In primul rand, este important sa constientizam faptul ca sanatatea oaselor ar trebui sa ii preocupe atat pe cei in varsta, cat si pe cei tineri. De aceea, este important ca stilul de viata adoptat sa fie unul cat mai echilibrat, care sa includa exercitii fizice si atentie la pozitia corporala mentinuta de-a lungul zilei. Sedentarismul, combinat cu o pozitie vicioasa a corpului si cu o alimentatie necorespunzatoare, poate sa provoace probleme pentru articulatii si oase. Specialistii ne recomanda sa prevenim pe cat de mult posibil eventualele afectiuni care pot sa apara la nivelul sistemului osos, pentru ca, odata ce se declanseaza, sunt mai greu de tratat.
Alimentatia are un rol esential atunci cand ne referim la sanatatea oaselor, Calciul fiind unul dintre cele mai importante elemente care contribuie la mentinerea in bune conditii a articulatiilor si a oaselor. Trebuie sa intelegem cat de important este aportul necesar de calciu, pentru ca ajuta la mentinerea densitatii minerale osoase si favorizeaza contractia musculara. Pentru a va asigura ca toate acestea functioneaza asa cum trebuie, este recomandat ca alimentele pe care alegeti sa le consumati in fiecare zi sa contina mult calciu. Produsele lactate reprezinta o sursa excelenta de calciu, fiind recomandate persoanelor in varsta si femeilor care au ajuns la menopauza – acestea fiind doua categorii de persoane predispuse afectarii de catre osteoporoza.
Concluziile cercetarilor despre legatura dintre lactate si sanatatea sistemului osos
Chiar daca este evident ca unele produse lactate sunt foarte utile pentru mentinerea sanatatii oaselor, exista si unele astfel de produse care actioneaza diferit din punct de vedere al intaririi sistemului osos. Conform unui studiu pe aceasta tema, publicat in „Arhivele Osteoporozei”, densitatea la nivelul oaselor bazinului este imbunatatita in situatia persoanelor care consuma iaurt si lapte. Desigur, este important, pentru ca oasele bazinului sunt printre cele afectate serios de osteoporoza, insa pentru oasele coloanei vertebrale lucrurile stau diferit.
- Carja cu sprijin pe antebrat, cu 4 puncte de sprijin89 RON
- Carja cu sprijin pe antebrat, dublu reglabila59 RON
- Carja metalica cu sprijin pe antebrat, reglabila49,90 RON
De exemplu, consumul de smantana se pare ca produce scaderea densitatii osoase. Autorii studiului avertizeaza asupra faptului ca atat smantana, cat si alte alimente obtinute din smantana (cum ar fi inghetata) au mai putini nutrienti importanti iar continutul de zahar si grasimi este mai ridicat.
Conform Asociatiei Americane a Inimii si Departamentului pentru Agricultura din SUA, consumul zilnic de lactate este benefic pentru sanatatea oaselor pentru ca le imbunatateste densitatea, iar riscul de fracturi si de osteoporoza este mai scazut. In afara de calciu, lactatele contin si vitaminele K si D, de asemenea importante pentru sistemul osos. Un alt studiu, efectuat in Marea Britanie de catre Societatea Nationala de Osteoporoza, a aratat ca sanatatea poate fi pusa in pericol atunci cand se reduce consumul zilnic de lactate.
Desigur, persoanele care au intoleranta la lactoza trebuie sa evite produsele lactate si sa identifice alte surse pentru obtinerea nutrientilor necesari. Aceasta categorie de persoane este incurajata sa consume alte alimente, ca, de exemplu, legumele si somonul, care contin suficient calciu. Somonul contine si vitamina D, vitamina pe care organismul o poate asimila si din ton sau din galbenusul de ou. Consumul de legume este recomandat persoanelor cu intoleranta la lactoza si pentru ca acestea contin vitamina K.
Integrarea in alimentatie a produselor lactate si rolul acestora
Pentru a va asigura ca organismul dumneavoastra va asimila suficient calciu din produsele lactate, specialistii recomanda sa tineti cont de anumite sfaturi. De exemplu, puteti sa consumati lapte dimineata, cu cereale. Il puteti consuma si in diverse supe ca parte a lichidelor din compozitie, precum si in prepararea unor sosuri. De asemenea, puteti folosi laptele si pentru prepararea clatitelor. Puteti sa folositi iaurtul pentru cartofi, evitand astfel smantana. Iaurtul poate sa fie si un ingredient al smoothie – urilor cu fructe, precum si al piureurilor inghetate. Din punct de vedere al branzeturilor care contin cel mai mult calciu, specialistii sugereaza ca este mai bine sa consumati mozzarella, parmezan sau cheddar.
Exista numeroase dovezi stiintifice care atesta rolul laptelui si al produselor lactate pentru dezvoltarea unor oase sanatoase si puternice atat in cazul copiilor, cat si al adolescentilor, aceste produse fiind recomandate inclusiv pentru atingerea masei osoase maxime. Studiile au demonstrat si faptul ca nivelul de minerale osoase beneficiaza de pe urma consumului de lapte si produse lactate, nivelul acestor minerale fiind influentat si de administrarea de suplimente.
The post Produsele lactate si sanatatea oaselor: ce spun studiile? appeared first on Catena Pas cu Pas.