loader image
Home » O abordare inovatoare pentru tratarea unor tumori cerebrale, descoperită de cercetători

O abordare inovatoare pentru tratarea unor tumori cerebrale, descoperită de cercetători

Rezultatele unui proiect de cercetare sugerează o nouă abordare pentru tratarea glioblastomului, unul dintre cele mai frecvente și devastatoare forme de cancer cerebral la adulți.

Oamenii de știință de la universitatea Surrey, din Anglia, au arătat într-un studiu publicat de BMC Cancer, că un lanț scurt de aminoacizi, peptida HTL-001, s-a dovedit eficientă în țintirea și inhibarea funcției unei familii de gene, responsabile de dezvoltarea glioblastomului multiform (GBM), genele Hox. Studiul a fost realizat pe modele celulare și animale.

Peptida HTL-001 utilizată în studiu a fost supusă testelor de siguranță și este potrivită pentru studiile pe pacienții cu GBM și alte tipuri de cancer, spun specialiștii.

„Cei care suferă de glioblastom multiform au o rată de supraviețuire de 5% pe o perioadă de cinci ani, o cifră care nu s-a mai îmbunătățit de decenii. Deși suntem încă la începutul procesului, proiectul nostru de șapte ani oferă o licărire de speranță pentru găsirea unei soluții pentru controlarea genei Hox, care este asociată cu dezvoltarea GBM și a altor tipuri de cancer și care s-a dovedit până acum greu de țintit“, a declarat Hardev Pandha, coordonator de proiect și profesor de oncologie medicală la universitatea din Surrey.

Genele Hox sunt responsabile pentru creșterea sănătoasă a țesutului cerebral, dar devin inactive, de obicei, după naștere, după o activitate viguroasă în dezvoltarea embrionară.

În cazul în care aceste gene sunt „pornite“ din nou, inadecvat, activitatea lor poate duce la progresia cancerului. Dereglarea genei Hox în GBM este cunoscută de mult timp.

Proiectul a fost realizat în colaborare cu universitățile din Leeds și Texas, și cu HOX Therapeutics, o companie start-up a centrului de cercetare din cadrul universității din Surrey.

„Există o nevoie disperată de noi căi de tratament pentru aceste tumori cerebrale agresive. Vizarea unor gene implicate în dezvoltare, cum este cazul genelor HOX, care sunt pornite în mod anormal în celulele tumorale, ar putea fi o modalitate nouă și eficientă de a opri glioblastoamele să crească și să devină potențial letale“, a precizat și prof. Susan Short, care a fost coautoare a studiului din partea uiversității din Leeds.

„Sperăm că această cercetare va duce în cele din urmă la tratamente noi și eficiente atât pentru cancerele cerebrale, cât și pentru alte tipuri de cancer, unde supraexprimarea genei HOX este o țintă terapeutică clară“, a declarat la rândul său James Culverwell, CEO al HOX Therapeutics.

Articolul O abordare inovatoare pentru tratarea unor tumori cerebrale, descoperită de cercetători apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top