loader image
Home » Dr. Nicolae Fotin, despre noile prevederi ale Contractului Cadru și accesul românilor la depistarea diabetului, prevenirea complicațiilor și tratament

Dr. Nicolae Fotin, despre noile prevederi ale Contractului Cadru și accesul românilor la depistarea diabetului, prevenirea complicațiilor și tratament

Modificările făcute de autorități în Contractul Cadru (Co-Ca) al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate oferă un acces mai bun al pacienților care au factori de risc pentru diabet la prevenție, diagnosticare și tratare a diabetului, inclusiv la medici de familie. Despre evidențierea rolului vitaminelor B în tratamentul și prevenția neuropatiei diabetice, dar și despre aplicarea antidiabeticelor orale de către medicul de familie conform noului Co-Ca, a vorbit dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog, în cadrul dezbaterii online ,,Access and Therapies360”, organizată de redacția 360medical.ro, un eveniment din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii.

În România peste 2 milioane de oameni suferă de diabet zaharat, prevalența acestei boli cronice la nivel național fiind de 11,6%, conform datelor din Studiul Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitățiii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR).

Dr. Nicolae Fotin a adus în discuție un punct pozitiv legat de modificările Contractului Cadru și de perspectiva accesului la servicii de medicină primară pentru românii aflați la risc de diabet sau cu diabet zaharat.

,,Diabetul este o boală cronică cu complicații de temut, cu o prevalență destul de mare în România. A existat un studiu care a arătat că la nivelul țării există o prevalență  a diabetului de peste 11%, ceea ce înseamnă un număr mare de pacienți. În același timp indicatorii de prevalență nu concordă cu pacienții înscriși în program la nivelul Casei, ceea ce înseamnă că o proporție considerabilă de pacienți nu este încă diagnosticată”, a atras atenția dr. Nicolae Fotin.

Referitor la creșterea accesului pentru pacienții cu diabet la depistare, la prevenția complicațiilor și la tratamentul diabetului, noile prevederi ale Contractului Cadru încearcă să schimbe piramida serviciilor medicale, întărind medicina primară.

,,Contractul Cadru aduce câteva posibilități mai aproape de pacienți la medicul de familie, în sensul că pentru pacienții supraponderali sau obezi și care asociază un factor de risc pentru diabet, medicul de familie are de acum posibilitatea să investigheze acest lucru prin două teste care sunt decontate la nivelul medicului de familie: respectiv testul de toleranță la glucoză și hemoglobina glicozilată, indicatorii pentru prediabet și pentru diabet, și pentru care înainte pacienții erau trimiși la medicul diabetolog, fiind o întârziere în depistare pentru că era destul de descurajant pentru pacienți”, a subliniat în cadrul dezbaterii dr. Fotin.

Un alt aspect pozitiv este legat de inițierea tratamentului diabetului de către medicul de familie cu o moleculă care este inclusă în sistemul de rambursare din România. Numai dacă urmare a acestei terapii instituite nu se ajunge la o echilibrare glicemică pacientul este trimis la medicul diabetolog.

Un alt aspect este legat de complicațiile diabetului, neuropatia diabetică este una dintre ele. ,,Peste 50% dintre pacienții cu diabet fac în cursul vieții o formă de neuropatie, cea mai întâlnită fiind neuropatia periferică care are și cel mai mare risc, în situația în care nu este prevenită și controlată terapeutic, să ajungă către picior diabetic și amputații”, a semnalat dr. Nicolae Fotin.

De altfel în România, numărul amputațiilor membrelor inferioare a crescut destul de mult în ultima perioadă, ajungându-se la peste 40.000 de amputații în ultimii cinci ani.

,,I s-a conferit medicului de familie pe lângă alți specialiști diabetologi, cardiologi, neurologi, interniști, posibilitatea depistării acestei complicații și a prevenirii ei, prin întocmirea de protocoale de prescriere pentru medicamentele cunoscute ca având un rol în prevenția și tratamentul neuropatiei diabetice, respectiv benfotiaminum și complexe de  vitamine B care, până de curând erau decontate în Programul Național de Diabet Zaharat. Acum sunt mai mulți medicii specialiști care pot prescrie medicamentele menționate prin acest Contract Cadru, astfel încât capacitatea de identificare și de prevenire a neuropatiei diabetice este mai crescută. Și pentru că medicul de familie are nevoie și de instrumente de testare pentru a evidenția neuropatia, există și teste de sensibilitate care pot fi efectuate pacienților, incluse în pachetul de servicii”, a completat medicul.

În momentul de față, un pacient din România care are factorii de risc pentru diabet poate să fie evaluat, tratat de către medicul de familie direct, fără intervenția altor specialiști, cel puțin în stadiile în care controlul glicemic poate fi menținut corespunzător.

Citește și:

Rozalina Lăpădatu, APAA: Nu înțeleg de ce de 6 ani România nu reușește să depășească această criză de imunoglobuline!

Prof. dr. farm. Robert Ancuceanu: Activitatea de genomică în România este mai mult decât firavă

Prof. dr. Liana Gheorghe, despre hepatita Delta: E timpul să oferim populației din România noi soluții terapeutice

Daniel Bran, vicepreședintele APMGR: Medicamentele generice sunt utilizate suboptimal

Radu Gănescu: ,,Accesul la medicamente ar trebui să crească, să fie îmbunătățit. Pandemia nu ne-a ajutat”

Vezi și Dr. Ioana Bianchi, ARPIM: Lungul drum al medicamentelor compensate în România

 

Articolul Dr. Nicolae Fotin, despre noile prevederi ale Contractului Cadru și accesul românilor la depistarea diabetului, prevenirea complicațiilor și tratament apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top