Te-ai gandit vreodata cat de impotant este procesul de masticatie pentru sanatatea danturii?
Mestecarea alimentelor ajunse in cavitatea bucala este un proces complex in care fiecare muschi implicat este pereche, conferind miscarii simetrie si consistenta. Se considera ca un proces de masticatie corect se desfasoara pe ambele parti ale arcadelor dentare.
Masticatia unilaterala este o preferinta personala, intalnita adesea in randul adultilor, si poate fi identificata prin doua moduri diferite, atunci cand:
- Mestecarea are loc mereu si in totalitate pe o singura parte.
- Procesul de mestecare a alimentelor se produce doar in proportie de 70% pe o singura parte.
Conform studiilor 75-76% dintre persoanele adulte obisnuiesc sa manance pe o singura parte.
Cauzele care au condus la deprinderea acestui obicei sunt multiple, printre acestea se numara prezenta unei senzatii de durere din pricina unei infectii sau a unei carii pe o parte si concentrarea procesului de mestecare unilaterala pentru o perioada indelungata de timp, lipsa dintilor sau in randul copiilor lipsa dintilor temporara.
Efectele masticatiei unilaterale in timp:
- Partea nelucratoare se acopera cu tartru si placa bacteriana, aparand astfel cariile dentare sau gingivita
- Muschii masticatori se dezvolta mai mult pe partea lucratoare, iar in timp apare asimetria faciala
- Articulatia temporo-mandibulara are de suferit din cauza faptului ca toate fortele masticatorii vor fi concentrate pe una dintre cele doua articulatii si astfel apar dureri
Pentru a preveni instalarea obiceiului de mestecare a alimentelor pe o singura parte si ulterior aparitia altor complicatii, medicii clinicilor DENTESSE va recomanda sa efectuati controlul periodic stomatologic. Daca obiceiul de mastiactie unilaterala este deja instalat, medicii nostri va vor recomanda tratamentele si procedurile necesare pentru a va reeduca in vederea unei masticatii corecte.