loader image
Home » Studiu: Dieta vegană îi ajută pe diabeticii supraponderali să slăbească

Studiu: Dieta vegană îi ajută pe diabeticii supraponderali să slăbească

Diabeticii supraponderali au de luptat nu doar cu controlul glicemiilor, ci și al greutății corporale. Un nou studiu prezentat la Congresul European pentru Obezitate care are loc zilele acestea, a demonstrat că dieta vegană îi ajută pe diabeticii supraponderali să slăbească.

Dietele vegane sunt bogate în fructe, legume, nuci, leguminoase și semințe și nu conțin alimente de origine animală. O meta-analiză a 11 studii publicate până în martie 2022, care au inclus un total de aproape 800 de persoane, a constatat că respectarea unei diete vegane timp de cel puțin 12 săptămâni i-a ajutat pe oameni să piardă în greutate și să-și scadă glicemia mai mult decât s-ar fi întâmplat cu ajutorul dietei mediteraneane sau al diferitelor diete pentru diabet.

În comparație cu celelalte regimuri alimentare, dietele vegane au redus semnificativ greutatea, în medie cu 4 kg și indicele de masă corporală sau IMC cu -1,38 kg/m2.

Cercetătorii au descoperit reduceri și mai mari ale greutății corporale și ale IMC atunci când au comparat dietele vegane cu o dietă normală, pierderea fiind în greutate a 7 kg și, respectiv 2,78 kg/m2.

Dietele vegane au dus și la îmbunătățiri ușoare ale nivelului de zahăr din sânge, ale colesterolului total și ale colesterolului LDL „rău”, dar au avut un efect redus asupra tensiunii arteriale sau trigliceridelor în comparație cu alte diete, potrivit studiului prezentat la Congresul European pentru Obezitate, desfășurat în perioada 4 – 7 mai 2022 în Olanda.

„Această evaluare riguroasă a celor mai bune dovezi disponibile până în prezent indică cu o certitudine rezonabilă că aderarea la o dietă vegană timp de cel puțin 12 săptămâni poate duce la o scădere în greutate semnificativă din punct de vedere clinic și poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge și, prin urmare, poate fi utilizată în gestionarea supraponderală și diabet de tip 2”, a declarat Anne-Ditte Termannsen, de la Centrul de Diabet Steno din Copenhaga, Danemarca, autoarea studiului.

„Dietele vegane duc probabil la pierderea în greutate, deoarece sunt asociate cu un aport redus de calorii din cauza unui conținut mai scăzut de grăsimi și a unui conținut mai mare de fibre alimentare”, a adăugat cercetătoarea, potrivit siteului webmd.com.

Recent, alți cercetători au constatat că  adoptarea unei diete vegane cu conținut scăzut de grăsimi poate ameliora artrita reumatoidă.

Articolul Studiu: Dieta vegană îi ajută pe diabeticii supraponderali să slăbească apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top