Dacă vă numărați printre persoanele înalte, aveți un risc ridicat de-a face anumite boli, sugerează un nou studiu care a întocmit un catalog de afecțiuni cu care înălțimea poate fi legată biologic sau cauzal.
Un om care este mai înalt decât media poate avea un risc mai mare de-a face o tulburare a ritmului cardiac numită fibrilație atrială, de-a avea vene varicoase, dar și un risc mai mic de boli coronariene, hipertensiune arterială și hipercolesterolemie. Alți cercetători au mai raportat constatări similare, dar noul studiu american a descoperit noi legături între înălțime și un risc mai mare de leziuni nervoase care duc la neuropatie periferică, precum și la infecții ale pielii și oaselor, dar și la apariția ulcerelor de la nivelul picioarelor.
,,Doar pentru că sunteți înalt nu înseamnă că sunteți predestinat să dezvoltați una dintre aceste afecțiuni. Personal, nu cred că o persoană ar trebui să se îngrijoreze în legătură cu înălțimea sa ca fiind un factor predeterminant al riscului de afecțiuni medicale”, a declarat dr. Sridharan Raghavan, profesor la Universitatea din Colorado, Anschutz Medical Campus din Denver și cercetătorul principal.
Noul studiu care a întocmit un catalog de afecțiuni de care ar putea suferi persoanele înalte este un punct de plecare pentru cercetările viitoare.
,,În primul rând, pentru a considera dacă înălțimea poate ajuta la identificarea persoanelor cu risc pentru anumite afecțiuni și pentru a ghida măsurile preventive care vizează factorii de risc modificabili pentru aceste afecțiuni și, în al doilea rând, pentru a înțelege mecanismele biologice care leagă înălțimea de afecțiunile clinice”, a explicat Raghavan.
Pentru studiu, au fost colectate date de la mai mult de 250.000 de participanți la Programul Veteranilor Milionari din cadrul U.S. Veterans Affairs (VA), analizând peste 1.000 de trăsături și afecțiuni în rândul acestora. Datele au inclus mai mult de 200.000 de adulți albi și peste 50.000 de adulți de culoare.
Raghavan, care tratează pacienți la Rocky Mountain Regional VA Medical Center din Aurora, Colorado, a menționat că metabolismul legat de înălțime și creșterea sunt legate de multe aspecte ale sănătății.
,,În unele cazuri, mecanismul se va datora mai degrabă efectelor fizice ale staturii înalte decât unui proces biologic. De exemplu, asocierea dintre înălțime și tulburările circulatorii venoase cronice ale extremităților inferioare poate fi legată de distanța fizică și de presiunea diferită în sistemul circulator care are impact asupra indivizilor mai înalți, în comparație cu indivizii mai scunzi. Alte legături se pot datora proceselor biologice legate atât de înălțime, cât și de fiziologie”, a spus Raghavan.
Majoritatea afecțiunilor apar dintr-o combinație de factori. Oamenii nu-și pot schimba moștenirea genetică, dar a comportamentele sănătoase, pe care oamenii le pot controla și modifica, pot fi protectoare.
,,Factorii de risc nemodificabili, cum ar fi înălțimea și istoricul familial, ne-ar putea oferi informații despre cine este expus riscului unei afecțiuni, dar nu determină dacă o persoană va avea acea afecțiune Modificarea altor factori de risc este probabil să fie în continuare utilă în majoritatea cazurilor”, a afirmat Raghavan, potrivit Medicine.net. com.
Todd Lencz, profesor la Institutul de Științe Comportamentale de la Institutele Feinstein pentru Cercetare Medicală din Manhasset, N.Y., a revizuit rezultatele studiului.
În timp ce efectul înălțimii asupra dezvoltării unei afecțiuni medicale poate părea semnificativ la nivelul unei întregi populații, Lencz a remarcat că riscul este mic la nivel individual și poate fi adesea compensat cu un stil de viață sănătos.
Efectul înălțimii este ,,atât de mic încât tot felul de alte lucruri vor juca un rol mult mai important”, a spus acesta.
În urmă cu 4 ani, o altă echipă de cercetători din Statele Unite a realizat un algoritm care, pe baza citirii ADN-ului, poate estima înălțimea unei persoane și riscul de îmbolnăvire de maladii cardiace sau cancer.
Algoritmul realizează previziuni în privința unor caracteristici ale unei persoane, cum ar fi înălțimea, densitatea oaselor sau chiar nivelul de educație la care a ajuns.
Articolul Înălțimea, factor de risc de boală. Afecțiunile de care ar putea suferi persoanele înalte apare prima dată în 360medical.ro.