Nevii congenitali (alunițele) foarte mari, eliminați deseori prin intervenții chirurgicale care lasă cicatrici permanente, prezintă un risc crescut de cancer de piele. Oamenii de știință au identificat într-un studiu recent mai multe medicamente care pot provoca regresia acestor leziuni, inclusiv un medicament topic care poate proteja împotriva cancerului de piele.
Aproape unul din 20.000 de sugari se naște cu ceea ce se numește un nevus gigant congenital, o aluniță uriașă, pigmentată, care poate acoperi o suprafață mare din față sau corp.
Din cauza aspectului aluniței și a riscului de a se dezvolta mai târziu în cancer de piele, mulți părinți decid eliminarea întregii leziuni prin intervenții chirurgicale extinse, care pot provoca cicatrici mari și permanente.
Cercetători și specialiști de la Massachusetts General Hospital (MGH) au creat recent modele preclinice cu această afecțiune și au arătat că mai multe medicamente pot fi aplicate pe piele pentru a provoca regresia acestor leziuni.
Ei au identificat și un medicament topic care poate proteja împotriva cancerului de piele. Concluziile cercetătorilor au fost publicate în revista Cell.
„Obiectivele studiului nostru au fost acelea de a dezvolta o serie de modele animale pentru a elucida caracteristicile biologice cheie ale acestor leziuni și de a testa tratamente medicamentoase nechirurgicale la nivelul pielii, cu scopul de a determina nevii să se retragă, eliminând astfel nevoia de tratamente chirurgicale“, a declarat autorul principal al studiului, dr. David E. Fisher, directorul programului pentru melanom și cercetarea biologiei cutanate de la MGH.
Cercetătorii au dezvoltat modele de șoareci modificați genetic pentru a exprima gena NRAS, care conține o mutație despre care se știe că provoacă majoritatea nevilor giganți congenitali la om, și modele de șoareci cu grefe de piele transplantate care conțineau nevi giganți congenitali umani.
Dr. Fisher și colegii săi au folosit aceste modele pentru a înțelege mai bine cum se formează și se dezvoltă aceste alunițe.
Oamenii de știință au testat pe aceste modele aplicații de medicamente topice, individual sau în combinație, care blochează căile de semnalizare activate de mutațiile NRAS.
Ei au descoperit că unele dintre tratamente au provocat regresia semnificativă a nevilor nevocelulari.
Un medicament topic care stimulează un tip de reacție inflamatorie după aplicarea pe piele a făcut ca nevii să regreseze complet după trei ședințe. Terapia a prevenit complet și formarea cancerului de piele la șoareci.
„Aceste constatări vor spregăti sperăm, terenul, pentru îmbunătățiri suplimentare menite să testeze direct astfel de tratamente de piele la pacienții cu nevi uriași congenitali. Studiile suplimentare vor urmări siguranța, potențiale îmbunătățiri suplimentare ale eficacității acestor medicamente și mai multe analize ale mecanismelor subiacente, obiectivele generale fiind acelea de a preveni melanomul la acești pacienți și de a evita provocarea desfigurărilor cauzate de aceste leziuni“, a mai menționat dr. Fisher.
Articolul Tratamente de piele identificate recent ar putea elimina nevii congenitali și preveni melanomul apare prima dată în 360medical.ro.