Un simptom destul de comun în perioada copilăriei, când dinții cad, apar alții, fiind înlocuiți de cei permanenți.
Există, prin urmare, schimbări continue în cavitatea bucală, ce pot fi însoțite de dureri.
Cu toate acestea, durerea nu trebuie neglijată, mai ales atunci când durerea devine persistentă sau severă, ceea ce ar putea indica o problemă mult mai serioasă, necesitând vizita la stomatolog. Netratate, anumite probleme se pot agrava.
Citeste si: Pierderea timpurie a dinților de lapte. Care sunt cauzele?
Cum recunosti durerea de dinți la copii?
Copiii mici nu îți vor putea spune ce îi doare, însă îți vor da suficiente semnale care să îți indice acest lucru.
Semne comune pentru durerea de dinți la copii:
– agitație
– frecarea constantă a dinților, gingiilor și maxilarului
– refuzul de a mânca
– dificultăți de somn.
Durerea de dinți la copii. Ce e important să știi?
Când se întâmplă acest lucru, în primul rând trebuie să poți determina dacă reprezintă o urgență stomatologică.
Acest lucru este mai ușor de realizat la copiii mai mari, care sunt capabili să localizeze durerea, să spună cât de tare și de cât timp doare. Bebelușii însă pot doar să arate vag localizarea durerii.
Dacă apare o umflătură la nivelul feței, poate chiar însoțită de febră, te poți gândi imediat la o infecție, cum ar fi abcesul dentar. Este timpul să faci o programare de urgență la medicul stomatolog.
Totodată, trebuie să iei în considerare posibilitatea unei loviri în zona respectivă, ce putea duce la ruptura, crăparea sau pierderea dintelui. În general, în cazul traumei, vei recunoaște tăieturi sau zgârieturi pe buze, limbă sau obraji.
Un alt context în care trebuie să mergi neapărat la medic este dislocarea sau ruptura articulației temporo-mandibulare (luxația mandibulei).
Dacă un dinte este fracturat sau a căzut (în mod traumatic), trebuie să duci copilul imediat la medic, deoarece dintele poate fi salvat și replantat în maxim 1-2 ore de la traumatism.
Dacă durerea de dinți la copii nu apare în urma unui traumatism sau infecție, cel mai probabil nu reprezintă o urgență, însă o programare la medicul dentist tot va trebui făcută, pentru a diagnostica și trata alte probleme ce pot reprezenta cauza și pe care le vom discuta în continuare.
Durerea de dinți la copii cauze
Iată care sunt cele mai frecvente cauze ce provoacă dureri de dinți la copii:
Cariile dentare. În mod evident, cariile nu vor provoca dureri în stadiile incipiente, însă, netratate, acestea evoluează tot mai mult, până pot atinge camera pulpară a dintelui, aceea care conține vase de sânge și nervi.
Durerea de dinți la copii poate fi foarte severă și poate chiar să trezească din somn, mai ales că durerea se agravează la statul la orizontală – prin urmare, durerile sunt raportate mult mai des noaptea.
Traumatismul – o cauză mai frecventă la copiii mici, în perioada vârstei în care învață să meargă și suferă frecvent căzături și lovituri. Copiii mai mari pot avea traumatisme dentare în timpul activităților sportive sau jocurilor.
Plombe rupte sau lărgite, precum și afectarea coroanelor dentare. Atunci când plombele puse pentru carii anterioare se lărgesc sau se distrug, la fel ca în cazul coroanelor dentare, bacteriile pot pătrunde în spațiile formate și pot duce la carii noi, inflamație și durere. Mâncarea care pătrunde în spațiile formate poate de asemenea duce la dureri, în special la mestecat.
Pierderea dinților de lapte – în general, este un proces nedureros, însă există și cazuri în care dintele permanent realizează presiune asupra nervilor sau asupra gingiilor atunci când stă să erupă.
Bruxismul. Bruxismul reprezintă scrâșnitul involuntar al dinților în timpul nopții. Această condiție medicală predispune la dureri de dinți (de regulă la nivelul mai multor dinți) și dureri la nivelul mandibulei, mai ales dimineața. Bruxismul pe perioade îndelungate duce la distrugerea smalțului dentar cu expunerea dentinei, acest lucru provocând sensibilitate.
Dinți crăpați, de regulă la pacienții cu bruxism sau dinți nealiniați corect. Aceste crăpături în așchie provoacă durere și sensibilitate la alimente sau băuturi.
Anumite alimente și băuturi – cum ar fi cele foarte dulci, acide sau foarte amare, precum și alimentele foarte tari. Consumul lor poate produce o durere temporară sau poate agrava sensibilitatea deja existentă. Bucăți mici de alimente pot rămâne blocate între dinți sau în spațiul subgingival, producând durerea de dinți la copii.
Periajul incorect, cu mișcări agresive, poate deteriora smalțul și provoca sensibilitate. De asemenea, perii foarte duri ai periuței pot leza gingiile.
Abcesul dentar. Este o condiție severă ce implică infecția la baza gingiei, cu formarea unei mici cavități de abces plină cu puroi, provocată de bacterii adunate în urma cariilor netratate vreme îndelungată sau a traumatismelor locale.
Durerea de dinți la copii este una extrem de intensă, poate fi constantă sau cu caracter pulsatil și poate iradia în mandibulă, gât sau ureche. Cel mai des, se însoțește și de febră, respirație urât mirositoare, gust rău la nivelul cavității bucale.
Gingiile sunt, de obicei, umflate, roșiatice, strălucitoare și se poate întâlni frecvent și umflătura feței de partea respectivă.
Acest lucru reprezintă o urgență medicală, deoarece infecția se poate extinde.
Probleme sinusale – congestie sau inflamație a sinusurilor, întrucât sinusurile maxilare se găsesc imediat deasupra dinților. Infecțiile și inflamațiile sinusale se pot datora răcelilor, alergiilor, infecțiilor bacteriene și pot produce dureri la nivelul mai multor dinți, asociată cu congestie nazală. Durerea dentară va trece odată cu rezolvarea procesului sinusal.
Remedii pentru durerile de dinți la copii
Recomandăm o vizită la medicul stomatolog atunci când apar dureri de dinți, mai ales când nu poți descoperi exact cauza acesteia.
Până atunci, cu siguranță vrei să știi câteva modalități prin care poți ameliora durerea celui mic, până veți ajunge la doctor.
Îți lăsăm mai jos câteva metode simple care pot fi de ajutor in durerea de dinți la copii:
- periajul și utilizarea aței dentare, utilizate cu grijă, pot ajuta în durerile provocate de resturi alimentare rămase blocate. Totodată, igiena orală este utilă pentru prevenția acumulării bacteriilor
- spălături cu apă sărată (o linguriță de sare la 250 ml apă), pot ameliora durerea. Se pot face spălături de câte 30 de secunde, ținând apa la nivelul zonei dureroase, care apoi va fi scuipată. Poate fi utilizată de mai multe ori pe zi.
- compresele reci (gheață învelită în prosoape) pot fi utile atunci când sunt aplicate în zona dureroasă, pentru că reduc inflamația. Acestea trebuie ținute doar câteva minute, dar pot fi aplicate de mai multe ori pe zi.
- antialgicele ajută la ameliorarea durerilor. Îi poți da antialgicele obișnuite, folosite și pentru durerile de cap, în doza similară. Nu da aspirină copiilor mai mici de 5 ani.
- masajul local cu aloe ver
- ceara dentară (aceea folosită pentru aparatele dentare) poate înlocui pentru scurt timp plomba sau coroana dentară căzută, protejând dintele expus și reducând sensibilitatea și disconfortul. Aceasta poate fi ușor încălzită în mână și aplicată direct în locul necesar.
Ce să nu faci în durerile de dinți la copii?
Există câteva remedii populare, deloc indicate în astfel de cazuri, cum ar fi:
- aspirina pisată, frecată pe gingii – nu face niciodată acest lucru, nici cu aspirina, nici cu altfel de analgezic. Acest obicei poate arde țesuturile moi și poate înrăutăți durerea.
- anestezice orale cu benzocaină, deoarece pot avea efecte adverse severe la copiii mai mici de 2 ani. Dacă vrei să folosești anestezice la copiii mai mari, întreabă medicul pediatru sau dentist.
La clinica Physiomedica din Cluj-Napoca suntem mereu alături de tine și cel mic, atunci când aveți nevoie de un medic stomatolog.
Medicii noștri sunt experți în sănătatea orală și vor ajuta imediat în reducerea durerii. Cu cât vei aduce copilul mai devreme la medicul dentist, cu atât va fi mai ușor tratamentul pentru durerea de dinți la copii.