loader image
Home » Primul laborator de analize medicale robotizat din sistemul medical public din România, deschis la Oradea

Primul laborator de analize medicale robotizat din sistemul medical public din România, deschis la Oradea

Primul laborator de analize medicale robotizat din sistemul medical public din România va fi inaugurat sâmbătă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Oradea. Laboratorul a fost realizat din fonduri europene. 

La inaugurarea laboratorului vor participa ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, şi ministrul Fondurilor Europene – Marcel Boloş.

“În sistemul public este singurul laborator robotizat din ţară. Totul este automatizat. Oamenii nu au niciun fel de legătură cu sistemul de analize. Şi e conceput să facă faţă tuturor spitalelor din municipiu”, a afirmat managerul spitalului, Gheorghe Carp, citat de Agerpres.

Acest laborator integrat dispune de un sistem de transport rapid al probelor între secţii şi laborator, precum şi implementarea de soluţii informatice care să permită furnizarea cât mai rapidă a rezultatelor analizelor.

Comparativ cu un laborator clasic, laboratorul robotizat permite scăderea timpului necesar efectuării analizelor, degrevarea resursei umane de activităţi recurente, scăderea procentului de erori umane şi reducerea costurilor cu până la 30%.

Noul laborator va deservi cele două spitale mari din Oradea – Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal -, dar şi celelalte unităţi medicale de stat din Oradea, în funcție de solicitări.

Contractul de finanţare pentru realizarea laboratorului de analize medicale robotizat a fost semnat în 22 noiembrie 2019, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare totală de 3 milioane de euro.

Articolul Primul laborator de analize medicale robotizat din sistemul medical public din România, deschis la Oradea apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top