loader image
Home » Profilaxia pentru factorul infecțios efectuată în cabinetul stomatologic

Profilaxia pentru factorul infecțios efectuată în cabinetul stomatologic

Profilaxie, spalat pe dinti, periaj profesional, detartraj

Aceste metode se aplică la cabinetul stomatologic în cadrul controlului periodic, motiv pentru care este necesar ca acesta să fie efectuat de cel puţin două ori pe an.

Periajul profesional

La fel ca şi în cazul unei igiene orale corecte, periajul profesional al dinţilor are rolul de a îndepărta placa bacteriană depusă pe dinţi. Placa bactariană (dentară) este formată din bacterii şi zaharuri şi se acumulează în permanenţă pe dinţi, motiv pentru care este foarte important să fie îndepărtată, pentru a preveni cariile dentare, afecţiunile gingivale şi formarea tartrului. Periajul profesional se realizează în cabinetul stomatologic cu ajutorul instrumentelor stomatologice specifice. Este un periaj dentar foarte eficient.

Detartrajul

Placa dentară bacteriană neîndepărtată la timp se poate transforma, printr-un proces de calcifiere, în tartru. Tartrul dentar conţine o cantitate foarte mare de microbi şi este necesară îndepărtarea acestuia pentru a preveni afecţiunile dentare cauzate de acesta. Îndepărtarea tartrului (detartrajul) se efectuează în cabinetul stomatologic cu ajutorul instrumentelor cu ultrasunete, este o operaţiune nedureroasă şi este necesară reefectuarea acestuia la fiecare 6 luni (de două ori pe an).

Sigilarea șanțurilor și a fosetelor

Se realizează niște obturații cu materiale fluide care vor închide șanțurile și fosetele dentare făcându-le astfel mult mai greu accesibile pentru bacterii sau microbi. Este o metodă foarte eficientă prin care se preîntâmpină stagnarea microbilor în șanțurile și fosetele molarilor și premolarilor prevenind astfel apariția cariilor la acest nivel.

Depistarea și tratarea cariilor incipiente

În cadrul controalelor stomatologice periodice se vor depista cariile incipiente şi se va efectua tratamentul acestora din timp, prevenind astfel evoluţia acestora şi apariţia complicaţiilor. Cariile mici sunt uşor si ieftin de tratat. Complicaţiile ce pot apărea din cauza evolutiei cariilor necesită tratamente complicate şi implicit sunt şi mai scump de tratat.

Profilaxia pentru teren

Creșterea rezistenței smalțului dentar.

Fluorizarea. Cea mai importantă fluorizare este cea care se efectuează începând de la naștere până la vârsta de 12 ani, în perioada de formare a dinților definitivi. Administrat pe o perioadă mai lungă de timp, fluorul va intra în componența smalțului dentar făcându-l mai dur și mai rezistent.

Fluorizare se face prin administrarea de pastile speciale ( Zymafluor ) care au un conținut optim de fluor, acoperind doza zilnică recomandată, 1 mg/zi. Administrarea pastilelor se face conform prospectului și a indicațiilor medicului stomatolog.

Există o dezbatere aprinsă cu privire la oportunitatea folosirii pastilelor de Zymafluor pe termen lung. Din cunoștințele și experiența noastră, administrarea corectă a pastilelor de fluor s-a soldat cu rezultate foarte bune iar pacienții nu au manifestat nici un fel de reacții adverse.

Profilaxia prin fluorizare se mai poate realiza și prin metode specifice care se efectuează la cabinetul stomatologic. Acestea au un efect mai redus, deoarece fluorul acționează asupra dinților după încheierea perioadei de formare a acestora.

Scroll to Top