Sănătatea dentară trebuie să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi, indiferent de vârstă. Astfel, pentru a ne păstra zâmbetul sănătos pe parcursul timpului este important să învățăm încă de la o vârstă fragedă să avem grijă de dantura noastră, să ne preocupăm de igiena dentară și să apelăm constant la medicul stomatolog pentru consultul de rutină.
Chiar dacă încercăm să le prevenim, de unele probleme dentare nu ne putem feri, de aceea, este important să știm cum ar trebui să procedăm atunci când ne confruntăm cu acestea. În paragrafele următoare îți vom prezenta principalele afecțiuni dentare pe care le poți întâmpina în funcție de vârstă, dar și ce poți face pentru a le trata corespunzător.
Înainte de a trece mai departe este important să știi că igiena orală corectă, ce presupune periajul dinților, folosirea aței dentare și a apei de gură este cea mai eficientă metodă de a preîntâmpina majoritatea afecțiunilor dentare. De aceea, recomandăm acordarea unei atenții deosebite acestui aspect tuturor persoanelor, indiferent de vârstă.
Care sunt cele mai întâlnite probleme dentare la copii?
Caria dentară este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul copiilor, în special caria de biberon. Aceasta este cauzată de bacteriile prezente în cavitatea bucală care, atunci când nu sunt eliminate printr-o igienă dentară corespunzătoare, pot forma placa bacteriană ce atacă smalțul dintelui. În ceea ce privește dinții de lapte, cariile de biberon evoluează mult mai repede. Mulți părinți nu acordă atenție cariilor dentare atunci când acestea apar pe dinții de lapte, însă, medicul stomatolog recomandă tratarea lor chiar dacă dinții de lapte se schimbă, întrucât pot cauza complicații.
Abcesul dentar este o altă problemă întâmpinată de copii. Cauza sa este, de obicei, o carie dentară netratată la timp. Este bine de știut faptul că în aceste situații trebuie să se apeleze la medicul stomatolog sau endodont, întrucât abcesele dentare nu trec de la sine, ci necesită tratament specializat.
Cu ce probleme dentare se confruntă adulții?
Gingivita este o afecțiune dentară ce se poate identifica prin simptome precum: gingii umflate, roșii și sensibile, respirație urât mirositoare sau sângerări ale gingiilor în timpul periajului. Această afecțiune se tratează cu ajutorul medicului specialist printr-un tratament adecvat ce implică curățarea profesională a dinților sau, în cazurile mai complicate, restaurare dentară.
Parodontoza este, de asemenea, o afecțiune a gingiilor, ce este cauzată de acumularea plăcii bacteriene. Această afecțiune are mai multe stadii de evoluție, de aceea, în funcție de situația dentară a pacientului se recomandă un tratament specific.
Vârstnicii, ce afecțiuni dentare pot întâmpina?
Persoanele în vârstă se pot confrunta, de asemenea, cu afecțiuni gingivale și cu boala parodontală, care, odată cu vârsta poate fi și mai severă. Netratată la timp, această afecțiune poate cauza pierderea dinților afectați, întrucât structura osului poate fi categoric afectată. Cu toate acestea, datorită evoluției tehnologiei, dinții afectați pot fi reparați sau înlocuiți prin proceduri minim invazive, atraumatice și lipsite de durere.
În cazul în care întâmpini una dintre aceste probleme, te așteptăm să îți faci și o programare în cadrul clinicii noastre. Ne poți contacta online prin intermediul următorului formular https://www.drserban.ro/contact/ sau sunând la numărul 0758.074.415.
Sănătatea dentară – ce trebuie să știu în funcție de vârstă? din site Dr. Șerban ⋆ Clinică Stomatologică București.