loader image
Home » Metastaze cerebrale – ce sunt, cauze și simptome

Metastaze cerebrale – ce sunt, cauze și simptome

Metastaze cerebrale sau intracraniene sunt complicații ale cancerului sistemic. Aceste tumori cerebrale metastatice se dezvoltă ca urmare a unui cancer localizat în altă parte a corpului, care se răspândește în creier prin fluxul sanguin. În cele mai multe cazuri, tipurile frecvente de cancer care se răspândesc la creier sunt: cancerul pulmonar, cancerul de piele, cancerul de sân, cancerul de rinichi sau cancerul de colon.

Metastazele cerebrale sunt considerate tumori secundare, iar acestea pot apărea și după câțiva ani de la apariția și tratarea cancerului primar. Altele se metastazează chiar înainte de depistarea cancerului primar. Se realizează scanări imagistice pentru a localiza cancerul primar, iar opțiunile de tratament pentru metastazele cerebrale variază în funcție de dimensiune și localizare.

Cum se dezvoltă metastazele cerebrale?

Metastazele cerebrale apar ca urmare a unui cancer deja existent în organism. Celulele canceroase se desprind de tumora primară și se duc prin fluxul sangvin sau prin sistemul limfatic la creier, unde se înmulțesc. Metastazele la creier se pot dezvolta în cortexul cerebral, cerebel sau în trunchiul cerebral. În funcție de zona afectată, pacientul poate avea probleme legate de vorbire, văz sau echilibru. 

Metastazele cerebrale – simptome

Metastazele cerebrale sunt localizate la nivelul sistemului nervos central. Simptomele pot varia în funcție de fiecare pacient, unele metastaze cerebrale putând chiar să sângereze, provocând simptome bruște și severe. În cazul în care, este afectat lobul temporal se pot observa anumite dificultăți de vorbire la pacientul în cauză. Nu toate persoanele prezintă simptome, de aceea sunt necesare investigații pentru a depista din timp cancerul metastatic.

Simptomele pe care un pacient le poate avea, în cazul unor metastaze cerebrale sunt:

  • Durere de cap cronică sau intensă
  • Probleme la mișcarea unei părți a corpului
  • Dificultăți de învățare
  • Confuzie sau probleme cu atenția
  • Amorțeală sau furnicături
  • Schimbări de comportament
  • Tulburări la nivel emoțional
  • Convulsii
  • Greață sau vărsături

Aceste simptome se regăsesc și la cancerul original, astfel că pacienții nu ar trebui să presupună că tipul de cancer de care suferă s-a răspândit și la creier, doar pe baza acestor simptome.

Metastaze cerebrale – diagnostic

Pentru a depista metastazele cerebrale, medicul va efectua anumite examene fizice și va ține cont și de istoricul medical complet. În anumite cazuri, se apelează și la anumite examene neurologice pentru a monotoriza funcțiile creierului.

Diagnosticul metastazelor cerebrale se va face pe baza unor investigații imagistice, cum ar fi examenele CT și RMN, prin care se vor identifica formațiunile tumorale la nivelul creierului. De asemenea, aceste teste vor da informații cu privire la localizare, mărime și caracteristicile tumorale și ale țesutului cerebral adiacent.

Prin analize de sânge se pot depista semne ale cancerului metastatic și pot detecta leziuni ale organelor, cum ar fi ficatul. Scanările CT sunt necesare pentru a se observa creierul și semnele cancerului metastatic. Scanarea RMN este recomandată pentru investigații mai amănunțite. Scanările RMN folosesc magneți pentru a vizualiza părți ale creierului, inclusiv fluxul de sânge în diferite regiuni ale creierului. Se pot detecta anumite umflături și leziuni ale creierului, iar un RMN va determina localizarea exactă a tumorilor cerebrale.

Metastaze cerebrale – tratament

Tratamentele pentru metastazele cerebrale variază în funcție de mărime și alte caracteristici. Tratamentul chirurgical este recomandat atunci când:

  • Metastaza este localizată într-o zonă care se poate îndepărta în siguranță
  • Are o dimensiune mai mare de 3 cm
  • Speranța de viață a pacientului depășeste 3 luni
  • Cancerul sistemic este limitat și controlat

Îndepărtarea metastazei prin operație nu este indicată dacă există mai multe astfel de metastaze diseminate în creier sau dacă speranța de viață a pacientului este foarte mica, sub 3 luni.

Radioterapia este o altă modalitate de îndepărtare a metastazelor de la nivelul creierului și include radiația întregului creier, a unei zone din creier sau radioterapia stereotactică („gamma knife”).

Chimioterapia este indicată atunci când pacientul suferă de cancer pulmonar cu celule mici, cancer de sân sau limfoame.

Pentru a pune un diagnostic corect și pentru a beneficia de un tratament optim, este nevoie de o echipă multidisciplinară formată din medici neurochirurgi, oncologi și radioterapeuți.

Clinica Anadolu – centru oncologic de excelență

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.

Oferim servicii de diagnoză şi tratament pentru toate tipurile de cancer, inclusiv metastaze cerebrale, precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului.

Centrul Oncologic permite desfăşurarea tuturor disciplinelor şi le combină: pacienţii care vin la Centrul Medical Anadolu pot fi consultaţi de departamentele de chirurgie, oncologie medicală, oncologie radiologică, patologie, medicină nucleară şi biochimie, cu obiectivul stabilirii şi furnizării celui mai bun plan de tratament.

De asemenea, oferim şi un program complet de screening dezvoltat să identifice persoanele sănătoase şi să informeze publicul cu privire la prevenirea cancerului.

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a stabilit un parteneriat strategic cu Johns Hopkins Medicine, lider mondial în tratamentul cancerului şi instituţie medicală existentă de un secol, care oferă cele mai bune servicii posibile în practicile de cercetare, formare şi clinice. Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu urmează îndeaproape standardele de îngrijire dezvoltate şi practicate de Johns Hopkins în cercetarea cancerului.

The post Metastaze cerebrale – ce sunt, cauze și simptome appeared first on Anadolu Medical Center.

Scroll to Top