Fotografia dentară digitală - Ghidul complet
De ce trebuie folosită fotografia dentară?
Atunci când efectuați o examinare de rutină la medicul stomatolog, este necesară efectuarea unei radiografii dentare pentru a se putea stabili un diagnostic corect și precis. Radiografiile dentare permit medicului curant să observe în detaliu cavitatea bucală, având acces chiar și în zonele inaccesibile. Examenul CT cu raze X este o parte integrantă a procesului de diagnosticare în domeniul stomatologic.
Știați că? Radiografiile dentare ajută la examinarea identității, acestea fiind folosite de către laboratoarele de criminalistică și de diverse agenții de securitate.
Deci, ce este exact fotografia dentară?
Fotografia dentară este un instrument folosit de medicii stomatologi pentru a diagnostica problemele dentare. Medicul poate observa următoarele patologii:
- Carii dentare (găuri) între dinți – cel mai adesea nu pot fi văzute în cadrul examenul clinic.
- Dinți și restaurări dentare – plombe / coroane existente.
- Starea osoasă care înconjoară dintele – informații care ajută, de exemplu, în diagnosticul parodontozei.
- Patologii osoase – tumori și chisturi.
- Anatomia maxilarului – care ajută la stabilirea tratamentului fiind esențială în realizarea implanturilor, de exemplu.
Ce este fotografia dentară digitală? Și cum se realizează?
Fotografia dentară digitală este o dezvoltare tehnologică inovatoare care permite transferul imediat al datelor direct pe ecranul computerului, și la un nivel minim de radiații! Radiografia este creată prin trecerea aparatului prin zona vizată.
Avantajele fotografiei dentare digitale
- Fotografia dentară digitală este o alternativă modernă, mai sigură și mai precisă pentru dentist și permite o imagine largă, clară și completă a afecțiunilor dentare.
- Fotografia dentară digitală, este transferată direct pe ecranul computerului, reduce astfel timpul de așteptare și eficientizează procesul de tratament.
- Senzorul digital este mai sensibil la radiații în comparație cu o fotografie standard, astfel încât nivelul de radiație poate fi mult redus; Fotografia digitală va reduce aproximativ 90% din radiații, comparativ cu fotografia dentară analogică standard.
- Fotografia dentară digitală poate fi mărită și procesată, ceea ce facilitează diagnosticul și simplificarea procesului, iar în cazurile în care fotografia a ieșit un pic întunecată sau prea luminoasă, nevoia efectuării unei fotografii suplimentare va fi redusă datorită posibilității de procesare.
Ce tipuri de fotografie dentară există?
În prezent, există mai multe tipuri de fotografie dentară cu raze X, fiecare potrivită pentru diagnosticarea diferitelor afecțiuni. După vizita la clinica stomatologică, probabil va fi nevoie de unul dintre următoarele tipuri de fotografie:
Radiografia bite-wing – Cel mai comun tip de fotografie necesar pentru stabilirea unui diagnostic. Scopul său este în primul rând să identifice cariile interdentare aflate în zonele ascunse ale gurii sau pe cele care se pot forma sub lucrări sau obturaţii, să observe punctele sau suprafeţele de contact dintre coroanele dinţilor posteriori adicenţi sau conturul osului alveolar și să ofere informații despre înălțimea crestei alveolare (osul care înconjoară dinții). Examinarea include două-patru fotografii axate pe regiunea molară posterioară.
Radiografia retroalveolară (Periapical) – O fotografie care se concentrează numai pe zona rădăcinii dinților și împrejurimile sale. Acesta este un tip de fotografie care se caracterizează prin cantitatea exactă obținută și opțiunile de mărire pentru clarificarea detaliilor. Se efectuează pe un anumit dinte pe care medicul dorește să-l verifice sau să-i observe starea osoasă din jur.
Fotografie de status bimaxilar – O serie de fotografii dentare compusă din 14-20 fotografii bite-wing și periapicale, care prezintă o imagine de ansamblu a cavității bucale. Se recomandă acest tip de fotografie, ca etapă preliminară înainte de formularea unui plan complet de tratament de restaurare, care include tratamente complexe, precum tratamente endodontice și parodontale.