loader image
Home » Testul de efort cardiopulmonar, standard avansat în evaluarea intoleranței la efort – Dr. Luminița Rotaru, Cardiolog

Testul de efort cardiopulmonar, standard avansat în evaluarea intoleranței la efort – Dr. Luminița Rotaru, Cardiolog

Testul de efort cardiopulmonar (TECP) este o investigație complexă utilizată pentru a evalua capacitatea de efort a persoanei investigate prin studiul concomitent al funcțiilor cardiacă, pulmonară, metabolică și musculoscheletală.

În acest mod, se poate identifica pricipala cauză ce determină intoleranța sau dispneea de efort, simptom frecvent întâlnit atât la pacienții cu afectare cardiovasculară, cât și la cei cu afectare pulmonară sau metabolică.

Foarte frecvent etiologia dispneei de efort este mixtă – patologie cardiacă, pulmonară sau musculoscheletală coexistentă.

Analiza concomitentă a funcției cardiace, pulmonare, musculoscheletale, coroborată cu informații indirecte privind posibile afectări metabolice sau hematologice oferă date precise, reproductibile, legate de interacțiunea dintre ventilație, schimbul pulmonar de gaze, sistemul cardiovascular și musculoscheletal.

În timpul testului de efort cardiopulmonar (TECP), utilizând un cicloergometru sau banda rulantă, pacientul respiră într-un sistem închis, medicul urmărindu-i simptomatologia la efort. De asemenea, se monitorizează electrocardiograma (ECG), tensiunea arterială, precum și consumul de oxigen (VO2), producția de CO2 (VCO2), parametrii ventilatori și saturația O2.

În acest mod, testul de efort cardiopulmonar este deosebit de util în identificarea cauzelor principale ale intoleranței la efort și, totodată, în monitorizarea progresiei bolii și evaluarea răspunsului la tratamentele medicale și de reabilitare cardiopulmonară oferind informații utile despre prognostic.

 

Indicațiile testului de efort cardiopulmonar:

  • determinarea cauzei și severității dispneei de efort, intoleranței la efort sau hipoxemiei induse de efort
  • evaluarea capacității de efort și a prognosticului în diferite patologii, inclusiv insuficiența cardiacă
  • evaluarea riscului complicațiilor perioperatorii (chirurgie toracică, cardiacă sau generală)
  • detectarea precoce și stratificarea riscului de boli cardiovasculare, pulmonare, pulmonare vasculare și de tulburări musculoscheletale
  • monitorizarea răspunsului la tratament (medical sau program de reabilitare cardiacă sau pulmonară)
  • monitorizarea pregătirii fizice individuale în reabilitare, în medicina preventivă și sportivă
  • evaluarea afectării capacității de efort în medicina muncii

 

Contraindicațiile testului de efort cardiopulmonar sunt reprezentate, în principiu, de contraindicațiile testului de efort clasic:

  • sindroame coronariene acute (infarct miocardic recent, angor instabil)
  • stenoza aortică severă
  • aritmii cardiace cu istabilitate hemodinamică
  • insuficiența cardiacă decompensată
  • hipertensiune pulmonară
  • miocardită acută sau pericardită acută
  • endocardită
  • blocuri atrioventriculare
  • hipertensiune arterială severă
  • incapacitatea de a efectua test de efort (obezitate extremă, deficiențe fizice, mentale)
  • suspiciunea de disecție de aortă

 

Cum se desfășoară testul cardiopulmonar?

1. Stabilirea indicației, de regulă în urma unui consult cardiologic, pulmonar, de medicină internă, de medicină sportivă sau de reabilitare cardiopulmonară.

2. Evaluarea pre-test – este important ca înainte de efectuarea testului, atât pentru siguranța desfășurării, cât și pentru corecta interpretare a testului, să fie studiat istoricul medical al pacientului, inclusiv datele imagistice și de laborator: radiografie pulmonară sau tomografie computerizată pulmonară, analizele de laborator (hemograma, glicemie, hormoni tiroidieni, etc.).

3. Examen clinic cardiologic – măsurarea tensiunii arteriale, ECG, ecocardiografie care să excludă afecțiunile ce contraindică efectuarea testului de efort.

4. Testul de efort propriu-zis (cicloergometru/banda adaptată) care se desfășoară în prezența medicului specialist cu parcurgerea următoarelor etape:

  • etapa de repaus (2-3 min) – masurătorile inițiale, ECG repaus, adaptarea respirației la mască, efectuarea spirometriei inițiale;
  • etapa de efort fără rezistență (2-3 min) – această etapă reprezintă principala linie de bază cardiopulmonară și metabolică;
  • etapa de efort incremental cu creșterea efortului la cicloergometru cu 5-25 W/min (6-10 min) – regulile de oprire sunt similare cu cele ale testului ECG de efort
  • etapa de recuperare (3-5 min) – pedalare fără sarcină

5. Interpretarea datelor cardiologice și, ulterior, pulmonare cu recomandările aferente în echipa multidisciplinară.

Parametrii monitorizați în timpul testului de efort cardiopulmonar sunt reprezentați grafic sincron pe 9 paneluri standardizate.

 

Parametrii funcției cardiace

1. Frecvența cardiacă cu urmărirea atingerii țintei frecvenței cardiace maxime
2. Tensiunea arterială de repaus și comportamentul tensional în cursul efortului
3. Monitorizare ECG 12 derivații ce poate evidenția modificări sugestive pentru patologia cardiacă ischemică sau aritmică
4. Consumul de O2 pentru fiecare contracție cardiacă (VO2/FC)

 

Parametrii ventilatori

1. Spirometria efectuată înaintea TECP oferă detalii despre capacitatea ventilatorie în repaus, respectiv ventilația maximă prezisă a pacientului
2. Ventilația/min : VE exprimă litri de aer ventilați într-un minut în repaus și în timpul efortului
3. Rezerva respiratorie reprezintă diferența dintre frecvența maximă masurată și cea maximă prezisa ca fiind normală la începutul testului

 

Parametrii metabolici

1. Consumul de O2 (VO2) – cantitatea de O2 consumată de pacient în repaus și în timpul testului
2. Producția de CO2 (VCO2) – reprezintă cantitatea de CO2 produsă de către organism în repaus și la efort și este expresia statusului metabolic
3. Coeficientul respirator (CR :VCO2/VO2) – apreciază tipul de metabolism
4. Pragul anaerob (AT) – apreciază trecerea metabolismului de la consum aerob la cel anaerob, adică utilizarea resurselor de rezervă la efort maximal

 

Sunt monitorizate în același timp și saturația oxigenului, presiunea parțială a dioxidului de carbon și presiunea parțială a O2.

Acești parametrii sunt interpretați atât individual, cât și prin reprezentare grafică suprapuși în timp, astfel încât interpretarea în echipă cardiolog-pneumolog să poată descrie cu acuratețe statusul cardiac, pulmonar și metabolic al pacientului, status util în aprecierea globală a capacității de efort.

 


Observații

  • Testul cardiopulmonar este un examen sigur, rar sunt citate reacții adverse cardiovasculare, hipotensiune, sincope sau hipoxemie.
  • Pacientul trebuie să fie informat despre etapele desfășurării testului, indicații, contraindicații și riscuri, și să își exprime consimțământul informat.
  • În ziua testării, pacientul trebuie să-și ia medicația obișnuită, să poarte îmbrăcaminte sau încălțăminte confortabilă, poate consuma o masă usoară cu 2-3 ore înainte de investigație.
  • Se recomandă evitarea fumatului sau vapatului, sporturile intense și alcoolul cu 24 ore înainte de testare.

 


Pentru Programări la Dr. Luminița Rotaru – 021.9636

 


CardioRec face parte din rețeaua Istituto Auxologico Italiano, o fundație nonprofit cu peste 60 de ani de tradiție și activitate medicală la cel mai înalt nivel, un nume ce este sinonim cu Excelența în Sănătate și Grija față de pacienți. Acesta face parte, totodată, din Centrul de Imagistică Cardiovasculară Integrată al prestigioasei rețele italiene.


 

 

Scroll to Top