loader image
Home » Realinierea genunchilor în osteoartrită ar putea determina organismul să genereze din nou cartilaj

Realinierea genunchilor în osteoartrită ar putea determina organismul să genereze din nou cartilaj

O echipă de oameni de știință care efectuează cercetări la Institutul de Ortopedie Experimentală și Cercetare a Osteoartritei, din Homburg, Germania, spun că alinierea incorectă a oaselor poate juca un rol critic în osteoartrită.

Osteoartrita apare atunci cand oasele se îngroașă iar cartilajul de protecție care amortizează capetele oaselor se uzează în timp. Este o afecțiune care provoacă dureri chinuitoare și reprezintă o cauză majoră în afectarea mobilității individului pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Deși timp de decenii experții medicali s-au concentrat pe durerea cauzată de îngroșarea oaselor și dispariția cartilajului, acum, oamenii de știință au început să privească această formă de artrită într-un mod diferit, căutând să înțeleagă mai bine cauzele tulburării și testând medicina personalizată ca opțiune de tratament.

Într-un nou studiu clinic, experții medicali au demonstrat modul în care alinierea defectuoasă a oaselor care se produce în această afecțiune, poate contribui la osteoartrită, sugerând că prin corectarea acestei probleme s-ar putea proteja și stopa degenerarea cartilajul.

„Deși osteoartrita, o cauză principală de dizabilitate, a fost asociată cu alinierea greșită a articulațiilor, dovezile științifice în acest sens lipsesc“, scrie dr. Tamás Oláh, primul autor al studiului, în Science Translational Medicine.

Dr. Oláh și echipa sa de cercetători au demonstrat într-un studiu pe animale, dar și într-un caz uman, că ameliorarea articulației poate ajuta la atenuarea durerii și la restabilirea rolului cartilajului din genunchi.

Echipa a raportat că nealinierea articulației poate provoca o presiune excesivă în zona respectivă într-un mod similar cu o afecțiune cunoscută sub numele de deformarea congenitală varus, (piciorul strâmb).

Persoanele cu forme severe ale acestei afecțiuni pot suferi pierderea cartilajului iar mobilitatea le este afectată.

Prin corectarea acestei nealinieri a articulației echipa a descoperit că poate restabili funcția cartilajului și reduce durerea.

„Oferim dovezi ale recuperării osteocondrale în osteoartrita precoce a genunchiului asociată cu deformația valgus“, a menționat Olah.

Osteoartrita, cea mai răspândită formă de artrită care afectează milioane de oameni în întreaga lume,  reprezintă o preocupare majoră de sănătate publică la nivel mondial.

Deși poate afecta orice articulație, boala apare cel mai frecvent la genunchi, șolduri, mâini și coloana vertebrală.Printre simptome se numără durere extremă, rigiditate, și pierderi de flexibilitate și mobilitate.

În prezent, medicii au opțiuni doar pentru a oferi pacienților remedii pentru ameliorarea simptomelor și a durerii.

Articolul Realinierea genunchilor în osteoartrită ar putea determina organismul să genereze din nou cartilaj apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top