loader image
Home » Semnificaţia componentelor trusoului de botez

Semnificaţia componentelor trusoului de botez

Imediat după naştere, cel mai important eveniment spiritual din viaţa micuţului, va fi botezul. În cultura noastră este un moment cu o mare încărcătură spirituală, trăit la o intensitate foarte mare de părinţi, naşi, familie, rude şi prieteni. Cu toţii vor participa la marele şi importantul eveniment, naşilor revenindu-le sarcinile principale. Aceştia devin părinţii spirituali ai copilului, prin creştinarea acestuia, luându-şi angajamentul de a veghea asupra mersului lin, pe drumul oscilant şi provocator al vieţii, de a oferi sprijin şi ghidare.

Botezul

Botezul reprezintă renaşterea omului la viaţa cea adevărată în Christos, proces spiritual care ia naştere din Apă şi din Duh Sfânt, ştergând urmele păcatului strămoşesc. Sfânta taină a botezului se săvârşeşte prin întreita scufundare a copilului în apă de către preot, în numele Sfintei Treimi. Copilul îşi primeşte numele şi devine creştin. Botezul se poate săvârşi oricând, începând cu a opta zi de viaţă. Însă, ţinându-se cont de faptul că primele 40 de zile de la naştere sunt delicate atât pentru micuţ, cât şi pentru tânăra mamă, copilul va fi botezat după ce împlineşte vârsta de şase săptămâni.

Naşii de botez

Conform tradiţiei, naşii de botez ai copilului sunt naşii care au cununat religios părinţii copilului. Chiar dacă nu întotdeauna se respectă această tradiţie, naşiilor de botez, indiferent cum au fost aleşi, le revine o sarcină importantă, cea de părinte spiritual, întotdeauna aproape pentru a-l sprijini pe copil pe parcursul etapelor importante din viaţă. Sarcinile naşilor încep încă de când copilul se naşte, tradiţia spunând că naşa este cea care scoate copilul din maternitate, adică este alături de mamă şi copil, când merg pentru prima dată acasă. Cu toate acestea, primul şi cel mai important rol al naşilor, va fi cel de creştinare a copilului. Naşii au obligaţia ca înainte de botez să efectueze o purificare spirituală, prin post, spovedanie şi împărtăşanie, tocmai pentru a cinsti cum se cuvine taina sfântului botez. Depăşind latura spirituală care îi vizează pe naşi, aceştia se vor pregări pentru importantul moment, cu toate cele necesare pe durata creştinării copilului. Nu va lipsi un trusou botez personalizat, plus toate accesoriile necesare pentru a spori valoarea şi însemnătatea momentului.

Trusoul de botez

Un trusou de botez ieftin va conţine cele şase elemente esenţiale, necesare pe durata slujbei de creştinare. Cele şase elemente care nu pot lipsi din biserică sunt pânza de mir, sticluţa de mir, faşa, un prosop mare, un săpun şi un prosop mic. Fiecare dintre aceste elemente are rolul lui. Astfel, pânza de mir este simbolul purităţii şi este materialul în care naşa primeşte copilul după ce preotul îl scoate din cristelniţă. Faşa este necesară înfăşării copilului, este simbol al longevităţii şi nu trebuie să aibă o lungime mai mică de un metru şi jumătate. În sticluţa de mir se pune ulei, care pe parcursul slujbei devine mirul copilului, în momentul coborârii Sfântului Duh. Micuţul va fi uns cu mir din sticluţă de către preot, ulterior şi de către naşă a doua zi, şi de către mamă, ori de câte ori consideră. Prosopul mare va fi de folos pentru ştergerea copilului. Săpunul şi prosopul mic vor fi date preotului, acesta folosindu-le în ritualul de spălare a mâinilor înainte de începerea slujbei. Pe lângă aceste obiecte componente ale trusoului, naşii se vor pregăti cu lumânarea de botez, un rând de hăinuţe şi o păturică. Un trusou pentru botez dă şansa naşilor de a onora marele eveniment cu accesorii mult mai elaborate, elementelor de bază adăugând cruciuliţe şi mărturii, o cutiuţă pentru şuviţele de păr tăiate de către preot de pe căpuşorul micuţului, decoraţiuni pentru cristelniţă, cât şi o cutie mare personalizată în care vor fi aduse toate elementele componente ale trusoului.

Botezul personalizat

Marele eveniment din viaţa copilului poate fi marcat prin alegerea unui trusou de botez, prin punctarea tuturor elementelor cu diferite înscrisuri sau simboluri. Astfel, faşa, prosopelul sau hăinuţele, marturiile, sticla de mir, cutiuţa pentru şuviţele de păr sau cutia mare în care va fi adus trusoul, pot fi inscripţionate cu numele copilului, data botezului sau cu urări calde şi pline de iubire. Se poate adopta varianta foarte elegantă a brodării pe hăinuţe şi prosopel, precum şi imprimarea unui personaj animat îndrăgit, simbol al copilăriei şi bucuriei. Astfel, botezul capătă mai multă personalitate şi originalitate, tematica evenimentului fiind scoasă în evidenţă. Acestea devin în timp amintiri foarte dragi, dând şansa copilului să se bucure de imaginea lucruşoarelor care l-au însoţit la botez. Un trusou botez personalizat permite alegerea oricărei teme şi adoptarea diferitelor tehnici de lucru, foarte importante fiind calitatea şi aspectul produselor.

Postarea Semnificaţia componentelor trusoului de botez a fost publicata pe Am Nascut Acolo.

Scroll to Top