loader image
Home » Osteodensitometrie (DEXA) – informatii complete

Osteodensitometrie (DEXA) – informatii complete

Osteodensitometria (DEXA) este o modalitate moderna de observare a gradului de scadere a densitatii osoase. Este vorba despre o procedura bazata pe folosirea razelor X, de diferite densitati, care strabat sistemul osos fara sa provoace vreun fel de durere pacientului. Este o investigatie care poate sa fie realizata la mai multe nivele, insa de cele mai multe ori este nevoie de efectuarea acesteia la nivelul soldului (al colului femural), pentru ca este cel mai expus riscului de fracturare din cauza osteoporozei.

  • Corset toraco lombo sacral
    Corset toraco lombo sacral
    320 RON
    Selecteaza optiuni
  • Corset toraco lombo sacral
    Corset toraco lombo sacral
    279 RON
    Selecteaza optiuni
  • Corset lombosacral
    Corset lombosacral
    149 RON
    Selecteaza optiuni

Osteodensitometria (DEXA) poate fi realizata si la nivelul coloanei vertebrale lombare, precum si al antebratelor. In functie de valorile obtinute in urma testarii, medicul poate sa stabileasca diagnosticul de osteoporoza sau de osteopenie – afectiuni care necesita abordari terapeutice diferite. 

Ce este osteodensitometria (DEXA)?

Osteodensitometria (DEXA) este o procedura recomandata fiecareia dintre femeile care au ajuns la menopauza, fiind necesar ca medicul specialist sa stabileasca si frecventa controalelor ulterioare. Osteoporoza ii poate afecta si pe barbati, mai ales pe aceia care fumeaza si pe aceia care sufera din cauza unor boli cronice si carora li se administreaza tratament cortizonic. Osteodensitometria (DEXA) este o investigatie foarte utila pentru a diagnostica din timp osteoporoza, ceea ce permite intervenirea timpurie cu tratamentul adecvat si posibilitatea stoparii pierderii de masa osoasa. Astfel, fragilizarea osului este evitata iar riscul de fractura scade semnificativ.

Oasele persoanelor care sufera de osteoporoza (oasele rarefiate) pot sa se fractureze mult mai usor, iar perioada de recuperare in urma unei astfel de fracturi este mult mai lunga. Este o situatie in care pacientul poate sa resimta dureri severe si poate sa fie imobilizat pentru mai multa vreme, caz in care pot sa apara si alte complicatii, ca de exemplu escarele de decubit, atrofiile musculare, complicatiile tromboembolice, etc. Osteodensitometria (DEXA) este o alternativa accesibila si simpla de investigare, care are un rol important in prevenirea conditiilor medicale amintite anterior, pentru ca reprezinta primul pas in tratarea si consolidarea masei osoase.

Cand se recomanda osteodensitometria?

In situatia in care exista suspiciuni in legatura cu gradul de slabire a oaselor sau in legatura cu o posibila fractura, osteodensitometria (DEXA) este recomandata de catre medici pentru evaluarea starii oaselor respectivei persoane. Aceasta investigatie trebuie realizata si daca exista suspiciunea ca pacientul sufera de osteoporoza, precum si pentru a observa daca aceasta boala a evoluat si s-a agravat, daca a stagnat sau daca starea persoanei respective s-a imbunatatit.

Cei mai multi dintre specialisti sunt de acord in legatura cu faptul ca femeile care au depasit varsta de aproximativ 65 de ani si barbatii care au depasit varsta de aproximativ 70 de ani trebuie sa efectueze o investigatie de acest fel. In situatia pacientilor carora li se administreaza tratament pentru osteoporoza, se poate ca osteodensitometria sa trebuiasca repetata perioadic, o data la un an sau doi.

Care sunt persoanele care ar trebui sa efectueze o osteodensitometrie?

Persoanele care ar trebui sa efectueze o osteodensitometrie sunt cele care prezinta un risc mai mare de osteoporoza. De exemplu, poate sa fie vorba despre persoane ale caror oase se fractureaza adesea, despre cele care au cazuri de osteoporoza la alti membrii ai familiei, precum si despre cele care folosesc medicamente pe baza de steroizi. Este o procedura indicata si femeilor care au ajuns la postmenopauza si care nu au implinit inca 65 de ani, persoanelor care au trecut printr-un transplant de maduva osoasa sau de organe, dar si barbatilor carora li se administreaza tratament pentru cancer de prostata.

Osteodensitometria este o investigatie care se recomanda a fi efectuata si de catre persoanele care prezinta un indice scazut al masei corporale, de catre cele care sufera din cauza unor afectiuni clinice ce presupun pierdere osoasa (asa cum este atrita reumatoida), dar si de catre pacienti cu boli renale cronice, boli hepatice sau diabet zaharat de tip 1. Specialistii recomanda ca osteodensitometria sa fie efectuata si de catre persoanele cu afectiuni endocrine, asa cum sunt hiperparatiroidismul su hipertiroidismul.

Pregatirea pacientului pentru DEXA

De cele mai multe ori nu este nevoie ca pacientul sa fie pregatit in vreun fel pentru osteodensitometrie. In mod normal, acesta poate sa consume orice lichide si orice alimente in ziua in care are lor procedura. Avertizarile specialistilor vizeaza persoanele care utilizeaza suplimente de calciu, recomandarea fiind sa opreasca administrarea acestora cu o zi inainte de realizarea investigatiei. O alta recomandare a specialistilor este adresata persoanelor care au fost examinate recent prin proceduri care presupun administrarea de substante de contrast, ideal fiind ca acestea sa astepte undeva intre zece zile si doua saptamani inainte de scanare. De asemenea, inainte de scanare este necesar sa fie indepartate orice obiecte sau accesorii metalice pe care pacientul le are la el.

Descrierea procedurii de osteodensitometrie

Procedura de osteodensitometrie are loc intr-o incapere dotata cu o masa cu aparat de raze X si un sistem informatic. Pacientul se va aseza intins pe suportul captusit al mesei si va sta nemiscat pe durata investigatiei, putand sa respire normal. Scanerul genereaza un fascicul de raze X, ingust, imposibil de simtit sau de observat, care trece prin masa si prin persoana examinata, catre detectoarele aflate deasupra pacientului. Pe durata scanarii complete (aproximetiv trei – cinci minute), operatorul sta la consola computerului.

Interpretare rezultate / valori DEXA

Existe anumite valori ale nivelurilor densitatii osoase, comunicate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Atunci cand scorul este mai mare sau egal cu -1, se considera ca densitatea este normala. Densitatea osoasa scazuta sau osteopenia este indicata de valori cuprinse intre -1,1 si -2,4. Atunci cand valoarea este mai mica de -2,5, inseamna ca persoana respectiva este afectata de osteoporoza.

The post Osteodensitometrie (DEXA) – informatii complete appeared first on Catena Pas cu Pas.

Scroll to Top