loader image
Home » Testul standard pentru diagnosticarea mielomului multiplu poate furniza indicii pentru un tip rar de cancer de sânge

Testul standard pentru diagnosticarea mielomului multiplu poate furniza indicii pentru un tip rar de cancer de sânge

Cercetători de la colegiul medical al universității Augusta, din Statele Unite, au identificat în testul standard pentru mielomul multiplu, indicii clare care arată dacă pacientul are una dintre cele mai neobișnuite și mortale forme ale acestui tip de cancer.

Un tip rar de cancer de sânge, mielomul multiplu cu imunoglobulina D (IgD), reprezintă 1% din cazurile de mielom multiplu și are un prognostic mai slab.

Dr. Gurmukh Singh, autorul studiului publicat în International Journal of Pathology and Clinical Research a declarat că deși există un test specific pentru diagnosticarea mielomului multiplu IgD, indiciile din testele standard pot fi suficiente pentru a iniția rapid un tratament agresiv care să reducă sau să prevină distrugerea rinichilor din cauza numărul excesiv de proteine circulante monoclonale (lanțuri ușoare), pe care acest cancer le produce.

Investigațiile specifice pentru IgD sunt disponibile doar la câteva laboratoare de referință și necesită timp și cheltuieli suplimentare care probabil că vor întârzia începerea tratamentului și ar putea să nu fie necesare, a precizat medicul, care este și vicepreședintele departamentului de patologie al colegiului medical din Georgia.

În acest tip de cancer, celulele plasmocitare, care produc în mod normal o gamă largă de anticorpi pentru a ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor, fiind maligne, provoacă manifestări neobișnuite și produc un singur anticorp disfuncțional, numit spike-M, care lasă organismul vulnerabili la infecții și poate ataca chiar și oasele, explică dr. Singh.

În mod normal, forma clasică Y a unui anticorp are două lanțuri ușoare, proteine care formează brațele Y, cu un loc de legare a antigenului la vârful acestora, cu care anticorpii sănătoși se leagă de orice intrus pe care-l atacă.

Lanțurile ușoare de proteine M se conectează cu lanțurile grele, un alt tip de  proteine, mai mari, cu care formează baza Y.

În acest tip cancer de sânge sunt întotdeauna produse lanțuri ușoare în exces, în special cu IgD, care nu se asociază cu lanțurile grele ca de obicei și astfel ajung să se miște liber în sânge și să inunde rinichii, care filtrează în mod normal aproximativ o jumătate de cană de sânge în fiecare minut, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale.

„Lanțurile ușoare, fiind mici, sunt filtrate de rinichi și ajung în tubulii renali“, spune Singh, descriind tubii minusculi în care rinichii resorb nutrienții, lichide și alte substanțe filtrate din sânge, și care pot suferi rapid leziuni.

„Trebuie să acționezi rapid. Dializa cu un filtru special pentru reținerea lanțurilor ușoare poate preveni deteriorarea rinichilor, iar chimioterapia poate reduce și mai mult numărul de lanțuri ușoare dăunătoare“, a explicat medicul.

În urma unei analize retrospective pe mai mult de 600 de pacienți cu mielom multiplu de peste 20 de ani, înscriși la centrul medical, dr. Singh și colegii săi au identificat doar patru pacienți cu mielomul multiplu IgD.

Chiar și așa, rezultatele testelor au fost consecvente la toți cei patru și au indicat posibilitatea de mielom multiplu cu IgD, cu nevoie urgentă pentru un tratament agresiv, a spus medicul.

Un test utilizat în mod frecvent la acești pacienți este electroforeza proteică, care permite medicilor să vadă în detaliu ce fac celulele plasmatice, datorită sarcinii lor electrice unice.

La toți cei patru pacienți cu mielom IgD, dr. Singh a observat mai multe benzi de diferite lățimi și intensități, identificând astfel anticorpii aberanți, cât și excesul de lanțuri ușoare caracteristice acestui tip de mielom multiplu, în loc de o singură bandă solidă care ar descrie anticorpul monoclonal aberant spike-M.

De asemenea, testele au indicat în mod constant un nivel mărit al unui anumit tip de lanț ușor, numit lambda, a explicat dr. Singh.

Acești pacienți au avut o rată a mortalității de aproape trei ori mai mare decât cea a pacienților cu alte forme de cancer de sânge, a mai precizat medicul. De asemenea, în rândul celor 600 de pacienți examinați s-a înregistrat o rată mai mare de leziuni renale și dializă.

Testele specifice pentru IgD analizează lanțurile grele, pentru a oferi o imagine mai completă a bolii, a spus dr. Singh.

El a făcut o analogie cu o analiză de urină în care este identificată o bacterie gram-negativă. Pacientul va începe imediat un curs cu antibiotice, chiar dacă va fi testat în continuare pentru a determina bacteria specifică.

În același fel, un test specific IgD nu se va modifica, dar va întârzia tratamentul, spune Singh.

În continuare, urmează noi studii clinice în care să comparăm rezultatele obținute de pacienți în cazul utilizării testării specifice IgD, cu indicatorii din testele inițiale care servesc drept indicii pentru a începe tratamentul, a mai menționat dr. Singh.

Într-un studiu publicat anul trecut în jurnalul Lab Medicine, dr. Singh a raportat că pacienții care produc niveluri excesive de lanțuri de proteine ușoare libere ar putea beneficia cel mai mult de identificarea timpurie și intervențiile care ar putea cuprinde plasmafereză, pentru a elimina lanțurilor ușoare circulante din sânge, aflate în exces, și dializă, pentru a ajuta rinichii să le filtreze.

Gama largă de simptome nespecifice cum ar fi durerea de oase, slăbiciunea, oboseala, senzația excesivă de sete, infecțiile frecvente și febra, schimbările regimului de urinat, confuzie etc., tind să fie aceleași pentru toate tipurile de mielom multiplu.

De asemenea s-a dovedit că unele mutații genetice pot provoca mielom multiplu, iar bărbații, în special bărbații de culoare, tind să aibă un risc mai mare, la fel și persoanele de peste 45 de ani, conform datelor Fundației de Cercetare a Mielomului Multiplu din SUA.

Articolul Testul standard pentru diagnosticarea mielomului multiplu poate furniza indicii pentru un tip rar de cancer de sânge apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top