loader image
Home » Guvernul a introdus amenzi pentru unitățile medicale care nu raportează bolile transmisibile

Guvernul a introdus amenzi pentru unitățile medicale care nu raportează bolile transmisibile

Unitățile medicale publice și private care nu raportează bolile transmisibile către direcțiile de sănătate publică (DSP) județene vor fi sancționate cu amenzi de până la 5.000 de lei.

Măsura este prevăzută într-o hotărâre de guvern aprobat[ miercuri de Executiv, la propunerea Ministerului Sănătății. Proiectul a fost prezentat în 8 aprilie de 360medical.ro.

“Pentru bolile transmisibile prevăzute în fişa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, după emiterea diagnosticului de caz suspect sau confirmat, furnizorii de servicii medicale au obligaţia să completeze fişa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă care se înaintează direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București (…) în termen de maximum 5 zile de la data depistării/confirmării, prin fax, e-mail, curier rapid sau prin poştă”, se arată în actul normativ.

Bolile transmisibile pot fi raportate, de asemenea, în Registrul Unic de Boli Transmisibile (RUBT), o aplicație electronice folosită pentru raportarea bolilor transmisibile administrată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Actul normativ actualizează circuitul de raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în registrul unic de boli transmisibile, conform directivelor europene, având ca scop optimizarea și armonizarea raportării și o mai bună gestionare a alertelor.

În fișa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse și infecțiile asociate îngrijirilor medicale, infecția cu HIV/SIDA, tuberculoza și infecția cu SARS–CoV-2.

Hotărârea de guvern prevede sancțiuni pentru neraportarea bolilor transmisibile. Astfel, sunt considerate contravenţii necompletarea de către unitățile medicale a fişei de raportare a cazului de boală transmisibilă și netransmiterea către DSP, precum și nedeclararea cazurilor depistate.

Sancțiunile prevăzute în actul normativ sunt avertisment scris (la prima constatare), amendă de la 500 lei la 1.000 lei (la a doua constatare, dacă este efectuată în termen de un an de la avertismentul scris) și amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei la a treia și următoarele constatări.

Articolul Guvernul a introdus amenzi pentru unitățile medicale care nu raportează bolile transmisibile apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top