Accesul românilor la medicamente noi este greoi comparativ cu ceilalți europeni. O arată și sondajul WAIT, realizat de Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA), potrivit căruia România se află pe ultimul loc în UE în privința timpului de așteptare al pacienților pentru a avea acces la medicamente de ultimă generație. În 2021, timpul de așteptare a crescut la o medie de peste 899 de zile, față de 883 de zile cat era în 2020. Nici în privința accesului la vaccinuri, țara noastră nu stă mai bine. ,,Dacă acest studiu Wait arată o întârziere de 899 de zile la medicamente noi, când vorbim de vaccinuri la persoanele de vârstă adultă, la pacienții la risc, la pacienți cronici vorbim de 10 ani- 15 ani întârziere pentru încă nu suntem la momentul în care valoarea medicală economică și societală a vaccinurilor să fie recunoscută pe deplin”, a declarat la dezbaterea ,,Access and Therapies360”, organizată de redacția 360medical.ro, Gabriel Dina, Director Corporate Affairs, Pfizer România.
În cadrul evenimentului din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii, s-a discutat nu doar despre accesul românilor la tratamente, ci și despre accesul la prevenție, respectiv la vaccinuri. Anual în lume sunt prevenite 2, 5 milioane de decese, iar pandemia de COVID-19 a arătat cât de importantă este vaccinarea și aduce date noi în acest domeniu.
,,Din păcate, nu avem date specifice pentru țara noastră. S-a publicat un studiu la finalul anului trecut în Journal of American Medical Association care arăta că în SUA, și americanii nu au avut o rată fantastică de vaccinare, la acel moment au fost prevenite 240.000 de decese și peste 1,1 milioane de spitalizări. La fel, Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății -Biroul pentru Europa a prezentat date la sfârșitul anului trecut potrivit cărora 400.000 de decese au fost evitate în spațiul european și peste un milion de spitalizări, deci o valoare uriașă atribuită acestor intervenții de tip preventiv, vaccinurilor”, a subliniat Gabriel Dina, Director Corporate Affairs, Pfizer România
Potrivit reprezentantului companiei farmaceutice, peste 24 din 27 de țări membre ale UE au programe de facilitare din punct de vedere financiar al accesului la vaccinuri pentru populațiile vulnerabile.
,,Sunt persoanele de care ar trebui să avem atât de mare grijă, așa cum ne relevă și această pandemie. Majoritatea deceselor și cazurilor severe a fost la populația vârstnică, pacienți cu comorbidități, pacienți cu boli cronice, cu sistem imunitar suprimat sau compromis. Aici trebuie și noi să ne focalizăm atenția, precum au făcut-o și celelalte țări membre ale UE”, a atras atenția Gabriel Dina.
În opinia sa, în România s-au făcut niște pași pozitivi în ultima perioadă pentru a creiona un mecanism de facilitare a accesului la vaccinuri.
,,România timp de mulți ani nu a avut un Comitet Național de vaccinare funcțional, dar la început de mandat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a numit un comitet național de vaccinare, care este un element important în procesul de evaluare a poverii bolilor transmisibile și prevenibile prin vaccinare, a evaluării eficacității și siguranței și mai mult a altor criterii obiective a căror analiză s-ar impune în vederea introducerii într-un astfel de program național sau la compensare de către Casa Națională de Asigurări”, a spus reprezentantul Pfizer România.
Faptul că suntem țară membră a UE ne conferă un avantaj uriaș, nu doar în domeniul vaccinurilor, ci și în domeniul medicamentelor, a mai remarcat Gabriel Dina.
Referindu-se la pandemia de COVID-19 și vaccinare, invitatul a subliniat recordul istoric absolut marcat de compania pe care o reprezintă, acela de-a face un vaccin în 326 de zile, spunând că acum o coaliție publică academică își propune să facă un vaccin în 100 de zile.
,,Cei care au criticat acest efort ce a implicat peste 280 de parteneri din 16 țări ar trebui să se mai gândească încă odată, pentru că nici cu 326 de zile n-ar trebui să ne mulțumim că este suficient. Acum se discută la nivel de forumuri științifice, guvernamentale despre importanța dezvoltării în condiții de criză maximă de sănătate publică a unor vaccinuri în 100 de zile”, a spus Gabriel Dina.
Anul trecut compania Pfizer a reușit să fabrice 3 miliarde de doze de vaccin pentru COVID-19, din care 1 miliard de doze le-a oferit la preț fără profit. ,,Anul acesta ne propunem 4 miliarde de doze, din care alt miliard va fi la prețuri nonprofit către țările aflate în condițiile economice dintre cele mai dezavantajoase”, a mai precizat Dina.
Citește și: Rozalina Lăpădatu, APAA: Nu înțeleg de ce de 6 ani România nu reușește să depășească această criză de imunoglobuline!
Prof. dr. farm. Robert Ancuceanu: Activitatea de genomică în România este mai mult decât firavă
Prof. dr. Liana Gheorghe, despre hepatita Delta: E timpul să oferim populației din România noi soluții terapeutice
Daniel Bran, vicepreședintele APMGR: Medicamentele generice sunt utilizate suboptimal
Radu Gănescu: ,,Accesul la medicamente ar trebui să crească, să fie îmbunătățit. Pandemia nu ne-a ajutat”
Vezi și Dr. Ioana Bianchi, ARPIM: Lungul drum al medicamentelor compensate în România
Articolul Gabriel Dina, Pfizer România despre accesul la vaccinuri: În cazul pacienților cronici vorbim de 10-15 ani întârziere apare prima dată în 360medical.ro.