loader image
Home » EMA analizează o posibilă extindere a indicației terapeutice pentru vaccinul antivariolic al Bavarian Nordic

EMA analizează o posibilă extindere a indicației terapeutice pentru vaccinul antivariolic al Bavarian Nordic

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) analizează o posibilă extindere a indicației terapeutice pentru vaccinul antivariolic al companiei Bavarian Nordic pentru a include și “variola maimuței”, demarând deja discuții cu reprezentanții grupului pentru a analiza rezultatele studiilor clinice realizate până acum. 

Anunțul vine în contextul în care  statele din Uniunea Europeană vor cumpăra vaccinul antivariolic Imvanex de la compania daneză Bavarian Nordic, printr-o achiziție centralizată la nivel comunitar.

“Grupul de lucru al EMA este în discuții cu deținătorul autorizației de punere pe piață pentru pregătirea unei proceduri de punere la dispoziție a unor date care ar putea susține extinderea indicației terapeutice, pentru a include prevenirea variolei maimuței”, a declarat vineri responsabilul cu strategia privind vaccinurile din cadrul EMA, Marco Cavaleri, citat de Reuters.

Vaccinul Imvanex este deja autorizat în UE pentru utilizarea la adulți pentru protecția împotriva variolei. Serul conține o formă vie modificată a virusului vaccinia, denumită „vaccinia Ankara”, care este înrudită cu virusul variolei.

Până la extinderea indicației terapeutice, vaccinul poate fi utilizat off-label pentru prevenirea variolei maimuței, pe fondul creșterii numărului de cazuri confirmate în Europa și America de Nord, în special.

În Statele Unite, unde vaccinul dezvoltat de Bavarian Nordic are denumirea Jynneos, serul este deja autorizat și pentru variolă și pentru variola maimuței.

Potrivit reprezentantului EMA, medicamentul Tembexa (substanța activă brincidofovir) poate reprezenta o opțiune terapeutică pentru tratamentul infecției cu variola maimuței.

Medicamentul brincidofovir este autorizat în SUA ca tratament antivariolic, dar nu este autorizat în UE. EMA analizează posibile căi pentru a grăbi procesul de autorizare pentru acest medicament.

Articolul EMA analizează o posibilă extindere a indicației terapeutice pentru vaccinul antivariolic al Bavarian Nordic apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top