loader image
Home » O nouă descoperire ar putea duce la strategii mai bune de imunoterapie împotriva cancerului

O nouă descoperire ar putea duce la strategii mai bune de imunoterapie împotriva cancerului

Un tip de celule albe din sânge, cunoscute până acum doar ca celule de ajutor pentru sistemul imunitar, par să inițieze apărarea organismului împotriva tumorilor canceroase, au descoperit cercetătorii americani.

O echipă de la universitatea de stat din Washington a descoperit într-un studiu preclinic că o populație de celule albe, numite celule T helper CD4 pozitive (T CD4 +), a ajutat la inițierea unui răspuns imun în lanț de apărare antitumorală, care a permis celulelor ucigașe să se infiltreze mai bine în tumorile melanomului și cancerului de sân.

Celulele T aparțin unei clase de celule albe din sânge cunoscute sub numele de limfocite care se deplasează în întregul sistem limfatic al organismului și ajută la eliminarea infecțiilor.

Multe studii și imunoterapii s-au concentrat în principal pe rolul unui singur tip de celule ucigașe, numite celule T CD8 pozitive (T CD8+). Rezultatele arată că mai puțin de 20% dintre pacienți răspund la aceste terapii. Rolul inițiator al celulelor de ajutor T CD4+ ar putea îmbunătăți aceste terapii, a declarat Hui Zhang, autorul principal al studiului publicat în Journal of Immunology.

„Una dintre cele mai mari provocări în imunoterapia actuală a cancerului este rata scăzută de răspuns. Lipsa de cunoștințe despre cum să sporim infiltrarea limfocitelor în tumoră împiedică îmbunătățirea ratei de răspuns la imunoterapiile împotriva cancerului. Descoperirea noastră pare promițătoare în rezolvarea acestei probleme“, a declarat Zhang, profesor asistent de științe farmaceutice la WSU.

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial. În prezent, chirurgia, chimioterapia și radioterapia sunt abordările convenționale în tratamentul cancerului.

Aceste abordări nu pot vindeca multe tipuri de cancer, întrucât unele devin metastatice, răspândindu-se de la tumora primară în tot corpul, iar anumite celule stem canceroase pot deveni rezistente la chimioterapie și radiații.

Imunoterapia, un tratament relativ nou, s-a dovedit promițătoare în vindecarea mai multor cancere, dar un număr relativ scăzut de pacienți răspund la acest tip de tratament.

Echipa de cercetare speră să schimbe acest lucru, lucrând la identificarea mecanismele care ajută la inițierea răspunsului imun de apărare al organismului.

Sistemul imunitar are două tipuri de celule ucigașe: celulele T CD8-pozitive și așa-numitele „celule ucigașe naturale“. Ambele pot ataca celulele infectate viral și celulele canceroase.

Celulele ucigașe naturale sunt celule imune înnăscute care patrulează prin tot corpul, fiind prima linie de apărare a sistemului imunitar. Aceste celule nu pot recunoaște singure antigene specifice precum toxine sau alte substanțe străine din organism.

După ce celulele ucigașe naturale încep să funcționeze, intervin celulele T CD8 pozitive, care sosesc la locul tumorii și pot recunoaște antigene specifice.

Pe baza unor experimente genetice pe modele de șoareci, grupul a găsit dovezi că un anumit tip de celule T CD4-pozitive, numite celule T de memorie rezidente în țesut (care nu recirculă prin organism), pot fi critice în activarea acestor apărători naturali, celulele ucigașe din prima linie de răspuns a organismului.

Experimentele au arătat că celulele T de memorie rezidente au fost eficiente împotriva melanomului și a tumorilor cancerului de sân.

„Am descoperit că această populație specifică de celule T CD4 au avut un rol cheie în inițierea imunității antitumorale“, a precizat Zhang.

Celulele T CD4 specifice împreună cu celulele ucigașe naturale au ucis celulele tumorale, au controlat progresia tumorii și au îmbunătățit infiltrarea altor limfocite în tumoră.

Cercetătorii intenționează să continue studiile preclinice pentru a studia mecanismele celulare și moleculare specifice care au loc în răspunsul imun antitumoral, pentru a dezvolta o imunoterapie mai eficientă împotriva cancerului. Echipa speră ca în următorii ani să înceapă studiile la om.

„Scopul nostru este să dezvoltăm o abordare puternică de imunoterapie împotriva cancerului, care să fie eficientă la toți pacienții cu diferite tipuri de cancer“, a mai precizat Zhang.

Articolul O nouă descoperire ar putea duce la strategii mai bune de imunoterapie împotriva cancerului apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top