loader image
Home » Ochi uscati – cauze si factori de risc

Ochi uscati – cauze si factori de risc

Sindromul de uscaciune oculara sau ochi uscati reprezinta una dintre principalele cauze de vizita la medicul oftalmolog, mai ales in ultima perioada, cand toti am fost nevoiti sa stam mai mult in casa, folosind in exces calculatorul sau telefonul. 

Ochi uscati sau senzatie de nisip in ochi 

Pentru a avea ochi sanatosi si a evita efectul de ochi uscati, e important ca ei sa fie protejati de lacrimi. Ele au rolul de a indeparta praful, factorii iritanti, alergenii sau microorganismele care pot produce inflamatii si infectii.  

In situatia in care cantitatea sau calitatea lacrimilor scade, suprafata ochilor are de suferit. Cand ochii sunt uscati, putem sa incepem sa avem senzatii neplacute cum ar fi: 

  • Usturime;
  • Mancarime;
  • Senzatie de arsura, de “nisip in ochi” sau de “corp strain”, uneori chiar (paradoxal) de lacrimare. 

In stadii mai avansate de uscaciune, observam ca ochii incep sa fie mai rosii, apar tulburari de vedere (dublarea imaginilor, sau, in mod specific, imbunatatirea vederii dupa clipit), apar inflamatii, infectii sau chiar suferinta cronica a corneei. 

Ochi uscati – cauze si factori de risc 

Exista doua cauze principale pentru ochi uscati: prima cauza e data de scaderea productiei de lacrimi, a doua este reprezentata de evaporarea excesiva a acestora.

Scaderea productiei de lacrimi

Cauzele principale in urma carora scade productia de lacrimi sunt urmatoarele:

Varsta inaintata

La batranete, in mod fiziologic, ochii nostri nu mai produc la fel de multe lacrimi ca in tinerete.

Sexul feminim

In special dupa menopauza, datorita scaderii estrogenilor, scade si nivelul de hidratare al ochilor, ca si al pielii si a altor mucoase.

O serie de afectiuni 

Unele boli sunt insotite de o reducere a secretiei lacrimale: diabetul, unele boli tiroidiene, bolile autoimune (cum ar fi lupus, poliartrita reumatoida), sindromul Sjogren (care asociaza uscaciunea gurii si uscaciune oculara).

Anumite medicamente

Cel mai frecvent sunt implicate medicamentele antidepresive, antialergice, anticonceptionalele orale.  Mai ales daca sunt utilizate pe termen lung, acestea pot sa influenteze suprafata oculara, ducand la ochi uscati. 

Evaporarea in exces a lacrimilor

Cauzele care pot sa duca la evaporarea in exces a lacrimilor:

Activitatea vizuala concentrata prelungita

Reprezinta cea mai frecventa cauza pentru ochi uscati din zilele noastre si o regasim in activitati precum: cititul, activitatea la calculator sau telefon, condusul masinii. In astfel de situatii, “uitam” sa clipim la fel de des (scade frecventa clipitului la jumatate sau chiar o treime fata de normal). Suprafata ochilor nu mai e protejata de lacrimi, care se evapora, iar noi incepem sa simtim un disconfort ocular. 

Expunerea ochilor la curentii de aer

Aerul conditionat, fie ca este in camera de lucru, fie ca este in masina, daca este indreptat spre ochi, ne va usca suprafata ochilor.  Ventilatoarele sau vantul in exces au acelasi rol negativ. 

Lipsa de grasimi

Daca lacrimile noastre nu contin suficiente grasimi, atunci componenta apoasa a acestora se va evapora mai usor. Aceasta situatie o intalnim frecvent in cazul unor inflamatii ale glandelor din pleoape (in blefarite). 

Alimentatie saraca in grasimi “bune”

Printre acestea regasim omega 3, vitamina A, vitamina E, pe care le gasim in peste oceanic, nuci, morcovi, broccoli etc.  Lipsa lor din alimentatie determina uscarea ochilor si a pielii. 

Avand niste obiceiuri simple, “sanatoase”,  legate de alimentatie, dar si de comportamentul de zi cu zi,  putem sa evitam cauzele de aparitie a ochilor uscati si a simptomelor deranjante. Daca simtiti ca aveti ochi uscati, indiferent de cauze, va asteptam la clinica de oftalmologie Clario pentru un control oftalmologic.

Dr. Monica Apostolescu
Medic specialist oftalmolog, Fondator Clario

The post Ochi uscati – cauze si factori de risc appeared first on Clario.

Scroll to Top