loader image
Home » Mononucleoza infecțioasă (boala sărutului) la copii & adulti

Mononucleoza infecțioasă (boala sărutului) la copii & adulti

Ce este mononucleoza infecțioasă (boala sărutului)?

Mononucleoza infecțioasă mai este numită și boala sărutului, deoarece virusul ce o provoacă (Ebstein-Barr) se poate transmite prin salivă.

Nu este o boală transmisă însă doar prin sărut, deoarece contactul cu saliva poate avea loc și prin obiecte contaminate (pahare, sticle, tacâmuri etc).

Cu toate acestea, este o boală virală mai greu transmisibilă decât răceala comună și, de obicei, nu este severă. Ea poate da însă anumite complicații, de aceea necesită atenție medicală.

Cum arata boala sarutului. Virusul se poate lua prin sărut, obiectelor contaminate cu salivă, în general prin împărțirea alimentelor și băuturilor, și, mai rar, prin picături de salivă din aer în urma tusei sau strănutului.

Articol recomandat: Otita la copii. Ce este și cum protejăm copii de otită?

Cauze

Mononucleoza infecțioasă (boala sărutului) este provocată de expunerea la virusul Ebstein-Barr (EBV) și se produce mai fervent la copie și adolescenți. Unele persoane pot lua virusul și pot deveni purtători, fără să dezvolte simptome vreodată în viață.

Se pare că virusul poate fi contactat și prin sânge sau spermă, în cazuri extrem de rare, deci prin transfuzii de sânge/ transplant de organe sau contact sexual.

Articol recomandat: Astm Bronșic la Copii – Când să mergi de urgență la medic?

Simptome

De la contact, virusul are o perioadă de incubație de 4-6 săptămâni, uneori mai mică, timp în care nu există simptome. Ulterior, pot apărea:

  • dureri în gat, ce pot trece diagnosticate ca roșu în gât, faringită streptococică, infecții comune, însă acestea nu se ameliorează în urma tratamentului cu antibiotice
  • febră marita
  • umflarea ganglionilor limfatici, în general laterocervicali, dar și axilari, precum și inflamația amigdalelor
  • dureri musculare
  • dureri de cap
  • oboseală
  • pierderea apetitului alimentar
  • erupții pe piele
  • splina mărită, de consistență moale

Articol recomandat: Infecțiile urinare la copii. Cauze, simptome, tratament

Complicații

Mononucleoza infecțioasă (boala sărutului) în sine nu este severă, însă ea poate dezvolta anumite complicații, mai mult sau mai puțin severe. Atunci când apar, pot necesita monitorizare de către medic.

Iată complicațiile posibile:

  • mărirea splinei, care poate atinge dimensiuni semnificative și poate ajunge până la rupturi de splină, cu dureri ascuțite, severe, în regiunea stângă superioară a abdomenului. Această complicație necesită tratament chirurgical
  • hepatită în forme ușoare-moderate sau icter (colorația galbenă a tegumentelor, mucoaselor și sclerelor – ochilor)

Ale complicații mai puțin comune sunt reprezentate de:

  • anemie
  • trombocitopenie (scăderea numărului trombocitelor)
  • probleme cardiace, cum ar fi miocardita (inflamația mușchiului inimii)
  • complicații la nivelul sistemului nervos central, de exemplu convulsii, meningita, encefalita sau sindromul Guillain-Barre
  • inflamația severă a amigdalelor până la afectarea respirației

Prevenție

Poți preveni contactarea virusului sau transmiterea mai departe a acestuia prin evitarea contactului cu salivă (evitarea pupatului, împărțirii sticlelor/ paharelor sau tacâmurilor) precum și spălarea frecventă a mâinilor. Pentru a nu da virusul altora, e important să respecți aceste reguli pentru minim o săptămână de la dispariția febrei. Virusul poate însă persista în salivă pentru multe luni de la infecție.

Mononucleoza infecțioasă tratament

Nu există un tratament specific pentru mononucleoza infecțioasă, precum nu există nici vaccin care să prevină apariția ei.

Trebuie să ai în vedere că este o infecție virală, iar antibioticele nu au niciun efect, nu sunt de ajutor în tratamentul ei.

În schimb, ajută odihna suficientă, o dietă bazată pe funizarea tuturor nutrienților esențiali, precum și consumul unor cantități mari de lichide (apă, ceaiuri) pentru a menține hidratarea.

De asemenea, pot fi administrate medicamente pentru reducerea febrei (paracetamol, antiinflamatoare nesteroidiene de tip ibuprofen, NU se va administra aspirină la copii) sau a durerii de gât.

Dacă apar anumite complicații, acestea pot beneficia de tratament, de exemplu:

  • infecțiile ce apar concomitent, cum ar fi o infecție streptococică faringiană apărută simultan necesită tratament cu antibiotice. În afară de infecțiile faringiene, pot apărea sinuzite sau tonsilite (inflamații ale amigdalelor).
  • rupturile splenice vor fi tratate prin intervenție chirurgicală
  • hepatitele beneficiază doar de monitorizare și tratament conservator

Atenție! Un copil cu mononucleoză infecțioasă are risc mai mare de a dezvolta erupții cutanate la administrarea unor antibiotice precum amoxicilina sau diverse peniciline, de aceea acestea trebuie evitate pe durata bolii, alegând alte clase de medicamente.

Ce doctor tratează mononucleoza infecțioasă (boala sărutului)

În cazul unui copil cu mononucleoză, va trebui să mergi cu el la medicul pediatru. Dacă va fi nevoie, acesta va face trimiteri către alți medici specialiști.

Cum decurge consultația de mononucleoza infecțioasă?

Vizita la medicul podiatru presupune explicarea semnelor și simptomelor, a duratei bolii sau alte lucruri importante de menționat, precum boli concomitente sau medicamente administrate în prezent.
Ulterior, se va face un scurt examen fizic pentru a observa anumite semne specifice, cum ar fi umflarea ganglionilor, mărirea splinei sau a ficatului, modificări ale tegumentului etc.

Vor fi recomandate analize de sânge, în special hemoleucograma (măsurarea numărului de celule roșii și albe din sânge, dar și a altor indicatori specifici), ce pot întări suspiciunea sau pot releva dezvoltarea unor complicații.

Totodată, se pot face teste de anticorpi împotriva EBV, însă aceștia nu indică neapărat infecția activă, deoarece pot fi prezenți în sânge de mai mult timp. De asemenea, anticorpii nu sunt detectați în prima săptămână de la infecție.

Când să mergi de urgență la medic?

Dacă simptomele descrise nu se ameliorează după o săptămână sau apar complicații, va fi nevoie să apelezi la medic.

Ce întrebări să adresezi medicului?

  • pot fi și alte cauze ce dau simptome similare și necesită mai multe investigații?
  • copilul suferă și de alte boli/ condiții medicale. Cum le putem gestiona împreună?
  • există anumite restricții în perioada convalescenței?
  • copilul trebuie să stea acasă?
  • ce medicamente sunt indicate și care trebuie evitate?
  • când poate fi reluată activitatea fizică?

Recuperarea dupa mononucleoza infecțioasă (boala sărutului)

În ceea ce privește recuperarea, este foarte importantă odihna suficientă și evitarea activităților fizice pe perioada bolii.

Hidratarea este esențială, de aceea recomandăm consumul ridicat de apă și ceaiuri, dar și sucuri de fructe. Acestea ajută și la ameliorarea febrei.

Recomandăm utilizarea medicamentelor pentru scăderea durerii sau a febrei, la nevoie, pentru ameliorarea simptomelor. Evită administrarea aspirinei la copii, deoarece poate da sindromul Reye, ce pune viața în pericol.

Gargara cu apă sărată poate fi de ajutor pentru durerile în gât (un sfert de linguriță de sare la 250 ml apă călduță).

Ia în considerare faptul că recuperarea completă poate avea loc după 2-3 luni, chiar dacă simptomele dispar în câteva săptămâni. Odihna ajută enorm la ameliorarea rapidă a simptomelor și este utilă chiar și după dispariția parțială a acestora.

Evită activitățile fizice, care pot duce chiar la revenirea simptomelor bolii în scurt timp. Totodată, activitatea intensă poate accelera ruptura splinei în cazul în care splina este mărită.

Mononucleoza nu este o boală gravă, dar este indicat să discuți cu medicul pediatru despre simptomele copilului și măsurile ce trebuie urmate. Medicii din clinica Physiomedica Cluj-Napoca vă pot oferi toată atenția și empatia de care aveți nevoie, iar sfatul unui medic este extrem de prețios pentru un părinte în cazul oricărei boli de care poate suferi copilul.

De aceea, noi te încurajăm să comunici în mod constant cu medicul pediatru, să aduci copilul la consultații când simptomele sunt neobișnuite sau nu știi despre ce boală poate fi vorba și care este tratamentul optim. Orice complicație apărută va necesita atenție medicală imediată.

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim

Sună la 0775 321 275 și programează copilul la o consultație. Noi suntem aici pentru tine!

Scroll to Top