O echipă de cercetători a descoperit că celulele tumorale canceroase sunt capabile să supraviețuiască atacurilor celulelor T reparându-și singure membranele deteriorate în atac de proteinele eliberate de celulele T.
În lucrarea publicată în revista Science, echipa de cercetători de la institutele de biotehnologie Genentech și Howard Hughes din Statele Unite și de la institutul oncologic Peter MacCallum din Australia, descrie modul în care, folosind imagistica de înaltă rezoluție, au descoperit procesul care are loc atunci când celulele T, cunoscute sub numele de limfocite T citotoxice (CTL), atacă celulele tumorale canceroase.
Cercetări anterioare au arătat că CTL ucid celulele infectate cu viruși, bacterii sau celulele canceroase fixându-se pe membrana celulelor infectate unde eliberează două proteine citotoxice, perforina și granzima.
Perforina găurește membrana celulei, pentru a permite granzimei să intre în celulă și să declanșeze apoptoza, moartea programată a celulelor.
În noul studiu, cercetătorii au putut vedea cum reacționează celulele canceroase la un astfel de atac.
Folosind imagini de înaltă rezoluție și o strategie care le-a permis să separe celulele în procesul timpuriu de permeabilizare, cercetătorii au putut urmări cum CTL s-au legat de o celulă tumorală și apoi au pornit atacul.
Cercetătorii au observat că perforina a mâncat din membrană, găurind-o, conform funcției sale, și apoi granzimele au început să intre în celulă.
În acest proces cercetătorii au descoperit însă că celula canceroasă, pentru a se apăra de atac, a început să elimine la rândul său un tip de proteină numită, complex endozomal de sortare necesar pentru transport (ESCRT), un sistem complex de proteine citosolice, despre care cercetările anterioare au arătat că este produs de celule pentru repararea membranei deteriorate.
Astfel, celula canceroasă a blocat intrarea mai multor granzime fapt ce a oprit apoptoza, permițând celulei canceroase să rămână în viață.
Cercetătorii au încercat apoi să oprească celulele canceroase să emită ESCRT utilizând două metode diferite.
Ei au folosit tehnica de editare genetică CRISPR pentru a dezactiva o genă implicată în producția de ESCRT și au folosit ingineria genetică pentru a supraexprima o enzimă implicată în acest proces.
Oamenii de știință au descoperit că ambele metode au redus capacitatea celulei canceroase de a supraviețui atacului limfocitelor T citotoxice.
Articolul Studiu: Celulele canceroase se repară singure după atacul limfocitelor T apare prima dată în 360medical.ro.