O echipă americană a conceput o metodă de livrare a unui medicament eficient împotriva cancerului care elimină toxicitatea pentru pacienți.
Multe tratamente pentru cancer sunt extrem de toxice pentru organism. Ele atacă pe lângă celulele tumorale și celulele sănătoase, provocând o multitudine de efecte secundare.
Acum, cercetători de la facultatea de inginerie moleculară Pritzker (PME), din cadrul niversității din Chicago, au conceput o metodă pentru a împiedica un medicament promițător pentru cancer să facă ravagii în corpul pacienților.
Echipa a proiectat o nouă versiune a medicamentului de imunoterapie, interleukina 12 (IL-12,), care devine activă numai atunci când ajunge la o tumoră.
„Cercetările noastre arată că această versiune mascată a IL-12 este mult mai sigură pentru organism, dar are aceeași eficacitate anti-tumorală ca și originalul“, a declarat Aslan Mansurov, cercetător postdoctoral și primul autor al lucrării.
Cercetătorii știu că IL-12 activează puternic limfocitele, celulele imune cu potențialul de a distruge celulele tumorale. Însă, în anii 1990, studiile clinice timpurii cu IL-12 au fost oprite din cauza efectelor secundare severe la pacienți, aceeași activare imună care a inițiat o cascadă de evenimente pentru uciderea celulelor canceroase a produs inflamații severe în tot corpul. Și astfel, IL-12 a fost abandonată.
Recent, echipa americană a avut ideea de a revigora IL-12 și a conceput medicamentul în așa fel încât să treacă prin organism fără să activeze sistemul imunitar. Cercetătorii au proiectat o moleculă IL-12 căreia i-au acoperit segmentul cu care se leagă în mod normal de celulele imune. Substanța capac poate fi îndepărtată numai de enzimele protează asociate tumorii, care se găsesc în vecinătatea tumorilor și le ajuta să degradeze țesutul sănătos din jur. Când proteazele degradează zona acoperită a moleculei, IL-12 devine activă și capabilă să stimuleze un răspuns imun împotriva tumorii.
„IL-12 astfel mascată este în mare parte inactivă peste tot în organism, cu excepția locului tumorii, unde proteazele pot descompune această mască“ a explicat Mansurov.
Cercetătorii au efectuat o serie de experimente care arată că citokina astfel proiectată nu a mai provocat inflamația atribuită moleculei IL-12 nemodificate. Când au testat efectul noii IL-12 modificate în cancerul de colon, au descoperit că medicamentul a dus la eliminarea completă a celulelor canceroase. În modelele de cancer de sân studiate în laborator, molecula IL-12 modificată a fost chiar mai eficientă decât anticorpii anti-PD1, o imunoterapie utilizată în mod obișnuit în tratamentele la om.
Cercetarea este descrisă în revista Nature Biomedical Engineering.
Oamenii de știință au explorat în continuare posibilitatea utilizării noului medicament în tratamentele la om. Ei au studiat biopsiile pentru melanom și cancer de sân, donate de pacienți, pentru a se asigura că în cancerele umane există niveluri suficient de ridicate de proteaze asociate tumorilor pentru a activa IL-12.
Într-adevăr, atunci când au expus la probele de biopsie noua moleculă IL-12, masca sa moleculară s-a degradat și citokina a dezlănțuit întreaga sa putere imunitară.
„Timp de decenii, domeniul medical a sperat că IL-12 ar putea deveni într-o zi un tratament viabil în lupta împotriva cancerului și am arătat acum că acest lucru este posibil. Am dori să transpunem această moleculă în practica clinică și acum discutăm cu o serie de potențiali parteneri pentru a face ca acest lucru să se întâmple“, a mai precizat autorul studiului.
Deși va mai dura ceva timp până la implementarea sa, specialiștii sunt încrezători în noua metodă de tratament.
Articolul O metodă de livrare a medicamentelor elimină toxicitatea și sugerează noi posibile tratamente pentru cancer apare prima dată în 360medical.ro.