loader image
Home » O imunoterapie combinată s-a dovedit eficientă în tratarea cancerului hepatic

O imunoterapie combinată s-a dovedit eficientă în tratarea cancerului hepatic

Cercetătorii de la facultatea de medicină din Missouri au descoperit o imunoterapie combinată care se arată promițătoare în lupta împotriva cancerului de ficat.

Terapia constă dintr-o moleculă de lipide care suprimă tumorile, numită nanolipozom cu ceramidă C6 (LipC6) și un anticorp pentru antigenul citotoxic al limfocitelor T (CTLA4). Când LipC6 și anticorpul anti-CTLA4 au fost folosite împreună au încetinit semnificativ creșterea tumorii și au îmbunătățit rezistența celulelor T care atacă tumorile, au declarat cercetătorii.

„Analiza noastră a arătat că terapia combinată a extins semnificativ durata de viață a șoarecilor cu tumori în comparație cu șoarecii cu un singur tip de terapie sau fără nicio terapie“, a declarat unul dintre cercetătorii principali, lector univ. dr. Guangfu Li, profesor în cadrul departamentului de chirurgie și microbiologie moleculară și imunologie.

În opinia cercetătorilor, această constatare este deosebit de promițătoare, având în vedere că în prezent lipsesc terapiile eficiente împotriva cancerului hepatic, care reprezintă a treia cauză de decese legate de cancer în SUA. Rata medie de supraviețuire de cinci ani a pacienților diagnosticați cu cancer hepatic este de 20%, potrivit Societății Americane de Cancer.

„Ceea ce este deosebit de important este faptul că am demonstrat acum că tratamentul cu LipC6 îmbunătățește semnificativ capacitatea anticorpilor anti-CTLA-4 de a suprima cancerul hepatic. Anticorpii LipC6 și anti-CTLA-4 au fost aprobați de FDA (Autoritatea Americană pentru Alimente și Medicamente), pentru a fi utilizați la om, astfel încât această combinație de tratament poate fi aplicată rapid în practica clinică“, a precizat Li.

„Răspunsul la un alt tip de imunoterapie utilizată în mod obișnuit, imunoterapia anti-PD-1, este de numai 14% în cazul pacienților cu cancer hepatic. Am testat și imunoterapia anti-PD-1 în combinație cu LipC6, dar nu a arătat niciun beneficiu în comparație cu răspunsul robust demonstrat de combinația de anticorpi LipC6 și anti-CTLA4. Aceasta reprezintă o abordare terapeutică nouă și puternică“, a declarat cercetătorul principal dr. Kevin F. Staveley, profesor în cadrul departamentului de chirurgie, la universitatea din Missouri.

Mai multe cercetări vor fi necesare pentru a înțelege mai bine mecanismele care stau la baza succesului acestei combinații terapeutice, au mai precizat cercetătorii, după publicarea recentă a studiului în revista Federation of American Societies to Experimental BiologyFASEB.

Articolul O imunoterapie combinată s-a dovedit eficientă în tratarea cancerului hepatic apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top