie o reprezinta uleiurile esentiale. Astfel, exista numeroase uleiuri cu proprietati repelente care ofera o alternativa naturala, precum cele de lavanda, eucalipt, busuioc sau menta.
- Purtati bluze si pantaloni cu maneca lunga pentru evitarea muscaturilor de insecte.
- Evita consumul de bauturi alcoolice inainte de a iesi. Se pare ca probabilitatea de a fi muscat de tantari creste la persoanele care consuma alcool, in special bere. Explicatia ar fi urmatoarea: alcoolul stimuleaza vasodilatatia, iar vasele de sange de la nivelul pielii se vor dilata, atragand tantarii.
- Intepaturile de insecte pot fi evitate daca evitati temperaturile ridicate. Transpiratia atrage insectele, iar daca facem si exercitii fizice, acidul lactic care se acumuleaza in muschi in timpul efortului va creste riscul de a fi intepat de insecte.
- Nu folositi parfumuri sau produse de ingrijire a parului sau tenului parfumate, pentru ca acestea atrag tantarii, mustele si chiar albinele.
- Daca planuiti sa faceti o iesire la picnic, pentru a evita muscaturile de insecte va sfatuim sa nu lasati resturi de mancare aproape de locul unde va asezati. In plus, puteti sa folositi lumanari sau betisoare parfumate cu Citronella in cazul in care mergeti cu cortul in natura.
- Intepaturile de insecte pot fi evitate daca ocoliti zonele in care exista surse de apa statuta. In afara de tantari, aceste zone sunt mediul propice pentru gandaci, muste si furnici.
Cum te feresti de muscaturile de tantari?
Dintre muscaturile de insecte, cele provocate de tantari sunt printre cele mai intalnite. Pentru a scadea riscul de a fi muscat de un tantar, va sfatuim sa luati urmatoarele masuri:
- Folositi un ventilator in casa. Zborul tantarilor va fi perturbat de curentii de aer.
- Puneti-va plase la geamuri pentru a evita intepaturile acestor insecte.
- Evitati sursele de apa statuta, inclusiv ghivecele de flori goale. Goliti apa din recipientele nefolosite.
- Utilizati repelente (pastile, solutii, spray-uri, uleiuri esentiale) pentru prevenirea muscaturilor acestor insecte.
- Stati in casa la amurg si dimineata devreme. In aceste perioade tantarii sunt cei mai activi.
- Daca stati la casa si aveti gradina, saditi plante care au efect repelent pentru tantari, precum lavanda, menta, busuiocul sau rozmarinul. Riscul intepaturilor de insecte va scadea daca sunteti inconjurat de aceste plante.
Cum sa previi muscatura de capusa?
Boala Lyme este cea mai frecventa boala transmisa de muscatura acestor insecte din Europa, cu o incidenta de aproximativ 65.000 de cazuri pe an. Aceasta maladie este cauzata de o bacterie numita Borrelia, si se manifesta prin febra, dureri de cap, oboseala si o eruptie cutanata caracteristica numita „eritem migrator”, care apare la 60-80% din cazuri. Trebuie sa precizam ca nu toate capusele transmit boala Lyme, iar muscatura acestor insecte nu este de obicei dureroasa si provoaca uneori numai un nodul rosu la locul muscaturii.
Oricine isi petrece mult timp in aer liber va intalni eventual capuse, dar riscul ca aceste insecte sa va muste va depinde de locul in care va plimbati si de ceea ce faceti in aer liber.
- Purtati haine care acopera cat mai mult din corp pentru a evita intepatura acestor insecte.
- Pentru a evita muscaturile acestor insecte, evitati zonele cu iarba inalta si luati-o pe poteci, daca acestea exista.
- Purtati haine deschise la culoare, pentru a vedea capusele in cazul care se prind pe hainele dumneavoastra.
- Folositi spray-uri repelente.
The post Cum sa te aperi de muscaturile de insecte? appeared first on Catena Pas cu Pas.