Dinții de lapte/ temporari sau deciduali cad, de obicei, între 6 și 12 ani. De regulă, părinții nu realizează pierderea timpurie a dinților de lapte și nu conștientizează gravitatea situației.
Pentru a ne asigura că tot acest proces urmează cursul firesc, este nevoie ca medicul stomatolog să urmărească dezvoltarea dentiției încă din primul an de viață, cel puțin o dată pe an, sau mai des dacă există și probleme.
Iată care este ordinea pierderii dinților de lapte:
- incisivii centrali cad la 6-7 ani
- incisivii laterali – 7-8 ani
- primii molari – 9-11 ani
- caninii – 10-12 ani
- molarii secundari -10-12 ani.
În mod normal, căderea dinților este nedureroasă sau foarte puțin dureroasă (mai ales atunci când dinții se mișcă intens). Pierderea lor poate fi însoțită de febră și o inflamație la nivelul gingiei, care nu creează disconfort.
Există mai multe cauze ce duc la pierderea timpurie a dinților de lapte, și anume:
- cariile multiple, care pot fi profunde și necesită extracție pentru a preveni afectarea dintelui permanent, prin diseminarea infecției. Depunerea de placă bacteriană și tartru, consumul crescut de dulciuri (băuturi și alimente cu zahăr) asociate cu faptul că dinții de lapte sunt mult mai predispuși la carii, fiind mai sensibili și mai slab mineralizați, pot duce la o afectare extrem de severă cu pierderea prematură a dintelui.
- cariile de biberon, ce pot provoca o distrugere aproape completă a dinților de lapte, apar din cauza folosirii de către părinți a băuturilor îndulcite în biberon sau a suzetelor înmuiate în miere pentru adormirea bebelușului.
- traumatismele prin cădere în tipul jocului sau a sporturilor pot duce la pierderea completă a dintelui, fie la necesitatea extracției acestuia atunci când afectarea este ireversibilă.
Pierderea timpurie a dinților de lapte este urmata de consecințe, deoarece dintele definitiv care se va forma în locul respectiv poate suferi modificări, atât sub formă de pete de culoare albă, cât și prin mineralizare insuficientă a dintelui sau chiar oprirea acestuia din dezvoltare.
Ce se întâmplă atunci când dinții de lapte sunt pierduți prematur?
- există un risc foarte mare de migrare a dinților vecini, care au tendința de a umple spațiul creat, ceea ce va restrânge spațiul destinat ieșirii dintelui permanent, acesta crescând strâmb, la rândul lui
- migrarea dinților către spațiul respectiv va reduce lungimea arcadei dentare
- linia inter-incisivă (linia dintre cei 2 dinți din față, pe mijloc) are tendința de a se deplasa către spațiul gol
- erupția dintelui permanent poate fi întârziată sau, din contră, accelerată
- întreaga arhitectură a cavității bucale poate fi modificată, inclusiv poziția limbii, care se poate poziționa în spațiile create și va accentua anomaliile
- poate fi afectată vorbirea, masticația, mușcătura, estetica danturii.
Ce poți să faci în cazul pierderii precoce a dinților temporari?
Daca pierderea timpurie a dinților de lapte survine la mai mult de 4-6 luni de la momentul în care dintele ar trebui să cadă în mod natural, este necesară montarea unui menținător de spațiu, pentru a preveni migrarea dinților vecini către spațiul creat, care nu ar mai permite dintelui definitiv să erupă în poziția corectă.
Aceste menținătoare de spațiu păstrează spațiul necesar erupției dintelui permanent. Ele pot fi:
- menținător de spațiu fix- ce presupune un inel cimentat pe dintele vecin, ce are o prelungire care ocupă suprafața spațiului liber
- menținător de spațiu mobil- un dispozitiv sub forma unui material dur, cu 2 prelungiri ce înconjoară dinții vecini pentru a îi ține la distanță. Din cauza riscului crescut de ingerare, se folosește doar în anumite cazuri mai rare.
Aceste menținătoare de spațiu nu afectează dezvoltarea maxilarului sau a dinților, ba chiar ajută la înlocuirea dintelui lipsă în ceea ce privește masticația și vorbirea.
Este foarte important să nu neglijezi igiena orală a copiilor, pe premisa că dinții oricum vor cădea și nu au nevoie de prea multă îngrijire acest fapt poate duce la pierderea timpurie a dinților de lapte.
O igienă orală corectă a dinților de lapte este absolut necesară pentru sănătatea danturii definitive. Periajul dentar trebuie efectuat de 2 ori pe zi, și de preferat după consumul de dulciuri.
Ața dentară trebuie folosită și ea o dată pe zi. Consulturile periodice la medicul stomatolog în scop preventiv sau pentru tratarea imediată a oricărei afecțiuni este, de asemenea, importantă.
Este recomandat să ajuți copilul să se spele pe dinți până la 5-6 ani, pentru a te asigura că o face corect pentru a preveni pierderea timpurie a dinților de lapte.
Noi suntem aici pentru a te ajuta să formezi obiceiuri sănătoase, menite să păstreze sănătatea dinților și un zâmbet minunat, obiceiuri pe care să le transmiți ulterior celor mici.
Respectând indicațiile medicului stomatolog încă din primii ani de viață, vei reduce complet șansa de pierderea timpurie a dinților de lapte, iar zâmbetul copilului tau va fi de la bun început unul perfect, de un alb strălucitor.
Fără teamă, înconjurat de o echipă de experți pregătiți să te ajute, vei avea parte de o experiență plăcută, potrivită pentru tine și toată familia.
La Clinica Physiomedica ai parte de o întreagă echipă medicală dedicată din multiple specialități, oferind soluții și tratament modern pentru cele mai importante condiții medicale, atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.
Stomatologie de copii și adulți: Cu pasiune și dedicare redăm zâmbete. Zâmbete sănătoase și naturale. Clinica Physiomedica alături de Dr. Alexandra Maxim ofera si tratamente stomatologice pentru toate grupele de varstă.