loader image
Home » Studiu: Tratamentul cu steroizi antiinflamatori pentru “Covid lung” poate reduce la jumătate riscul de deces

Studiu: Tratamentul cu steroizi antiinflamatori pentru “Covid lung” poate reduce la jumătate riscul de deces

Tot mai multe dovezi indică faptul că după Covid-19 sever, unii pacienți experimentează un impact negativ asupra sănătății din cauza simptomelor de „Covid lung“. Specialiștii avertizează că aceste simptome reprezintă un risc important pentru anumiți pacienți și propun ca boala Covid-19 să fie privită ca o afecțiune cronică. 

După ce în decembrie, anul trecut, cercetătorii de la universitatea Gainesville, din Florida, au arătat că pacienții spitalizați, care aparent s-au vindecat de Covid-19 sever, prezintă un risc dublu de a muri în următorul an, comparativ cu persoanele care au prezentat doar simptome ușoare sau moderate și care nu au fost spitalizate sau care nu au făcut niciodată boala, apar noi dovezi care întăresc riscul crescut de deces pentru anumiți pacienți.

Recent, aceeași echipă de cercetători au arătat, pentru prima dată, că în rândul pacienților spitalizați pentru Covid-19 care aparent s-au vindecat, inflamația sistemică severă este un factor de risc pentru deces în termen de un an.

Acest lucru poate părea paradoxal, deoarece inflamația este o parte din răspunsul imun natural al organismului, în lupta împotriva infecțiilor, dar în unele boli, cum este și Covid-19, răspunsul imun poate fi exagerat și poate provoca daune suplimentare.

„Se știe că boala Covid-19 creează inflamații, în special în timpul primului episod acut. Studiul nostru este primul care a examinat relația dintre inflamația din timpul spitalizării pentru Covid-19 și deces, după ce pacientul aparent și-a revenit“, a declarat primul autor al studiului, prof. Arch G. Mainous III, vicepreședinte în cadrul departamentului de sănătate comunitară și medicină de familie a universității Gainesville.

“În acest studiu arătăm că, cu cât inflamația în timpul spitalizării inițiale este mai puternică, cu atât este mai mare probabilitatea ca pacientul să moară în termen de 12 luni după ce aparent s-a vindecat de Covid-19”, a adăugat profesorul.

Cercetătorii au studiat fișele medicale electronice din cadrul sistemului de sănătate al universității din Florida, pentru 1.207 de adulți spitalizați în 2020 sau 2021, după ce au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2, și care au fost urmăriți timp de cel puțin un an după externare.

Inflamație în multe părți ale corpului

Așa cum era de așteptat, concentrația de CRP în sânge (un marker al inflamației), în timpul spitalizării a fost puternic corelată cu severitatea Covid-19: 59,4 mg/L pentru pacienții spitalizați care nu au necesitat oxigen suplimentar, 126,9 mg/L pentru cei care au avut nevoie de oxigen suplimentar prin ventilație neinvazivă, nemecanică și 201,2 mg/L pentru cazurile cele mai severe, care au necesitat ventilație mecanică sau oxigenare extracorporală.

Pacienții Covid-19 cu cea mai mare concentrație de CRP măsurată în timpul spitalizării au avut un risc cu 61% mai mare (corectat pentru alți factori de risc) de a muri din orice cauză în termen de un an de la externarea din spital, față de pacienții cu cea mai mică concentrație de CRP. Aceste rezultate sunt publicate în Frontiers in Medicine.

„Multe boli infecțioase sunt însoțite de o creștere a inflamației. De cele mai multe ori inflamația se concentrează sau este specifică locului in care se afla infecția. În Covid-19 este diferit, deoarece se creează inflamații și în alte locuri, în afara căilor respiratorii, cum ar fi în inimă, creier și rinichi.  Gradul ridicat de inflamație poate duce la deteriorarea țesuturilor“, a declarat dr. Mainous.

Foarte important, autorii au arătat că riscul crescut de deces din orice cauză asociată cu inflamația severă a fost redus cu 51% dacă pacienților li i s-au prescris steroizi antiinflamatori după spitalizare.

Aceste rezultate arată că severitatea inflamației în timpul spitalizării pentru Covid-19 poate estima un risc ulterior pentru probleme grave de sănătate, inclusiv deces, din cauza „Covid lung“.

Mai mult, rezultatele implică faptul că recomandările actuale pentru cele mai bune practici ar putea necesita modificări, pentru a include prescrierea pe scară largă de steroizi cu adminustrare orală la pacienții cu Covid-19 după externare.

Covid-19 ar trebui privit ca o boală potențial cronică, propun autorii studiului

„Când cineva are o răceală sau chiar pneumonie, ne gândim de obicei că boala se încheie odată ce pacientul se recuperează. Acest lucru este diferit în cazul bolilor cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă sau diabetul, care continuă să afecteze pacienții și după un episod acut“, a spus dr. Mainous.

“În mod similar, ar putea să fie necesar să începem să ne gândim că și Covid-19 poate continua să aibă efecte asupra mai multor părți ale organismului chiar și după ce pacienții și-au revenit după episodul inițial. Odată ce recunoaștem însemnătatea simptomelor pentru ‘Covid lung’ după aparenta ‘recuperare’, trebuie să ne concentrăm asupra tratamentelor pentru a preveni probleme care pot apărea ulterior, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, disfuncțiile cerebrale și, în special, decesul prematur”, a completat medicul.

Articolul Studiu: Tratamentul cu steroizi antiinflamatori pentru “Covid lung” poate reduce la jumătate riscul de deces apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top