loader image
Home » Miopia la copii: cauze, simptome si tratament

Miopia la copii: cauze, simptome si tratament

Miopia este un defect de vedere (viciu de refractie) care se manifesta prin vedere slaba la distanta. Ochiul cu miopie este un ochi mare, alungit, in care razele de lumina se unesc si formeaza o imagine inaintea retinei (in mod normal fasciculul de lumina trebuie sa ajunga la nivelul retinei). Imaginea astfel proiectata pe retina este neclara.

Cum se clasifica miopia?

In functie de valoarea dioptriei, putem vorbi despre: 

  • miopie mica (sub 3 dioptrii)
  • miopie medie (intre 3-6 dioptrii)
  • miopie mare ( intre 6-9 dioptrii).

O categorie aparte o reprezintă miopia forte, cu valori dioptrice peste 10 dioptrii; de obicei are debut precoce, de la nastere sau din primii ani de viata si evoluează progresiv atingand valori foarte mari, putand ajunge si chiar depasi 30 dioptrii.

Care sunt cauzele de miopie la copii? 

Nu se cunoaste cu certitudine cauza aparitiei si progresiei miopiei. Sunt insa cateva situatii evidente care se asociaza cu prezenta miopiei la cei mici. 

Miopia de cauza genetica este cea mai frecventa forma de miopie la copii, in familiile in care unul sau ambii parinti sunt miopi.

Miopia congenitala apare inca de la nastere.  Cei mai afectati sunt copii nascuti prematur, care pot sa dezvolte si un anumit grad de retinopatie de prematuritate.

Miopia asociata unor sindroame sau afectiuni metabolice este o forma rara de miopie progresiva, care va ajunge la valori dioptrice mari.

Din ce in ce mai frecvent, in ultimii ani, exista o corelare evidenta intre aparitia si progresia miopiei si activitatea vizuala prelungita de aproape (citit, scris, folosirea telefenoului, tabletei), precum si petrecerea timpului in special in interior. Sunt studii care evidentiaza rolul protector al timpului petrecut afara, in lumina naturala.  Sunt recomandate minim 2 ore afara, in spatii largi pentru copii, atat pentru prevenirea aparitiei, cat si pentru incetinirea progresiei miopiei. 

Dintre toate formele de miopie la copii, ” miopia scolarului ” este cea mai frecventa. Ea se

manifesta in jurul varstei de 6-7 ani si progreseaza pana in jurul varstei de 20 ani. Aceasta nu progreseaza foarte mult (valori pana la 6 dioptrii) fara a produce modificari retiniene.

Aceasta miopie se coreleaza cu procesul de dezvoltare al copilului – pe masura ce organismul se dezvolta, se va dezvolta si ochiul, existand deci riscul progresiei miopiei.

Cum ne dam seama daca copilul nostru are miopie?

Simptomele miopiei sunt reprezentate in primul rand de neclaritate la vederea la distanta, iar

pentru a compensa aceasta lipsa, miopii strang din pleoape pentru a reusi sa vada mai clar.

Copiii pot avea dureri de cap, fotofobie, acuza frecvent ca nu pot vedea ce este scris la tabla,

la scoala sau strang din ochi sau au tendinta sa se apropie, atunci cand se uita la televizor. Toate aceste semne sunt de luat in seama si necesita o vizita la cabinetul de oftalmologie. 

Cum se trateaza miopia?

Diagnosticul de miopie il face medicul oftalmolog, dupa masurarea dioptriilor si examinarea completa a ochilor.  

Odata aparuta, miopia nu poate disparea de la sine. Corectarea vederii in miopia la copii se face cu ochelari (cu lentile divergente, de “-”) sau cu lentile de contact. 

Portul lentilelor de contact moi cu dioptrii, fie ocazional, fie permanent, aduce beneficii pentru copiii mai mari cu miopie: se elimina disconfortul purtarii unei rame de ochelari care duce

la ingustarea campului vizual si posibilitatea practicarii unor sporturi, pentru care ochelarii reprezinta un impediment. Lentilele de contact reprezinta alegerea cea mai buna  în cazul unor diferente mari de dioptrii intre cei doi ochi (anizometropie), pentru prevenirea instalarii ambliopiei sau a ochiului lenes. 

Poate fi prevenita sau tratata miopia la copii?

Nu exista metode dovedite stiintific care sa duca la impiedicarea aparitiei sau la “vindecarea” miopiei. O atentie deosebita in ultimii ani se acorda incercarii de a “controla” ritmul de crestere a miopiei. 

Avem la dispozitie atat picaturi (cu solutie de Atropina, administrata seara), cat si lentile de contact (fie lentile de zi, fie lentile de noapte) care pot incetini progresia miopiei. In functie de varsta, de valoarea miopiei, de nevoile specifice fiecarui copil, aceste metode pot fi indicate fie independent, fie asociate. 

O varianta noua de tratament a miopiei o reprezintă lentila de contact „de noapte” – o lentila dura, care este purtata in timpul somnului; are rolul de a aplatiza corneea, iar avantajul

acestei metode este faptul ca in timpul zilei, copilul poate vedea bine, fara ochelari sau lentile de contact.  

Prin controale periodice si o buna colaborare intre medicul oftalmolog si parinte, se pot gasi metode care ajute copilul sa vada bine si sa tina “sub control” miopia acestuia. 

Dr. Monica Apostolescu
Medic specialist oftalmolog, Fondator Clario

The post Miopia la copii: cauze, simptome si tratament appeared first on Clario.

Scroll to Top