loader image
Home » Pierderea dinților – o tragedie ireversibilă sau o problemă rezolvabilă? Despre implanturi dentare, punți, proteze

Pierderea dinților – o tragedie ireversibilă sau o problemă rezolvabilă? Despre implanturi dentare, punți, proteze

Clinicile dentare din Chișinău se ciocnesc tot mai frecvent de o problemă majoră, specifică Republicii Moldova, și anume pierderea precoce a dinților. Cauzele sunt dintre cele mai diverse, dar cert este că aproape 80% dintre copii nu respectă rigorile igienei orale – șocant,  un prag de circa 30% nu au folosit o periuță de dinți până la vârsta de 9-11 ani. În plus, o altă cifră îngrijorătoare este cea că doar circa 10-15% dintre stomatologii care activează în țară sunt pregătiți să acorde o gamă amplă de servicii de igienă orală copiilor, dar și maturilor. Clinica de stomatologie din Chișinău Imperial Dent dezvăluie care sunt motivele ce provoacă acest fenomen și ce măsuri de profilaxie dentară sau combatere a potențialelor afecțiuni pot fi întreprinse, astfel încât să ne salvăm dantura. 

Lipsa obiceiurilor dentare sănătoase

Oricât de banal nu ar suna, sănătatea dinților depinde de obiceiurile pe care le dezvoltăm și întărim celor mici, din fragedă copilărie. Din momentul când apar primii dinți de lapte este cazul să-i oferi celui mic o periuță de dinți și o pastă de dinți potrivită, ambele adaptate necesităților sale orale. 

Pentru ca să deprindem în timp acest obicei este cazul să transformăm ritualul spălatului de dinți într-un soi de joacă, astfel încât cel mic să-l ceară independent. În plus, tot la această categorie trebuie să fie trecută monitorizarea atentă a cariilor sau a altor probleme dentare, inclusiv la dinții de lapte, astfel încât să elimini orice dificultăți pe viitor. Faptul că aceștia oricum vor „cădea” nu este un argument de ce ar trebui să ajungi cu copilul la stomatolog, deoarece în controale ordinare pot fi depistate și alte carențe. Iar obiceiurile stabilite în copilărie trec și în viața matură.

Fiecare al treilea moldovean are probleme de sănătate legate de cavitatea bucală și majoritatea refuză să meargă la un doctor sau o fac prea târziu, din cele mai diverse motive. 

Unul dintre cele uzuale este frica de durere, pe care practicile sovietice au implantat-o adânc. În prezent este cazul să nu uităm că există preparate analgezice de înaltă calitate și chiar metode non-invazive de tratament. Progresul a ajuns până la apariția unui domeniu numit stomatologie digitală, care include proiectarea protezelor dentare, asistată computerizat; radiografia digitală intra-orală și extra-orală, tomografia computerizată cu fascicul de conuri; ocluzia și analiza dentară, precum și fotografia extra-orală și intra-orală. Totuși, protezare dentară vs. implanturi dentare, cum fac pacienții alegerea?

Despre implanturile dentare

Frica de un implant dentar la preț excesiv a pus stăpânire pe mulți moldoveni, care preferă să stea fără dinți decât să apeleze la specialiști din domeniu. 

Totuși, a amâna soluționarea lipsei dintelui nu este o soluție! Deoarece situația osului de suport în timp devine mai gravă, dinții alăturați migrează, până la urmă tot la implant se ajunge, iar costurile cresc… Dar se pare că oamenii nu înțeleg asta. Aici e nevoie să clarificăm câteva aspecte relevante: 

  • Cât costă un implant, preț accesibil sau rate există? – răspunsul la această ține exclusiv de calitatea și posibilitățile tehnice ale acestora, dar și de durata de folosirii pe care vrei să o aibă implantul. Există, desigur, implanturi premium, care costă corespunzător, dar un stomatolog bun mereu îți va da alternative și îți va explica relația cost-calitate, astfel încât să înțelegi pentru ce dai banii și la ce să te aștepți. Unele clinici stomatologice permit achitarea în tranșe a serviciilor sau chiar au contracte cu instituții bancare care oferă credite, în acest sens, în ultimii ani. Pentru a stabili dacă putem oferi asemenea serviciu, este nevoie de o discuție individuală.
  • Cât durează procedura? Tot depinde exclusiv de problemele pe care le ai cu dantura, dar, în mediu, procedura poate fi de până la jumătate de an. Răbdarea este esențială și face diferența.

Despre punți dentare și proteze

Puntea dentară este, desigur, o opțiune, dar mai rar aleasă de pacienți. Ea presupune acoperirea spațiului lipsă cu un mulaj al dintelui, construcția sprijinindu-se pe dinții alăturați. Minusul metodei este anume prelucrarea acestor dinți, care de obicei nu ar fi implicați în tratament. Durata de viață a unei punți dentare este, de asemenea, net inferioară unui implant.

Proteza dentară poate fi mobilă sau fixă. Proteza dentară mobilă este considerată de specialiști o măsură temporară, mai degrabă, iar costul său mai scăzut oricum va fi completat de o măsură permanentă, ulterior. Proteza dentară fixă poate fi o coroană individuală sau o proteză fixă extinsă, pe cîteva spații sau chiar o întreagă arcadă (se face frecvent tot pe implanturi, când lipsesc câțiva dinți și se dorește o construcție dentară care să rezolve concomitent golurile). Fiecare caz este individual și se discută cu medicul stomatolog ortoped. Din fericire, în clinica stomatologică Imperial Dent activează un specialist competent, care va explica avantajele fiecărei opțiuni, ca pacientul să o aleagă pe cea optimă (ca preț, comoditate, rezistență).

Acum privești altfel problema sănătății orale? Dacă ai înțeles că nu e cazul să riști să pierzi dinții prematur, ci să iei măsurile preventive și de tratament cât mai eficiente, te poți baza pe specialiștii clinicii stomatologice Imperial Dent pentru ajutor. Clinica stomatologică se află în Chișinău, Botanica, pe adresa Str. Nikolai Zelinski 15/4. Pentru o consultație apelează +373 22 260 325. Zâmbetul tău va fi pe mâini bune!

The post Pierderea dinților – o tragedie ireversibilă sau o problemă rezolvabilă? Despre implanturi dentare, punți, proteze appeared first on Imperialdent.

Scroll to Top