loader image
Home » OMS: Originile pandemiei de Covid-19 rămân neclare deoarece China nu a oferit suficiente date

OMS: Originile pandemiei de Covid-19 rămân neclare deoarece China nu a oferit suficiente date

Originile pandemiei de Covid-19 rămân neclare deoarece China nu a oferit suficiente date privind primele cazuri de infecție, a concluzionat un grup de lucru al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

Experții din grupul de lucru SAGO ( Scientific Advisory Group for the Origins of Novel Pathogens) consideră că datele disponibile în prezent sugerează că virusul SARS-CoV-2 a provenit probabil de la animale, posibil de la lilieci, arată un raport redactat de membrii grupului, citat de Reuters.

Însă lipsa unor date esențiale din China, unde au fost raportate primele cazuri de infecție în decembrie 2019, face imposibilă identificarea exactă a modului în care virusul a fost transmis prima dată la oameni.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis două solicitări oficiale autorităților din China în luna februarie pentru a obține mai multe date privind debutul pandemiei.

China a transmis anumite informații solicitate, însă nu suficiente pentru a lămuri debutul pandemiei, ceea ce sugerează că acest subiect a devenit unul politizat.

Mai mult, experții consideră că devine tot mai greu de lămurit originile pandemiei odată cu trecerea timpului, deși activitatea grupului SAGO va continua.

“Cu cât durează mai mult, cu atât devine mai greu. Dar datorăm acest lucru nu doar nouă, ci și milioanelor de oameni care au murit și miliardelor de persoane infectate”, a declarat Maria Van Kerkhove, oficial al OMS, într-un briefing de presă.

Pentru ca această situație să nu se mai repete, experții din cadrul grupului de lucru consideră că este necesară o mai bună pregătire a OMS în vederea gestionării unor viitoare epidemii.

Articolul OMS: Originile pandemiei de Covid-19 rămân neclare deoarece China nu a oferit suficiente date apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top