Termenul de osteosarcom definește cea mai des întâlnită formă de tumoră malignă a osului. Acest tip de cancer distruge țesutul și afectează osul.
Osteosarcomul se dezvoltă din celule osoase imature care formează de obicei țesut osos nou. Osteosarcomul apare în cele mai multe cazuri într-un os la nivelul piciorului, în jurul articulației genunchiului, la femurul distal sau tibia proximală. De asemenea, se poate dezvolta și la nivelul umerilor (humerusul proximal) sau în orice zonă osoasă, inlusiv la nivelul șoldului sau maxilarului. Persoanele cele mai frecvent afectate sunt cele cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani. Prognosticul pentru acest tip de cancer este unul sumbru, întrucât chiar și cu tratamentul adecvat, persoanele afectate trăiesc maxim cinci ani de la stabilirea diagnosticului. Bineînțeles, prognosticul depinde de tratamentul ales, de dimensiunea, de tipul, localizarea tumorii, precum și de starea generală de sănătate a pacientului.
Osteosarcom – tipuri
Osteosarcomul poate fi clasificat ca fiind de grad înalt, de grad intermediar sau de grad scăzut. În funcție de gradul tumorii, doctorii vor putea identifica posobilitatea ca boala să se răspândească și în alte părți ale corpului.
- Osteosarcom de grad înalt – Acesta este tipul cu cea mai rapidă creștere, cu celule care arată neobișnuit. Majoritatea osteosarcoamelor la copii și adolescenți sunt de grad înalt. Cele mai comune tipuri sunt: osteosarcom osteoblastic; osteosarcom condroblastic; osteosarcom fibroblastic; osteosarcom cu celule mici; osteosarcom telangiectatic.
- Osteosarcom de grad intermediar – Este rar. Tipul principal se numește periostal sau juxtacortical.
- Osteosarcoamele de grad scazut – Acest subtip se dezvoltă încet. Celulele arată mai mult ca osul obișnuit.
Osteosarcom – cauze și factori de risc
Osteosarcomul nu are o cauză clară, la fel ca majoritatea cazurilor de cancer la copii. Există, însă o serie de factori de risc care s-au dovedit să contribuie la dezvoltarea acestui tip de cancer.
- Vârstă – Adolescenții care au o criză de creștere sunt cel mai probabil să o aibă, mai ales dacă creșterea are loc rapid.
- Gen – Osteosarcomul apare mai des la bărbați.
- Înălţime – Copiii mai înalți au un risc mai mare.
- Tratamente precum radioterapia pentru alte tipuri de cancer sau medicamente pentru cancer numite agenți alchilanți.
- Predispozitia genetică – sindromul Li-Fraumeni, sindromul Rothmund-Thomson, sindromul Bloom, sindromul Werner, anemia Diamond-Blackfan.
- Anomalii osoase anterioare – boala Page a oaselor prin care procesul normal de regenerare a osului este accelerat, astfel că osul se distruge și este înlocuit prea repede. În acest mod, oasele pot deveni mai sensibile și dureroase.
Osteosarcom – simptome
Osteosarcomul se manifestă prima dată prin apariția unei formațiuni tumorale în creștere. Se constată o îngroșare a secțiunii metafizare a osului afectat. La nivelul zonei afectate apare o rețea venoasă clară. Principalele simptome ale acestui tip de cancer sunt:
- Umflare sau umflături în jurul oaselor sau capetele oaselor
- Dureri osoase sau articulare. Această durere poate să vină și să dispară luni de zile.
- Fracturi osoase
- Dureri pe timpul nopții
- Limitarea mișcării articulațiilor
Simptomele osteosarcomului pot fi similare cu durerile de creștere la copii, care se manifestă prin durere de picioare din cauza creșterii normale a oaselor. Însă, aceste dureri se vor opri, de obicei, în timpul adolescenței timpurii. De aceea, dacă durerea persistă și după această perioadă, este recomandat să mergeți cu copilul dumneavoastră la un consult medical pentru depistarea osteosarcomului.
Osteosarcom – diagnostic și teste de examinare
Medicul va determina cauza durerilor de la nivelul oaselor, prin analize amănunțite, eventualele umflături sau gradul de mobilitate. Pentru diagnosticarea osteosarcomului, doctorul va folosi procedurile imagistice și alte teste.
- Un istoric medical și un examen fizic. Medicul dumneavoastră vă va întreba despre istoricul dumneavoastră personal și familial de sănătate.
- Teste imagistice. Raze X, scanări CT, RMN, scanări osoase și scanări PET pot arăta modificări neobișnuite ale oaselor care pot fi semne de osteosarcom. De asemenea, pot arăta zone în care s-ar putea răspândi o tumoare.
- Biopsie. Medicul dumneavoastră va preleva o mică probă de os sau țesut dintr-o zonă dureroasă sau umflată. Ei pot folosi un ac sau pot face o tăietură în piele, numită biopsie chirurgicală sau deschisă. Un specialist se uită la proba la microscop. Acest test poate arăta celule canceroase din oase sau celule canceroase care s-au răspândit la mușchi sau în alte zone.
- Teste de laborator – pentru diagnosticarea osteosarcomului se vor indica anumite teste de laborator, printre care un test de sânge denumit fosfatază alcalină serică. Un nivel ridicat de fosfatază alcalină poate indica osteosarcomul, dar poate apărea și din alte motive.
Centru de tratare a osteosarcomului – centrul medical Anadolu
În secția de oncologie ortopedică a Centrului Medical Anadolu se tratează tumorile maligne osoase și de țesut moale, inclusiv osteosarcomul, sarcomul Ewing, condrosarcomul, fibrosarcomul, carcinomul metastatic, mielomul si alte tumori osoase metastatice.
Echipa noastră specializată și experimentată efectuează operații chirurgicale pentru protecția extremităților, pentru a proteja membrele după îndepărtarea tumorii.
Oncologia ortopedică are o structură multidisciplinară, care acoperă următoarele specialități:
• Oncologie medicală
• Radioterapie oncologică
• Oncologie pediatrică
• Chirurgie ortopedică
• Patologie
Echipa noastră de tratament multidisciplinar conlucrează pentru a face o evaluare globală și pentru a oferi cea mai potrivită opțiune de tratament. Medicii noștri au o experiență bogată în tipuri rare și severe de osteosarcom, la care se folosesc proceduri chirurgicale speciale, cum ar fi operația pentru salvarea membrelor și plastica rotațională.
Centrul Medical Anadolu dispune de echipamentele moderne și de precizie necesare și utilizează abordări inovatoare pentru tratarea pacienților. Programul de tratament se desfășoară sub supravegherea medicilor de diferite specialități. Pacienții beneficiază de cea mai bună îngrijire și de servicii de înaltă calitate.
The post Osteosarcom – Cauze. Simptome. Tratament appeared first on Anadolu Medical Center.