loader image
Home » Schimbări în programele de specializare pentru asistenţi medicali și moaşe

Schimbări în programele de specializare pentru asistenţi medicali și moaşe

Ministerul Sănătății propune schimbări la nivelul normelor de desfășurare a programelor de specializare pentru asistenţi medicali și moaşe, principala modificare fiind eliminarea procentului din locuri pentru care înscrierea la programele de specializare se poate face direct de către asistenții medicali.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care modifică și completează anexa la ordinul ministrului sănătăţii publice 1076/2019 (pentru aprobarea Normelor de organizare şi desfăşurare a programelor de specializare în vederea reconversiei profesionale, precum şi în vederea dezvoltării abilităţilor profesionale pentru asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali).

Aceste programe de specializare sunt derulate de Ministerul Sănătății, în calitate de autoritate competentă, în colaborare cu Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB).

Modificările vizează îmbunătățirea organizării și desfășurării cursurilor, formularea mai clară a unor prevederi și organizarea mai eficientă a programului.

Principala modificare propusă este eliminarea procentului din locuri pentru care înscrierea la programele de specializare în vederea obţinerii de abilităţi profesionale se poate face direct de către asistenții medicali.

De asemenea, proiectul de ordin introduce posibilitatea de realizare atât a componentei teoretice, cât și a celei practice a programelor prin aplicații omologate care permit educația la distanță în mod sincron.

Ministerul modifică și cota din bugetul aferent programului alocată managementului programului, la solicitarea SNSPMPDSB, și elimină posibilitatea de echivalare parțială a pregătirii profesionale efectuate de către asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali în baza altor dispoziții decât cele prevăzute de noile norme, “deoarece nu există soluții din punct de vedere didactic și administrativ la această dată”, potrivit referatului de aprobare.

Articolul Schimbări în programele de specializare pentru asistenţi medicali și moaşe apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top