Studiile clinice reprezintă standardul de aur în medicina bazată pe dovezi, dar și dovezile sau studiile din lumea reală ( studii de tip real world), generate în timpul practicii clinice de rutină, sunt din ce în ce mai importante, motiv pentru care dr. Gabriela Teodorescu, director medical al companiei AstraZeneca, a vorbit despre studiile din lumea reală din perspectiva evaluării tehnologiilor medicale, decizii bazate pe date în cadrul dezbaterii online ,,Access and Therapies360”, organizată de redacția 360medical.ro, un eveniment din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii.
Deși medicina bazată pe dovezi (evidence base medicine) este un concept vechi, rămâne foarte actual astăzi, stă la baza oricărei recomandări din ghidurile internaționale, indiferent de patologie.
,,Au existat de-a lungul timpului opinii cum că această abordare ar putea cumva să limiteze libertatea clinicianului, dar astăzi este unanim recunoscut și doar pe bază de dovezi, nivel de evidență, grad de recomandare se validează și se ierarhizează opțiunile terapeutice. În mod similar, tot pe bază de dovezi trebuie să fie și decizia de evaluare a tehnologiilor medicale, iar aici un rol central poate fi cel al studiilor de tip real world, date din practica de zi cu zi”, a atras atenția dr. Gabriela Teodorescu.
Indiferent de tipul de studiu, respectiv sursa datelor (date clinice, date generate direct de către pacienți, date de cost-utilizare sau date generale de sănătate publică la nivel național), un pas absolut necesar este acela de a avea un registru electronic al pacientului, iar apoi pe baza acestor date să poate fi realizate baze solide, de calitate, interconectabile care pot sta la baza unor cercetări variate atât din perspectiva clinică, cât și din perspectiva unei decizii de includere în compensare a unor molecule noi, cât și pentru decizii de sănătate publică.
“În România chiar în lipsa unor astfel de surse electronice, au existat proiecte de tip real world evidence cu o colectare primară a datelor, dar deși ele sunt incluse în metodologie, neavând norme clare de aplicare, practic nu au fost luate în considerare în evaluarea HTA. Setarea normelor adecvate, pentru ca aceste studii de tip date din practica de zi cu zi să poată fi implementate standardizat în România, poate reprezenta o soluție să aducem inovația mai repede și mai aproape de pacientul din România”, a afirmat dr. Gabriela Teodorescu, la evenimentul ,,Access and Therapies360”.
În opinia sa, utilitatea acestor studii merge pe multiple paliere. Ele pot simultan să aducă informație relevantă ce poate să ghideze, să evalueze managementul pacientului, lucru extrem de important, mai ales în patologii cronice precum: bolile cardiace, renale, respiratorii, imunologice sau oncologice.
,,Este extrem de important să poți să te uiți la ceea ce s-a obținut și apoi să optimizezi. De aceea, mesajul meu este de colaborare, de nevoie de dialog. Să profităm de progresul și accelerarea din sfera digitală și să existe deschidere din perspectiva normelor de HTA, astfel încât în tot mai multe patologii să putem să avem și în România, studiile din practica de zi cu zi incluse în evaluările HTA, în beneficiul direct al pacienților”, a concluzionat directorul medical al companiei farmaceutice.
Articolul Dr. Gabriela Teodorescu (AstraZeneca): Studiile din lumea reală, o soluție să aducem inovația mai aproape de pacientul din România apare prima dată în 360medical.ro.