Un nou dispozitiv portabil, care folosește aceeași tehnologie ca scanerele de securitate din aeroport, poate scana pielea unui pacient pentru a detecta dacă acesta are cancer de piele.
Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Stevens dezvoltă acum un dispozitiv portabil cu costuri reduse care ar putea reduce rata biopsiilor inutile la jumătate și ar putea oferi dermatologilor și altor medici acces ușor la diagnosticarea cancerului de piele. Razele cu unde milimetrice pătrund inofensiv aproximativ 2 mm în pielea umană, astfel încât să permită aparatului să traseze o hartă 3D clară a leziunilor cutanate scanate.
„Nu încercăm să scăpăm de biopsii, dar vrem să oferim medicilor instrumente suplimentare și să îi ajutăm să ia decizii mai bune”, a spus Negar Tavassolian, directorul Laboratorului de Bio-Electromagnetică de la Stevens.
În studiile anterioare, Tavassolian și echipa au trebuit să lucreze cu pielea deja biopsiată pentru a vedea dacă dispozitivul e capabil să detecteze cancerul.
Țesutul sănătos reflectă razele cu unde milimetrice în mod diferit față de țesutul canceros, așa că teoretic este posibil să depisteze cancerele prin monitorizarea contrastelor razelor reflectate înapoi de piele.
Pentru a aduce această abordare în practica clinică, cercetătorii au folosit algoritmi pentru a fuziona semnalele captate de mai multe antene diferite într-o singură imagine cu lățime de bandă ultra-înaltă, reducând zgomotul și captând rapid imagini de înaltă rezoluție chiar și ale celei mai mici alunițe sau pete.
Echipa de cercetare a examinat 71 de pacienți și a descoperit că metoda lor putea distinge cu precizie leziunile benigne și maligne în doar câteva secunde. Folosind dispozitivul, cercetătorii au putut identifica țesutul canceros cu o sensibilitate de 97% și o specificitate de 98% — o rată competitivă chiar și cu cele mai bune instrumente de diagnosticare la nivel de spital.
„Există și alte tehnologii avansate de imagistică care pot detecta cancerele de piele, dar sunt aparate mari și scumpe, care nu sunt disponibile în clinică. Noi am creat un dispozitiv cu costuri reduse, care este la fel de mic și la fel de ușor de utilizat ca un telefon mobil, astfel încât să putem aduce diagnosticarea avansată la îndemâna tuturor”, a spus Tavassolian.
Deoarece tehnologia echipei oferă rezultate în câteva secunde, ar putea fi folosită într-o zi în locul unui dermatoscop la controalele de rutină, oferind rezultate extrem de precise aproape instantaneu.
„Aceasta înseamnă că medicii pot integra diagnostice precise în controalele de rutină și, în cele din urmă, pot trata mai mulți pacienți”, a precizat Tavassolian, potrivit ScienceDaily.com.
Actualizările viitoare ale algoritmului dispozitivului ar putea îmbunătăți semnificativ maparea marginilor leziunilor, permițând o biopsie mai precisă și mai puțin invazivă pentru leziunile maligne. Dispozitivul portabil creat de Institutul de Tehnologie Stevens ar putea costa doar 100 USD bucata, echipa lucrează deja la comercializarea tehnologiei și speră să ajungă în mâinile clinicienilor în următorii doi ani.
„Calea de urmat este clară și știm ce trebuie să facem. După această dovadă a conceptului, trebuie să ne miniaturizăm tehnologia, să reducem prețul și să o punem pe piață”, a spus Tavassolian.
Articolul Un dispozitiv portabil ar putea identifica fără biopsie cancerele de piele apare prima dată în 360medical.ro.