loader image
Home » DSP-urile vor putea transfera din alte județe personal calificat în expertizarea privind sporurile pentru condiții periculoase de muncă

DSP-urile vor putea transfera din alte județe personal calificat în expertizarea privind sporurile pentru condiții periculoase de muncă

Direcțiile de sănătate publică (DSP) județene vor putea transfera din alte județe personal calificat pentru evaluarea factorilor de risc din mediul de viață și muncă, pe baza căreia se acordă sporurile pentru munca în condiții periculoase sau deosebit de periculoase, dacă nu dispun de angajați calificați în acest domeniu.

Măsura este prevăzută într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății.

Autorii proiectului motivează necesitatea acestuia prin faptul că direcțiile de sănătate publică se confruntă cu un deficit de personal specializat în medicina muncii.

“Unele direcții de sănătate publică nu au angajat medic de medicina muncii care să efectueze expertizarea locurilor de muncă în vederea acordării sporului de condiții deosebit de periculoase. În cuprinsul Ordinului ministrului sănătății nr 1078/2010 nu este prevăzută posibilitatea de a desfășura activități de către personalul angajat al unei direcții de sănătate publică în afara ariei administrativ teritoriale”, menționează referatul de aprobare al proiectului de ordin.

Pentru a rezolva această problemă, proiectul prevede introducerea, ca atribuție a compartimentului de evaluare a factorilor de risc din mediul de viață și muncă din cadrul DSP-urilor, eliberarea buletinelor de determinare sau de expertizare pentru acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă.

“În cazul în care o direcție de sănătate publică nu are personal calificat pentru îndeplinirea atribuției (…), aceasta poate solicita personal din cadrul altei direcții de sănătate publică în vederea efectuării expertizării pentru acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, prevede proiectul de ordin.

Articolul DSP-urile vor putea transfera din alte județe personal calificat în expertizarea privind sporurile pentru condiții periculoase de muncă apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top