Am decis sa impartasesc povestea nasterii fetitei mele din dorinta de ajuta alte mamici sa se pregateasca pentru marele eveniment.
Am fost o graviduta norocoasa, fara problemele tipice unei sarcini. Singurul eveniment major a fost schimbarea medicului ginecolog ca urmare a mutarii in alt oras. Asadar domnul Dr. Dinu mi-a supravegheat sarcina din saptamana 20. Am ales ca sarcina sa fie supravegheata de dansul deoarece stiam ca voi naste prin cezariana din cauza miopiei forte pe care o am de la varsta de 14 ani, iar dumnealui era cunoscut ca fiind medicul cu cele mai multe cezariene reusite.
Am urmat cursuri de puericultura anterior nasterii impreuna cu sotul meu, ocazie in care am fost informata despre cele necesare bagajului de maternitate respectiv modul de desfasurare al operatiei de cezariana. Recomand tuturor mamicilor sa participe la astfel de cursuri impreuna cu partenerul mai ales daca sunt la prima sarcina. Partenerul primeste 10 zile in plus de concediu daca urmeaza aceste cursuri si va poate ajuta cu bebe in primele saptamani.
In ziua stabilita impreuna cu domnul doctor m-am prezentat la Maternitatea din Bacau. Recunosc faptul ca am avut reticiente foarte mari in a naste la un spital de stat si ca m-a ingrozit acesta idee toata sarcina, insa in Bacau nu exista optiunea nasterii la privat si am considerat ca nu este oportuna nasterea in alt oras deoarece as fi fost lipsita de tot suportul emotional oferit de sot si familie.
Temerile mele au fost total nejustificate. Operatia de cezariana a fost efectuata intr-un mod profesionist. Nu am avut efectele adverse de care auzisem ca urmare a rahianesteziei. Nu am simtit decat pansamentul cu betadina pe care medicul anestezist l-a folosit pentru a dezinfecta zona. Operatia propriu zisa nu am simtit-o. Domnul Dr.Dinu este ceea ce eu as numi ,,medic cu maini curate”, adica va face bine aceasta operatie si in cea mai proasta zi a lui. Incizia se acopera cu usurinta de orice costum de baie, la 5 saptamani dupa operatie e pur si simplu o linie subtire, nu am necesitat toate analgezice prescrise.
Doamna doctor anestezit al carui nume nu l-am cunoscut a fost o minunatie. In limita timpului avut mi-a explicat pe scurt procedura, m-a lasat sa port ochelarii in blocul operator, nu m-a pus sa defilez dezbracata de la salon la sala de operatii cum auzisem ca se intampla, a avut o atitudine relaxata, mi-a cerut telefonul mobil si a avut grija sa am poze cu bebelina mea inca din prima clipa. Nu am avut nicio durere de cap dupa operatie desi mi-am miscat capul in timpul operatiei ca sa imi vad fata.
Am apreciat implicarea intregului personal medical din sala de operatie, atat doctori cat si asistente. Nu mi s-a cerut niciun ban de catre acestia, atitudinea lor a fost una entuziasta, am simtit ca doresc sa se bucure alaturi de mine de momentul nasterii. Mi s-a parut chiar amuzant faptul ca am fost ,,certata” de o mamica pentru ca nu am dorit sa dau bani in spital.
In Maternitatea din Bacau se poate naste decent si fara ,,atentii”. Ele exista, intr-adevar, insa reprezinta o vointa a pacientului si nu o conditie impusa de personalul medical. Nu am simtit ca am fost tratata diferit de catre medic sau de catre asistente fata de colegele de salon care au intins bani.
Domnul doctor a venit si a verificat operatia, mi-a schimbat pansamentul cand a fost necesar, mi-a recomandat sa ma misc si sa tin gheata. La momentul oportun a inlocuit tratamentul injectabil cu pastile, diminuand astfel disconfortul. Initial am fost cazata intr-un salon de 5 persoane in care eram 3 paciente, iar ulterior am fost transferata intr-un salon de 2 persoane, dupa ce in salonul de 5 au fost aduse inca 2 paciente. Saloanele au baie in camera (dus, chiuveta si toaleta), o chiuveta separata pentru igienta nou nascutului si aer conditionat. Paturile pot fi ridicate manual, dintr-un maner, fiecare pat are un dulapior. Saloanele au beneficiat de reabilitare, iar conditiile eu le-am apreciat ca fiind decente. Igiena ar putea fi imbunatatita dupa parerea mea, dar pentru asta ar fi nevoie de personal suplimentar. Se practica sistemul de room in, in masura in care bebelusul nu are nevoie de ingrijiri suplimentare. Mancarea este specifica spitalului. Stiu ca au fost discutii in mediul online cu privire la acest aspect, insa cred ca pacientii trebuie sa inteleaga in primul rand ca vorbim de o mancare de regim, adica fara condimente si ca ulterior unei operatii nu este indicat sa mancam in cantitati industriale.
Ce a fost diferit pentru mine, fata de povestile impartasite de alte mamici: momentul in care am incercat sa ma ridic din scaunul cu rotile dupa ce am fost transferata din terapie intensiva in salon a fost unul oribil. Am avut o ameteala crunta care mi-a taiat si aerul, nu ma puteam duce nici pana la baie. Doamna asistenta mi-a administrat o perfuzie, la cererea mea, fapt ce m-a ajutat foartemult.
Bebelina mea a fost diagnosticata cu o restrictie intrauterina de crestere, din cauza greutatii de doar 2500 g la nastere. Doamna asistenta care a venit sa imi ceara acordul pentru vaccinul micutei, dupa operatie, mi-a explicat ca fata este in regula, insa din cauza greutatii nu va fi adusa in salon cu mine. Problema a fost ca mi-a explicat acest lucru imediat dupa operatia de cezariana, in care mi se administrase ulterior scoaterii copilului, un anestezic pentru a sta linistita cat timp voi fi cusuta, anestezic din cauza caruia probabil eu am uitat explicatiile doamnei asistente. Asa ca atunci cand am ajuns in salon si am vazut ca nu am copilul si ca starea mea fizica nu imi permitea sa ajung la el am inceput sa plang incontrolabil. Imi faceam in cap fel si fel de scenarii legate de starea de sanatate a micutei mele. Am fost dusa la fetita doar cateva ore mai tarziu de catre o infirmiera. Ar fi singurul lucru pe care as avea sa il reprosez, ca nu mi s-a zis ca pot fi dusa la copil, am crezut ca singura posibilitate e sa merg la ea in momentul in care voi fi capabila. Recunosc ca nici eu nu am intrebat daca pot sa fiu dusa intr-un scaun cu rotile pentru ca nu gandeam limpede din cauza emotiilor.
As vrea sa spun ca privind in retrospectiva a fost cumva mai bine ca fata nu a fost adusa in salon deoarece m-a determinat sa ma ridic mai repede din pat si sa ma misc, iar acest lucru a facut minuni pentru recuperare mea. Am mai avut dureri doar in momentul in care am inceput sa alaptez fata cate putin, din cauza contractiilor uterine.
As vrea sa precizez ca asistentele din spital fac o treaba extraordinara. Lucrez in sistemul public la randul meu astfel ca mi-am dat seama ca personalul face cea mai buna treaba pe care o poate face in limita resurselor de care dispun. Sunt doua asistente pentru un etaj intreg de mamici, cred ca in jur de 80 de paciente, dintre care multe cu operatie de cezariana, carora trebuia sa li se administreze si tratament postoperator, la ore fixe.
Am fost intrebata daca doresc sa mi se schimbe/ scoata branula si daca am dureri la fiecare administrare de medicamente, iar ulterior inlaturarii branulei, desi nu am vazut un garou, nicio asistenta nu a facut injectia cu antibiotic pe langa vena.
Le-as recomanda mamicilor care urmeaza sa nasca prin cezariana sa nu vina cu un bagaj mare la spital deoarece operatia face greu de manevrat acest bagaj, eu personal abia puteam cauta prin el pentru ca nu ma puteam apleca si nici nu il puteam ridica. Apartinatorii pot aduce lucruri necesare si mancare zilnic,indiferent de ora, doamna infirmiera le aduce in salon si duce din lucrurile inutile (haine murdare, tacamuri, caserole in care ati primit mancare) inapoi, daca nu va puteti deplasa.
In maternitate nu e permis accesul rudelor, fapt care initial m-a suparat, insa ulterior m-am gandit ce agitatie ar fi fost de exemplu intr-un salon de 5 daca la fiecare mamica ar veni sotul, cu celalat copil, cu parintii si cu socrii si la ce mediu ar fi fost expusi micutii abia nascuti.
Legat de micuta mea, desi nu am primit-o in salon, am vazut-o zilnic, la orele de alaptare, fiind incurajata de catre asistente sa vin, daca sunt capabila, si sa hranesc copilul. Chiar daca nu ai lapte, poti veni sa ii dai biberon copilului. Am fost indemnata sa ma ocup cat de mult pot de copil, schimbat scutece, schimbat haine, curatat, toate sub supravegherea asistentelor. Si aici din pacate erau doar doua asistente pe etaj, astfel ca uneori trebuia sa astepti pentru a fi ajutata. Precizez ca eu mi-am gasit intotdeauna fetita curata si ingrijita, desi am mers mai devreme la vizita, decat ora stabilita.
Mi s-a recomandat sa pun copilul la san pentru a stimula lactatia si sa merg la pompa pentru a aduce lapte. Nu poti veni cu pompa de acasa. Spitalul iti da pompa manuala si are si o pompa electrica pe care o poti folosi. De asemena, primesti pampersi, creme, servetele umede si alte produse necesare de la diverse firme cu care probabile exista o colaborare. Ramane la latitudinea pacientei daca doreste sa foloseasca produsele respective sau sa vina ea cu alte produse.
Din cauza greutatii micutei mele, noi am stat internate o saptamana. Din pacate nu am simtit ca pot sa relationez cu medicul neonatolog. Doamna doctor nu s-a recomandat, am identificat-o eu dupa lista medicilor de garda din ziua nasterii. Desi am nascut marti, iar doamna doctor a verificat copilul zilnic, abia sambata mi-a spus ca fetita are nevoie de o ecografie si raze, care nu se fac in weekend, fara sa explice in clar motivele pentru care sunt necesare aceste investigatii, in conditiile in care vineri mi-a zis ca e posibil sa fiu externata a doua zi.
In ziua externarii, luni, mi-a spus ca micuta are spida bifida, fara a explica ca aceasta boala cunoaste mai multe forme si ca ceea ce avea fetita mea era de fapt o chestie pur estetica, sinus sacrat, adica o gaurica deasupra funduletului pe care o au 12% din nou nascuti si care nu are implicatii neurologice. Diagnosticul spus cu atata usurinta m-a daramat moral, norocul meu a fost ca mi s-a comunicat in 20 de minute rezultatul la ecografie unde coloana aparea inchisa complet, iar la raze am tinut eu fetita si mi s-a zis pe loc ca nu este nicio problema.
Am remarcat in ziua externarii ca fetita mea a facut criza genitala, desi eu comunicasem acest lucru asistentelor cu cateva zile inainte. Nu cred ca doamna doctor este un medic slab, dar cred ca, din pacate, sufera de o inabilitate de comunicare cu pacientii, inabilitate care pe mine m-a afectat si de care s-au plans si alte paciente.
Dragi viitoare mamici va doresc multa putere, indiferent de felul nasterii si va rog sa va amintit ca imediat dupa nastere starea psihica este una sensibila. Nu abordati o mentalitate de victima si nu va necajiti daca micutii prezinta anumite probleme. Capacitatea de recuperare a nou nascutilor este una fenomenala, iar medicii si asistentele de la Maternitatea Bacau fac tot ce tine de ei pentru ca experienta nasterii sa nu fie traumatizanta, in ciuda unor protocoale poate invechite si a lipsei crunte de personal.
Andreea
Postarea Nastere Cezariana Maternitatea Bacau Iulie 2022 Dr. Dinu Silviu a fost publicata pe Am Nascut Acolo.